Image
En person står i ett arkivrum och sorterar lådor i en bokhylla.

Serietekets arkivrum

Vill du läsa en Tarzantidning från 1954? Letar du efter en notis i ett nummer av Bild & Bubbla från 1982? Eller vill du bedriva forskning eller studier om serier? I Serietekets arkivrum förvaras de titlar ur Serietekets bestånd som inte är tillgängliga för hemlån, men som vi erbjuder till läsning och studier på plats.

Arkivrummet utgörs av en stor samling svenska och internationella seriefanzin, facklitteratur, serieböcker, serietidningar, facktidskrifter, skämtteckningar, utställningskataloger samt av pressarkiv och dokument relaterade till Serietekets verksamhetshistoria. I arkivrummet finns även möjlighet att använda en befintlig sökdator. Inloggning på denna sker via ett personligt lånekonto inom Stockholms Stadsbibliotek. 

 Katalogiserat material syns i Stockholms Stadsbiblioteks katalog på:

biblioteket.stockholm.se

Övrigt material hittar ni genom att själv söka i samlingarna eller genom att använda vårt index över svenska seriefanzin. 

Tillgång till Arkivrummet 

För att få tillgång till Arkivrummet krävs id-handling och föredragsvis även ett lånekonto inom Stockholm stadsbibliotek. Då medierna inte är tillgängliga för hemlån måste användning av arkivrummet alltid förhandsbokas. Arkivrummet är tillgängligt under bibliotekets öppettider och överenskommelse om tillträde görs i förväg via e-post till: 

serieteket@kulturhusetstadsteatern.se  

Skyddshandskar ska användas vid all kontakt av arkivrummets mediabestånd och finns på plats i lokalen. 

Seriefanzin och egenutgivna serier 

I Serietekets arkivrum finns en omfattande samling fanzin av svenska och nordiska kreatörer. Innehållet sträcker sig från 70-talet till dagens datum och har tillkommit organiskt under Serietekets verksamhetsår. Arkivet utgör en bred bild av svensk och nordisk fanzinhistoria och samlar en stor mängd unika titlar. Serieteket tar tacksamt emot nya donationer av seriefanzin och egenutgivna serier.

Vill du donera ditt fanzin till vår samling?

Lämna i Serietekets disk eller skicka till:

Kulturhuset Stadsteatern
Att. Serieteket
Box 16412
103 27 Stockholm

Besök även ungdomsbiblioteket Lavas zinecentral:

kulturhusetstadsteatern.se/zinecentralen