Konst/Design
Tiny i sin halloweendräkt, Seattle, Washington, USA, 1983.
Foto: Copyright © 1963-2013 Mary Ellen Mark / Howard Greenberg Gallery, NY

Mary Ellen Mark

The Lives of Women

Öppningen av utställningen är framflyttad på grund av rådande restriktioner.

Möt kvinnorna bakom världsberömda fotografen Mary Ellen Marks lins. Som "Tiny" och hennes hemlösa vänner från Seattles gator som Mark började följa 1983. Eller tvillingarna från kända fotoserien "Twins". I fotoutställningen Mary Ellen Mark: The Lives of Women som visas för första gången på Kulturhuset Stadsteatern, skildras kvinnoöden från de senaste 50 åren.

Mary Ellen Mark (1940–2015) var en av de ledande amerikanska porträtt- och dokumentärfotograferna under det sena 1900-talet. Med starkt engagemang gjorde hon det till sitt livsverk att med fotografi och film fördjupa sig i andras liv och bekräfta deras människovärde och ge dem en egen, ofta kraftfull röst och presentera dem för en bred publik.

I Mary Ellen Mark: The Lives of Women får du möta kvinnorna som Mark dokumenterat i sina omfattande projekt under sitt liv som fotograf. Som Erin Blackwell, "Tiny", en ung kvinna på rymmen som Mark träffade 1983. Tiny och kretsen av hemlösa vänner runt henne låg till grund för den Oscarsnominerade filmen Streetwise. Du får också möta kvinnorna från hennes uppmärksammade projekt Ward 81, med innerliga fotografier av patienterna på den enda slutenvårdsavdelningen för kvinnor på Oregon State Hospital. Utställningen innehåller 93 fotografier samt filmerna Twins och The Amazing Plastic Lady.

Mary Ellen Mark  har publicerats i tidskrifter som Life, New York Times Magazine, The New Yorker, Rolling Stone och Vanity Fair. Hon har gett ut ett stort antal böcker med sina fotografier och haft utställningar världen över. Mellan 1977–1981 var hon en del av bildbyrån Magnum Photos. Mark har fått en rad priser och utmärkelser, däribland Lifetime Achievement in Photography Award från the George Eastman House 2014 och även Outstanding Contribution Photography Award från the World Photography Organisation. Hennes fotografier har tidigare visats på Kulturhuset, i utställningen American Oddessey (2000).

Utställningen är producerad av diChroma Photography i samarbete med Mary Ellen Mark Studio, New York och Howard Greenberg Gallery, New York.