Image
Porträttfoto på fristadskonstnären Mun Mun från Myanmar.

Ny fristadskonstnär från Myanmar på Kulturhuset Stadsteatern

Sångerskan Mun Mun från Myanmar är ny fristadskonstnär på Kulturhuset Stadsteatern. De tre fristadsplatserna som Stockholms stad erbjuder är till för kulturutövare som har behov av en fristad på grund av till exempel hot eller förföljelse i hemlandet. Kulturhuset Stadsteatern ansvarar sedan 2012 för fristadsplatserna i Stockholm.

– Jag är så tacksam att jag får bo med min familj i Sverige, ett land som värdesätter kreativitet och konstnärligt uttryck. Nu kan jag spela in låtar igen och jag arbetar även på mitt projekt "Musikterapi", som syftar till att hjälpa barn i flyktingfamiljer från Myanmar som fastnat vid gränsen mellan Thailand och Myanmar, säger Mun Mun, ny fristadskonstnär.

Porträttfoto på fristadskonstnären Mun Mun från Myanmar.
Mun Mun, foto: Leonard Stenberg

– Sedan 2012 har Kulturhuset Stadsteatern utvecklat Stockholms fristad till en generator för internationella och flerspråkiga samarbeten i staden, nationellt och globalt. Vi välkomnar Mun Mun, och ser fram mot att införliva ytterligare en fristadskonstnär inom musik bland våra tidigare och nuvarande fristadsgäster och lära oss mer om situationen i Myanmar, säger Åsa Steinsvik, Fristadskoordinator på Kulturhuset Stadsteatern.

– Som kulturborgarråd är jag stolt över att Stockholm stad kan erbjuda tre platser inom ramen för fristadsprogrammet. I de utmanande tider vi lever i är det oerhört viktigt att vi gör vad vi kan för att erbjuda en fristad åt kulturskapare som riskerar förföljelse på grund av att deras yttrandefrihet är hotad. Att vi nu kunnat erbjuda en plats åt Mun Mun och hennes familj från Myanmar i vår stad är väldigt roligt, och även ett tillfälle för Stockholm att bekanta sig med den musikaliska genre som Mun Mun verkar inom säger Torun Boucher (V), äldre- och kulturborgarråd i Stockholms stad.

Om Mun Mun

Mun Mun är Stockholm stads nya fristadskonstnär sedan april 2024. Hon föddes 1984 i Yangon, Myanmar, och har varit aktiv som sångerska och musikartist sedan 2003. Hennes karriär som sångerska och röstskådespelerska präglas även av ett starkt engagemang för pro-demokratiaktivism. Under de senaste åtta åren har Mun Mun uppträtt i TV-program som "Dancing with the Stars" och "The Voice Myanmar". År 2018 uppträdde hennes band Mango Motown på EU Schuman Awards för mänskliga rättigheter i Yangon. Nu på plats i Sverige planerar Mun Mun att göra röstskådespelarprojekt om revolutionen i Myanmar, men även att hitta samarbeten med artister från Sverige med hjälp av traditionell burmesisk musik.

Sedan hösten 2023 verkar även poeten och novellisten Raafat Hekmat från Syrien som fristadskonstnär på Kulturhuset Stadsteatern. Den tredje fristadsplatsen kommer att tillsättas hösten 2024.

Situationen för yttrandefrihet i Myanmar

Sedan militärkuppen den 1 februari 2021 i Myanmar är situationen för yttrandefrihet mycket dålig, just nu rankad 171 av 180 länder i världen enligt Reportrar utan gränsers pressindex. Omfattande inbördeskrig rasar i landet. Militärjuntan begår utbredda övergrepp mot civilbefolkningen och har kraftigt begränsat internet i landet för att förhindra att vittnesmål och rapporter sprids.

Om fristadsprogrammet

Kulturutövare världen över blir förföljda, hotade och fängslade för att de brukar sin yttrandefrihet. Stockholms stads Fristad, som Kulturhuset Stadsteatern ansvarar för sedan 2012, innebär att tre av dessa får ett månadsstipendium och en bostad i upp till två år. Med Kulturhuset Stadsteatern som bas finns ett nätverk som kan ge nya vägar att uttrycka sig, samtidigt får stadens kulturarbetare en ny kollega med nya impulser. Kulturhuset Stadsteatern är sedan länge en scen för det fria ordet, ett fredat rum där yttrandefriheten diskuteras och praktiseras. Stockholm är medlem i det internationella fristadsnätverket ICORN – International Cities of Refuge och har varit en fristad sedan 1998.

För pressfrågor kontakta: 

Åsa Steinsvik, Fristadskoordinator på Kulturhuset Stadsteatern 

E-post: asa.steinsvik@kulturhusetstadsteatern.se

Tel: 073-843 25 51