Image
En skådespelare med en dräkt med vingar på står framför Kulturhuset.

Kulturhuset Stadsteatern

Med omkring 3 miljoner besökare om året är Kulturhuset Stadsteatern en av Sveriges mest välbesökta kulturinstitutioner. Här hittar du varje dag, året runt, en mängd olika saker att se, höra, äta, göra och uppleva. Från teater, utställningar och konserter till debatter och massor av kultur och aktiviteter för barn och unga.

Med en mångfald av röster och perspektiv, och med yttrandefrihet och konstnärlig frihet som grund. Varmt välkommen!

Det här är Kulturhuset Stadsteatern

Kulturhuset Stadsteatern är en unik plats för kulturevenemang men också ett viktigt rum för samtal och reflektion kring samtiden och vår tids frågor. Ett brett spektrum av samtal, debatter, föreställningar, utställningar och evenemang i olika genrer pågår året runt.

Kulturhuset Stadsteatern finns vid Sergels torg, i Skärholmen, i Vällingby och i Husby samt i Stockholms parker med Parkteatern sommartid. Kulturhuset Stadsteatern ska erbjuda verksamhet inom teater, litteratur, dans, konst, design, film, musik, debatt, bibliotek och annan kulturell verksamhet samt ansvara för två platser inom stadens fristadsprogram. Kulturhuset Stadsteatern ska vara en angelägenhet för alla stockholmare, med yttrandefrihet och den konstnärliga friheten som grund.

I Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg finns nio olika scener för scenkonst, konserter samtal och debatt: Stora scenen, Klarascenen, Lilla scenen, Hörsalen, Studion, Kilen, Kafé Klara och Marionetteatern. Här finns även den toppmoderna Klarabiografen, fem bibliotek som riktar sig till olika målgrupper: Rum för Barn, TioTretton, Lava, Kulturbiblioteket och Serieteket, samt fyra gallerier för utställningar: Galleri 1,3, 4 och 5. 

Totalt disponerar bolaget ca 37 000 kvadratmeter i det av Peter Celsing ritade huset. 

Kulturhuset Skärholmen riktar sig till barn och ungdom och har bland annat teaterscen, biograf (Skärisbiografen) och ljud- och multimedialabb (Studio Skärholmen). Läs mer om Skärholmen här. Kulturhuset Vällingby har bland annat en teaterscen och utställningsgalleri (Galleri 16X) och riktar sig ungdomar och unga vuxna.  Kulturhuset Stadsteaterns scen i Husby i samarbete med Kulturskolan riktar sig till barn och ungdom. Parkteatern spelar sommartid i Stockholms parker.  Därutöver samarbetar bolaget med det fria kulturlivet genom att bland annat låta Kilen vara en gästspelsscen för fria grupper.

Kulturhuset Stadsteatern engagerar ungefär 420 årsverken under ett år samt omsätter cirka 500 mkr. Det är en av Sveriges mest välbesökta kulturinstitutioner med cirka 3 miljoner besökare årligen.

Kulturhuset Stadsteaterns tillkomst

Stockholms stadsteater startade 1960 i Folkets hus vid Norra Bantorget. Kulturhuset vid Sergels torg – arkitekten Peter Celsings ikoniska glasbyggnad – invigdes hösten 1974. Det som var tänkt att bli Teaterhuset byggdes och invigdes 1971 men då som ett provisorium för Sveriges Riksdag. I källaren under Riksdagens lokaler byggdes samtidigt Klarateatern och teaterverkstäder för Stockholms stadsteater. Riksdagens provisorium blev 13 år och först 1990 flyttade Stockholms stadsteater in i nuvarande lokaler vid Sergels torg. Och först 1 juli 2013 blev Celsings ursprungliga idé om ett allkonsthus vid Sergels torg verklighet då Kulturhuset – en del av Stockholms stads kulturförvaltning – gick samman med Stockholms stadsteater och bildade Kulturhuset Stadsteatern med teater, bibliotek, dans, musik, litteratur, konst, design, film och debatt. Benny Fredriksson, som var teaterchef och VD för Stockholms stadsteater 2002–2013, hade länge engagerat sig i frågan om ett samgående och blev den nya verksamhetens första VD. 

Image
Illustration föreställande Benny Fredriksson med Sergels torgs rutmönster bakom sig.

Bennypriset

Image
Lampa och bord i butiken i Kulturhuset.
Kulturhuset Sergels torg

Kulturhusets ombyggnad har vunnit arkitekturpris

Kasper Salin-priset 2020

Image
Rulltrapporna till Stora scenen.

Bli ombud

Bli scenkonst- eller skolombud