Bibliotek

Stockholms Internationella Seriefestival 2021

Stockholms Internationella Seriefestival 2021 (den tjugotredje i ordningen) blev digital på grund av rådande pandemi. Men vi erbjöd ett digert program med fantastiska programpunkter om det bästa den tecknade seriekonsten har att erbjuda! Här kommer vi under den närmaste tiden att lägga upp de inspelade programpunkterna.

2021 års hedersgäster var den belgiska serieskaparen Olivier Schrauwen (Arsène Schrauwen) och ivoriansk-franska författaren Marguerite Abouet (Aya och Akissi), båda våraktuella med böcker i svensk översättning.

Bland de svenska gästerna återfanns bland andra Anneli Furmark, Joakim Pirinen, Elin Lucassi, Maria FröhlichElias Ericson, Max Gustafson, Kim W. AnderssonÅsa Schagerström och textilkonstnären Britta Marakatt-Labba

Årets inspelade programpunkter kommer kontinuerligt att läggas upp här. Mer är på väg!

Stockholms Internationella Seriefestival produceras av Serieteket på Kulturhuset Stadsteatern med huvudsakligt ekonomiskt stöd av Kulturrådet. Medarrangörer 2021 var Seriefrämjandet och Institut français de Suède. Tack till Konstfack. 

Festivalkommitté: Ola Hellsten, Elisabet Andersson, Tomas Antila, Isak Englund, Linda Gustafsson, Yvette Gustafsson, Jenny Hannula, Elin Jansson, Anders Lundgren.

Urmödrar – Åsa Schagerström och Britta Marakatt-Labba

Remote video URL

Olivier Schrauwen samtalar med Gabriella Håkansson

Remote video URL

Släktforskningsserier med Mats Jonsson, Elisa Rossholm & Pia Koskela

Remote video URL

Livet är ett dataspel – två samtal om italiensk manga

Remote video URL

Liveteckningskonsert med Kim W. Andersson och Viktor Spasov

Remote video URL

Hundratvå år av ensamhet: Joakim Pirinen i samtal med Nina Hemmingsson

Remote video URL

Samisk seriekultur med Maren Uthaug och Sunna Kitti

Remote video URL

Marguerite Abouet i samtal med Joanna Hellgren

Remote video URL

Liveteckningskonsert: Maria Fröhlich & Viktor Spasov

Remote video URL
Festivalbild 2021
Om Anneli Furmark

Årets officiella festivalbild har tecknats av en av landets mest hyllade serieskapare. Anneli Furmark har gett ut nio serieböcker de senaste tjugo åren, varav den senaste – fjolårets Gå med mig till hörnet! från Galago – tillhör det starkaste som kommit ut i serieform på svenska. Hennes stillsamma festivalbild fångar perfekt det egna skapandet i skuggan av coronaviruset. Med hennes egna ord:

Bilden handlar om koncentration, den som går att uppnå ibland. Den som kanske kom lättare när vi var små, men som ändå uppstår då och då som en present.

Bilden är en hyllning till de världar du skapar när du är ensam med ditt tecknande, och kanske också om det vemod och den ofrivilliga ensamhet som pandemin har orsakat.

Stockholm skymtar i bakgrunden, och föremålen i bården kan både vara utomhus och inomhus.

För när du tecknar kan du vara överallt.