
Film på bio för skolklasser
Biobiljetterna kostar mellan 0-20 kr/elev och lärare har fri entré.
Program
APRIL
Måndag 3 april
10:15 Världens bästa Karlsson (åk 1-3)
13:15 Beautiful Beings (åk 9 & gymnasiet)
Måndag 17 april
10:15 Ponyo på klippan vid havet (åk 1-6)
13:15 Önska film
Måndag 24 april
10:15 Var är Anne Frank (åk 4-9)
13:15 Önska film (FULLBOKAD)
MAJ
Måndag 8 maj
10:15 Bamse och Vulkanön (åk 1-3)
13:15 Persepolis (åk 7-8)
Måndag 15 maj
10:15 Stora galaxer äter stjärnor (Förskola-åk 2)
13:15 Boy from Heaven (åk 9 & gymnasiet)
Måndag 29 maj
10:15 Mamma Mu hittar hem (Förskola-åk 1)
13:15 Jag är Zlatan (åk 7-8)
JUNI
Måndag 5 juni
10:15 Önska film
13:15 Önska film
Tema: Utopier och drömmar om andra världar
Tema: Så hanterar du vuxna
Tematik våren 2023
Tema: Utopier och drömmar och andra världar
I den stora och lilla världen - den yttre och inre världen - kan det ske plötsliga förändringar som skakar om och river upp. Att växa upp kan vara en sådan. En samhällelig förändring kan vara en sådan. Förändringar, både bra och dåliga, kan ge upphov till nya möjligheter, nya tankar och drömmar om andra verkligheter. Ibland behövs det drömmar och fantasi för att ta sig igenom stora förändringar.
I läsårets filmprogram med temat Utopier och drömmar om andra världar möter vi unga personer och figurer som på olika sätt upplever sig fångade i en verklighet och drömmer om nya mer utopiska världar som de kämpar för att leva i.
Tema: Så hanterar du vuxna
Inspirerat av teaterföreställningen som spelas i Kulturhuset Skärholmen i vår kommer ett ackompanjerande filmprogram där den unga protagonisten brottas med viljestarka vuxna. Se de svenska gamla och nya klassikerna Världens bästa Karlsson av Olle Hellbom (1974) och Flickan Mamman och Demonerna av Suzanne Osten (2016).
Önska film
Vill ni se en film som inte finns i vår katalog? Boka en film efter egna önskemål och få hela biosalongen för er själva. Skicka en förfrågan med vilken film eller vilken typ av film ni vill se med klassen. Ange vilken årskurs det gäller och hur många ni är så skickar vi över ett förslag.
Det kostar ca 3400 kr exkl. moms för filmhyra och hyra av biosalongen.
För att boka kontakta: boka.skarholmen@kulturhusetstadsteatern.se
Bokningsinformation
Vill ni veta mer eller boka?
Hör av er via mail till: boka.skarholmen@kulturhusetstadsteatern.se för att få tips på filmer som passar er klass och för att boka platser. Biljettpris per skolgrupp är 20kr/elev, medföljande lärare eller skolpersonal har fri entré.
Önska film
Vill ni se en film som inte finns i vår katalog?
Önska film innebär att ni kan abonnera hela salongen och välja en egen film som ni får se på den stora 8 meter breda filmduken. Kontakta oss och berätta vilken film ni vill se, vi hjälper er att boka. Fråga oss om ni vill ha förslag utifrån ett specifikt tema.
Priset varierar beroende på vilken film det är. Det brukar kosta ca 3500 kr exkl moms.
Inför ditt besök
Skärisbiografen ligger i Kulturhuset Skärholmen. Bion är samma rum som Stora scen och byggs om till bio varje vecka. Adressen är Bodholmsgången 11-13 och entrén ligger mitt emot simhallen. Närmaste tunnelbanestationen är Skärholmen.
Salongen har 140 platser, ca 14 rullstolsplatser, och hiss finns tillgänglig.
Kom i tid, helst 30 min innan filmstart. Då hinner vi räkna alla barn och ni hinner hänga av er ytterkläder, hitta till toaletterna och slå er ner i våra trevliga foajé.
Behöver ni äta matsäck efteråt så anmäl det i tid, ingen mat och dryck i salongen.
Alla går upp tillsammans vid filmvisningens start.
