Image
Böcker och bokhyllor på Lava.

Lavas bibliotek

På Lava hittar du både böcker, verktyg, instrument och fanzines för utlån. Allt köps in för att passa Lavas profil som ett rum för ung kultur och kategorier som queer, skräck, poesi och serier samsas med facklitteratur om musik, tryck, textil och annat skapande.

Vilka böcker som finns på Lava förändras hela tiden med hjälp av förslag och önskemål från besökarna. Det finns ofta böcker kopplade till de tekniker och material som finns i verkstan, guider och inspiration. Hyllorna med manga och fantasy växer ständigt och vill du ha tips på teaterpjäser att sätta upp, poesi att klippa och klistra eller lättlästa böcker om politik kan du leta i katalogen på biblioteket.se eller fråga personalen.

Leta i katalogen och läs om hur du skaffar ett bibliotekskort på biblioteket.se. 

Du som vill starta en bokcirkel, träffa en favoritförfattare eller läsa dina dikter för publik är välkommen att göra det på Lava. Maila eller kom in och prata med någon i personalen.

För att låna på Lava behöver du bara Stockholms stadsbiblioteks lånekort, och böcker från stadens övriga bibliotek kan du reservera och hämta på Lava.
 
På Lava kan du som har en läsnedsättning använda talbokstjänsten Legimus.

Låna musikinstrument

Hos oss på Lava kan du som är mellan 14-25 år låna hem ett musikinstrument i två veckor med ditt bibliotekskort. 

Dessa instrument kan endast lånas hem och lämnas tillbaks på Lava.

Vi har:

Banjoukulele
Bongo
Charango
Darbuka
Didgeridoo
Erhu
Fiol
Gitarr
Keyboard 61 tangenter med inbyggda ljud, inspelningsfunktion samt Bluetooth
Klangskål
Klarinett
Klarinett
Klockspel
Lap steel gitarr
Liten Blockflöjt
Liten Tvärflöjt
Mbira
Melodika
Munspel
Oud
Panflöjt
Pocket Operator Factory
Pocket Operator Rhythm
Pocket Operator Sub
Psaltare
Saxofon
Slide Whistle
Stylophone
Stylophone Drum
Trombon
Trumpet
Tvärflöjt
Ukulele

Låna verktyg

Vill du starta en Youtube-kanal eller spela in ditt band i replokalen? Du kanske vill bygga dekor till din teaterföreställning eller snickra en soffa av lastpallar? Låna verktyg på Lava för dina stora och små projekt. Att låna verktyg, istället för att köpa, är snällare för miljön och din egen ekonomi.

Vi har:

Borrmaskin
Skruvdragare
Japansk kap-såg
Figursåg
Sticksåg
Portabel ljudinspelare
Green-screen kit med stativ
Ljudkort och mikrofoner för flerknalsinspelning
Lödnings-kit för elektronik
Cykel-lagnings-kit

Hör av dig om du har förslag på verktyg vi skulle kunna låna ut.

Lavas målgrupp är 14-25 år. Är du under 18 så behöver du målsmans underskrift för att låna verktygen. Hör av dig till oss om du har frågor.

Zinecentralen

Zinecentralen är en plats i biblioteket för konst och text i pappersform av unga oetablerade skapare. Det kan vara en diktsamling, ett kopierat reportage, en samling bilder, egenskrivna noter, tecknade serier eller vad som helst som är tryckt. Materialet i Zinecentralen kan lånas och läsas som böckerna i resten av beståndet och förhoppningsvis vara en inspiration för andra.

På LibraryCat finns vår samling.
 
Är du en ung zinemakare? Lämna gärna in ett exemplar av dina alster hos oss eller skicka per post till:

Lava
Kulturhuset Stadsteatern
Box 16412
103 27 Stockholm

Bifoga en lapp med namn på upphovsperson med födelseår, titel på alstret, genre (till exempel tidning, konst, seriebok), tryckår och ett ämnesord (till exempel musik, nagellack, hästar, motorer, mat) och kontaktuppgift.