Samtal & debatt

Samtal om en droppe honung

Kulturhuset Stadsteatern streamade 5 oktober ett teatersamtal med anledning av pjäsen "En droppe honung" som spelades på Klarascenen i regi av Philip Zandén.

Se samtalet

Dramatikern Shelagh Delaney var bara 19 år när hon skrev En droppe honung i slutet av 1950-talet. Delaney skrev utifrån en upplevelse av att det saknades berättelser på teatern om hennes erfarenheter under en sårig uppväxt med en ensamstående mamma. Hennes pjäs fick mycket stor uppmärksamhet när den kom och bröt mot en rad tabun genom att berätta om kvinnlig alkoholism, rasism, homosexualitet och barn utanför äktenskapet. Delaney räknas till de unga, arga dramatiker i Storbritannien som skrev ur ett arbetarperspektiv och En droppe honung är idag en modern klassiker.

Gäster

Denise Rudberg, författare och programledare m.m. som i sitt starkt berörande Sommar i P1 2021 berättade om en uppväxt med paralleller till pjäsen.

Martina Montelius, dramatiker och litteraturkritiker som också tidigt skrev en uppmärksammad pjäs om en ung flickas utsatthet i en nära mor- dotter-relation; Det epileptiska riktmärket.

Rasmus Landström är litteraturvetare och författare till den hyllade boken Arbetarlitteraturens återkomst (2020). Samtalet kommer bland annat att kretsa kring skyddslösheten i en familj, vilka verktyg barn och unga behöver för att skapa sig ett eget liv, hur litteratur och samhälle påverkar varandra och var röster som Shelagh Delaneys finns idag?

Moderator: Fanny Boëthius.