Om Patrick Hamilton

Patrick Hamilton, 1904-1962, var en engelsk dramatiker och romanförfattare. Föräldrarna var författare och på grund av deras knappa ekonomiska förhållanden och faderns alkoholism blev Hamiltons skoltid kort. Han började vid teatern som ung skådespelare men övergick snart till att skriva.

Han publicerades första gången bara femton år gammal men erkännandet som författare kom 1926 med romanen Craven House. Några år senare hade pjäsen Rope premiär och blev så småningom en berömd långfilm i regi av Alfred Hitchcock.

Gaslight/Gasljus fick urpremiär i London 1938 och blev en oerhörd framgång. Den iscensattes därefter i New York under titeln Angel Street. Gasljus har filmatiserats två gånger, först i en engelsk version och därefter kom den berömda amerikanska filmen (1944) med Ingrid Bergman och Charles Boyer i de bärande rollerna och i regi George Cukor. 

Hangover Square (Baksmällans torg) från 1941 betraktas än idag som Hamiltons kanske mest fulländade roman. Berättelsen om bland annat alkoholmissbruk och gryende fascism filmatiserades 1945.

I samlingsvolymen Twenty Thousand Streets Under the Sky (1935)  kritiserar Hamilton i två romaner den moderna storstaden, varav den ena finns översatt till svenska under titeln Ella (The Plains of Cement).

Patrick Hamilton blev under sitt liv hängiven marxist och sympatiserade ofta med de mest utsatta. Hans författarskap är inspirerat av melodramen som form, och hans stilistiska styrka kombineras inte sällan med svart humor. Hamilton dog 1962 i sviterna av sitt alkoholmissbruk.