Litteratur
/
Internationell författarscen

Douglas Stuart (Skottland)

Möt författaren Douglas Stuart i samtal med Björn af Kleen.

Douglas Stuart romandebuterade med "Shuggie Bain" 2020 och prisades samma år med prestigefyllda Booker Prize. "Shuggie Bain" är den delvis självbiografiska, gripande berättelsen om klass, brustna drömmar och kärleken mellan en son och hans missbrukande mor.

Biljetter

Boken Shuggie Bain fick ett storartat mottagande och redan som debutant har Douglas Stuart jämförts med såväl Frank McCourt, Hanya Yanagihara och Éduoard Louis som James Joyce. "En debut som känns som ett mästerverk", skrev Washington Post. 

Shuggie Bain (Albert Bonniers Förlag) utkom på svenska våren 2021 i översättning av Eva Åsefeldt. Historien utspelar sig under Douglas Stuarts uppväxt i Skottland. Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning. Under Thatchers järnhårda styre måste man kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Shuggie blir van vid att ta hand om sin mamma när hon mår dåligt. De lever som i symbios och när Agnes är nykter är hon underbar, det är hon som lär honom att man måste fortsätta dansa vad som än händer. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda.

Douglas Stuart är född i Glasgow, Skottland och sedan länge bosatt i New York där han arbetat som kläddesigner. Han utbildade sig vid Royal Academy of Art men började först sent i livet att skriva. Shuggie Bain är en storslagen debut, mottagen med kritikerhyllningar från hela världen.

Björn af Kleen är reporter på DN och författare. Han var korrespondent i Washington DC 2017-2020. Boken Amerikaner (Weyler) samlar porträtt och reportage från Trumps tid vid makten. I höst utkommer hans debutverk Jorden de ärvde, om den svenska adelns överlevnadsstrategier, i nyutgåva.

Björn af Kleen har tidigare samtalat med Hanya Yanagihara på författarscenen.

Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Albert Bonniers Förlag.