Stockholms Internationella Seriefestival 2022 [SIS22]

Stockholms Internationella Seriefestival [SIS] är tillbaka med sin tjugofjärde upplaga den 20–22 maj! Efter två år av pandemi och endast digital närvaro på webben återvänder huvudstadens stora seriefest till att arrangeras i fysisk form på Kulturhuset vid Sergels torg igen.

Fredag 20 maj tjuvstartar vi med utställningar och exklusiva visningar av Pontus Lundkvists och Tom Karlssons rosade dockteater Tillsammans för alltid. Helgen 21–22 maj blir det ett myller av seriemarknad, scenprogram, workshops, utställningar, teater, film, Unga seriefestivalen och mycket mer.

I år är vi även en del av Stockholms bokhelg.

Se schemat för festivalen.

Öppettider

Det blir humor och äventyr och djupaste allvar, det blir ungdomsserier, webbserier och manga. Det blir internationella gäster från USA, Tyskland, Australien, Frankrike, Spanien, Italien, Tjeckien, Polen, Palestina, Danmark och Finland. Och naturligtvis en mängd aktuella gäster från Sverige!

Årets festival har två hedersgäster – tyska Anna Haifisch som kommit ut med konstnärssatirerna Von Spatz och The Artist på Lystring förlag, samt Glenn Head från USA, som lagom till festivalen får fjolårets kritikersuccé Chartwell Manor, en delvis självbiografisk historia om en korrumperad internatskola, utgiven på svenska Kaunitz-Olsson.

Tasmanska Tommi Parrish är en av de främsta representanterna för den samtida anglosaxiska seriescenen, vars Män jag litar på handlar om psykisk ohälsa och att inte kunna ta hand om sitt barn, utgiven på svenska av Lystring förlag. Spanjoren Alfonso Zapico är Sverigeaktuell med serieromantrilogin Balladen från norr på Palabra, en magnifik human historieskildring om åren före det spanska inbördeskriget. Men allt är inte djupaste allvar – våra franska gäster Sylvain Runberg och Serge Pellé står bakom den episka science fiction-serien Orbital, en rymdopera som blandar äventyr och politiska intriger i samma anda som Star Wars och Linda och Valentin, och som ges ut i Sverige av Cobolt. Fler internationella gäster är planerade. Italienarna Illaria Gelli och Giacomo Masi ger ut ungdomsmangan GG – livet är ett dataspel på Nosebleed Studio, och gästar oss gör även de oerhört populära Merryweather från Danmark och Lumi från Finland, representanter för den nya generationens serieskapare som främst når ut via webben.

Naturligtvis närvarar lejonparten av den svenska seriebranschen – från etablerade namn som crazyhumoristen Jonas Darnell (Herman Hedning), den ständigt lika nyskapande Joakim Pirinen och sylvassa Nina Hemmingsson, via starka livsödesskildrare som Joanna Rubin Dranger (Ihågkom oss till liv) och Lisa Wool-Rim Sjöblom (Den uppgrävda jorden), till nyare banbrytare som Moa Romanova (På glid) och Tommy Sundvall (På äventyr i senkapitalismen).

Läs mer om gästerna.

Vår samtid präglas på många vis av oro och mörker. Det avspeglas förstås i festivalens innehåll och vi kommer att uppmärksamma krisen och kriget i Europa. Men det lättsamma och eskapistiska får en större betydelse mitt i allt allvar. Vi behöver båda delarna, tyngden och trösten, något som Anna Haifisch gestaltat i sin fina festivalbild.

Festivalens hjärta är som alltid seriemarknaden small press expo (spx), där förlag, tecknare, fanzinister, serieskolor, föreningar och seriebutiker säljer och visar upp allt det bästa som seriekonsten förmår.

På två parallella scener i Studion och Foajé 3 pågår scensamtal och föredrag från etablerade skapare och förläggare. En tredje scen, Nätverksscenen i Hörsalen, fokuserar främst på branschen och nätverken.

För de yngre besökarna pågår Unga Seriefestivalen, med workshops på Entréplanet (Rita i ruta), på TioTretton samt i Konstverkstaden.

Stockholms Internationella Seriefestival arrangeras i samarbete med samtidigt pågående Stockholms Bokhelg och är bokhelgens officiella seriedel.

[Huvudarrangörer: Serieteket/Kulturhuset Stadsteatern och Seriefrämjandet. I samarbete med Stockholms Bokhelg och med stöd av Kulturrådet, Institut français de Suède, Goethe-Institut Schweden, Cervantesinstitutet, Polska Institutet, Istituto Italiano di Cultura, Tjeckiska Centret samt flera av de medverkande förlagen.]