Teater
/
Marionetteatern

Dockteatern finns överallt!

Linda Zachrisson möter en panel av artister, dockspelare och festivalgäster för ett samtal om den samtida dockteatern.

Torsdag 18 augusti kl.17:30 i Foajé 3
Fri entré, ingen biljett krävs.

Linda Zachrisson har innehaft en rad viktiga poster inom kultursektorn, bland annat som före detta ordförande för utredningen "Återstart för kulturen" och som kulturråd vid Sveriges ambassad i Washington DC. Hon har även varit chef för Parkteatern och VD för Cirkus Cirkör.

I panelen:

Margareta Sörenson

Margareta Sörenson är en mångårig dans- och teaterkritiker med ett särskilt intresse för dockteater, dess historia och dess samtida utveckling. Hon skriver kritik i Expressen, hör till Danstidningens redaktion och har skrivit en rad böcker om scenkonst och om några av Sveriges mest etablerade dockteatrar, senast Marionetteatern – på väg sedan 60 år. Margareta är hedersordförande för den internationella organisationen för teaterkritiker, AICT.

Fabrizio MONTECCHI

Fabrizio MONTECCHI är en italiensk regissör och scenograf. 1977 började han sin yrkeskarriär med Teatro Gioco Vita där han sedan dess arbetar med att utveckla den samtida skuggteater. Fabrizio har regisserat mer än 50 produktioner som vunnit flera priser och inbjudits att spela på festivaler över hela världen.

Fabrizio är även en mycket efterfrågad pedagog och hans undervisning präglas av hans vilja att dela och sprida kunskap om samtida skuggteater. Han har även skrivit ett böcker och artiklar om skuggteater.

Fabrizio MONTECCHI tilldelades Prix IIM 2013 de la Transmission (träning och utbildning) av Institut International de la Marionnette de Charleville Mézières.

Yael Rasooly

Yael Rasooly är regissör, skådespelerska, sångerska och dockspelare. Hon är född i Jerusalem 1983 och är en av Israels ledande teaterkonstnärer.

Yaels teaterspråk är mycket visuellt och bygger på ett multidisciplinärt förhållningssätt där alla scenelement utgör jämbördiga delar i  berättandet. Relationen mellan objektet/materialet och dockspelaren är centralt i arbetet, liksom den viktiga roll som tillskrivs design, ljud och musik.

Yaels föreställningar har spelats över hela världen och mottagit ett flertal internationella utmärkelser.

Samtalet ingår i Marionetteaterns internationella dockteaterfestival Pop up Puppets på Kulturhuset Stadsteatern, 18-21 augusti 2022.