Image
Marionetteatern

Om Marionetteatern

Dockteater är en urgammal konstform som finns i nästan alla länder. Marionetteatern blandar uttryck och inspireras av dockspel och tekniker från världens alla hörn. Föreställningarna riktar sig ofta till en ung publik, men även till vuxna. De präglas av en stark visuell upplevelse där dockor, figurer och objekt får liv av dockspelare. Då är det talade ordet underordnat.

I vissa föreställningar kan ett material spela huvudrollen, som i den kritikerrosade Papper. Andra hämtar inspiration från konstens värld, som succén Da-da-da för bebisar. Ibland har kända karaktärer från barnlitteraturen tagit plats på scen, och ibland har - tvärt om - föreställningar blivit till bok, som i Ulf Starks Systern från havet.

Marionetteatern har sin hemmascen i Kulturhuset vid Sergels torg men möter även publik på Kulturhuset Stadsteaterns scener i Skärholmen och Vällingby samt på turné, runt om i Stockholm, med Parkteatern.
Förutom verksamheten i Stockholm är Marionetteatern en efterfrågad och prisad gäst på festivaler och scener runt om i världen.
Teatern har en egen verkstad där skickliga dockmakare skapar unika dockor och objekt till varje föreställning.

Marionetteatern grundades redan 1958 av Michael Meschke och var då den första fasta barnteaterscenen i landet. 1999 tog Helena Nilsson över som konstnärlig ledare, och har sedan dess drivit, förnyat och utvecklat verksamheten.

Helena Nilsson har ett stort internationellt  engagemang och sitter sedan 2016 med i styrelsen för internationella dockteaterföreningen Unima - Union International de la Marionnette.

Läs mer om Marionetteaterns konstnärliga ledare Helena Nilsson.

Sedan 2003 är Marionetteatern en del av Stockholms stadsteater.