Om Melody Parker

Melody Parker är regissör, utbildad i teaterregi vid Stockholms Konstnärliga Högskola 2016-2019, samt Goldsmiths College, London 2011-2014. Hon var under flera år verksam som skådespelare, regissör och dramatiker med sin frigrupp i London och nominerades 2013 till Soho Theatres Yong Writers Award för pjäsen Loose Soul.

Tillbaka i Sverige arbetade Melody Parker som regiassistent på bland annat Stockholms stadsteater. Under utbildningen vid Stockholms Konstnärliga Högskola praktiserade hon på Uppsala stadsteater, där hon bearbetade och regisserade Ibsens Vildanden för högstadiet, samt regisserade det digitala scenkonstverket Och jag vet inte varför men det har stannat kvar för Folkteatern i Göteborgs Fjärde Scenen. Som slutproduktion på regiutbildningen regisserade hon Körsbärsträdgården av Anton Tjechov och efter examen var hennes första produktion Han Hon Hen Hin som hade urpremiär på Regionteater Väst September 2020.  I höst återvänder hon till Uppsala stadsteater för att regissera Emily Brontës Svindlande Höjder.

Teatern är för mig en plats för samtal mellan det förflutna och vår egen samtid. När jag har arbetat fram konceptet till den här föreställningen har jag hämtat inspiration från hur vissa berättelser, myter och sagor upprepas gång på gång genom historien, oavsett tid och plats. Det är och har alltid varit genom berättelser vi förstår vår omgivning, men också oss själva. Vi har alla en egen berättelse som vi bär på och som bara vi kan berätta. Den här föreställningen och handlar för mig om vad som händer med en människa när någon annan tar över och manipulerar den berättelsen. ”

/Melody Parker, regissör

Genom den mänskliga historien har de viktigaste politiska slagen utkämpats inom fantasins område, och vilka historier vi tillåter oss själva att berätta, beror på vad vi kan föreställa oss.

Ur Unspeakable Things: Sex, Lies and Revolution av Laurie Penny.
Förlag: Bloomsbury, London, 2014.
Citatet är översatt till svenska av Fanny Boëthius.