Litteratur
/
Internationell författarscen

Katie Kitamura (USA)

Katie Kitamura, den amerikanska författaren till "Separationen", har i sin senaste roman "Närheten" skapat en nervkittlande och kraftfull berättelse om ensamhet och språkets makt. På Kulturhusets internationella författarscen samtalar hon med Agnes Lidbeck.

Biljetter

På det här evenemanget krävs vaccinationsbevis av alla besökare över 18 år. 
Läs mer om vad som gäller här.

Katie Kitamura (född 1979) är uppväxt i en japansk-amerikansk familj i Kalifornien. Hon är idag bosatt i New York där hon jobbar som författare, kritiker, journalist och föreläsare. Kitamura har en Ph.D. i amerikansk litteratur och skriver bland annat konstkritik i Frieze.

I den skickligt berättade Närheten, utgiven av Sekwa förlag och översatt till svenska av Cecilia Franklin, lämnar en ung kvinna New York för att arbeta som tolk vid den Internationella domstolen i Haag. Här tvingas hon, både i sitt privatliv och i sin yrkesroll, allt närmare en konfrontation med makt, kärlek och våld. Hennes älskare har separerat från sin fru men är fortfarande intrasslad i sitt äktenskap. Hennes vän bevittnar en till synes slumpmässig våldshandling och kvinnan dras in i en explosiv politisk kontrovers när hon ombeds tolka för en man som anklagas för krigsförbrytelser.

Närheten handlar, precis som den tidigare romanen Separationen, om närhet och avstånd. Det är en mångbottnad och djupt berörande berättelse och vad som till slut tvingar oss att inse sanningen om oss själva och hur vi vill leva våra liv.

Agnes Lidbeck

Författaren Agnes Lidbeck, född 1981, romandebuterade 2017 med den omtalade Finna sig, för vilken hon tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Hon har därefter gett ut flera uppmärksammade och hyllade romaner, senast Nikes bok. Lidbeck arbetar som analytiker på Svenska Institutet, medverkar som kulturskribent i DN och i SVT Babels författarpanel. På författarscenen har hon tidigare bland andra samtalat med Deborah Levy och möter nu Katie Kitamura för andra gången.

Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Sekwa förlag.
 

Omslag till boken Närheten.