Våra publikvärdar kommer att ta hand om eleverna i foajén och under föreställningen. Det är helt okej att ha reaktioner på det som händer på duken, så länge det inte stör filmupplevelsen.
Om en elev inte vill vara kvar inne i salongen av olika anledningar så följer en publikvärd med ut och det går bra att vänta nere i foajén.
Filmordlistan
Läsa gärna vår filmordlista inför besöket och titta närmre på vad som finns på en filmproduktion och en biograf och se vem som gör vad.
Lärarmaterial
Till varje film som ingår i skolbio-programmet kommer ett inspirationsmaterial för lärare så att du tillsammans med din klass kan jobba vidare med upplevelsen och prata om tema och form med eleverna.
Samtala om film
När en går och ser en film på bio börjar filmupplevelsen redan på vägen till bion. Vad har vi med oss för känslor på vägen dit? Vet vi något om filmen på förhand som påverkar hur vi tar emot filmen när vi väl ser den, om en vän redan sett den och bygger upp ens förväntningar eller om en inte vet något alls kan påverka hur mottaglig en är för filmen. Om resvägen är kort eller lång, om en är hungrig eller trött, om det är en ny plats eller inte kan också spela in i känslan som en har med sig in i salongen. Hur upplevs bions foajé?
Biografrummet är byggt och noga uttänkt för att på alla möjliga vis förhöja filmupplevelsen och för att så lite distraktion från omvärlden ska påverka filmens förmåga att förtrolla åskådaren och ta med den in till filmens magiska värld.
Under filmvisningen sker tusentals associationer och kopplingar mellan handlingarna i filmen, åskådarens liv, erfarenheter, kunskaper och kännedom. Filmen ger nya intryck, lockar nya tankar och kan visa nya bilder som en aldrig sett förut. Olika scener eller karaktärer kan göra starkare intryck än andra. Då kan det vara bra att lyfta fram dessa och prata om varför just dessa hade denna påverkan.
Några olika sätt att reflektera kring film är att efter filmvisningen samla ihop tankar kring vad det var vi såg och prata tillsammans eller i mindre grupper. Det går att göra genom att rita bilder från filmen, starta samtal via värderingsövningar eller diskussionsgrupper. I förslagen nedan börjar vi prata om filmens miljö och beståndsdelar, sedan dramaturgi och uppbyggnad och sist innehåll, budskap och värderingar. Att prata i den ordningen kan vara ett sätt att närma sig filmen och elevernas intryck av den.
Rita bilder från filmen. På så vis går det att fånga upp de starkare intrycken som filmen gjorde och samtalen kan ta avstamp därifrån. Passar för yngre barn.
Värderingsövning med fyra hörn. Välj fyra påståenden om filmen och låt eleverna placera sig i olika hörn i rummet som representerar de olika påståendena. Diskutera ståndpunkterna. Även denna övning kan passa bra för yngre barn men även alla åldrar.
Värderingsövning med fyra hörn. Vilken av karaktärerna i filmen relaterar du mest med och varför?
Värderingsövning med fyra hörn. Kritiserar filmen samhället på något sätt och hur i så fall?
Värderingsövning med fyra hörn. Vem har ”rätt” i filmen och varför?
Värderingsövning med fyra hörn. Gjorde karaktären rätt eller fel i en viss scen och varför?
Värderingsövning med fyra hörn. Var filmen som en vanlig film eller kändes den annorlunda, och varför?
Diskutera. Vilka olika filmgenrer som finns och känner eleverna känner till. Vilken genre tycker eleverna att filmen tillhör? Ibland kan åsikterna skiljas och påverka hur filmen togs emot i relation till förväntningarna på genren.
Diskutera. Beskriv filmens miljöer, misce-en-scène, tillsammans. Hur påverkas filmen av de olika miljö-valen? Färger, ljud, ljus, omgivningen m.m.
Diskutera. Följde filmen den klassiska Hollywood-dramaturgin? Gå igenom filmens händesleutveckling med hjälp av den dramatiska kurvan som beskrivs i Filmordlistan.
Diskutera. Hur är relationerna i filmen. Vad har huvudpersonerna för familje-, vänskaps-, och kärleksförhållanden? Går det att associera till det egna livet, karaktärer i andra filmer eller i litteraturen som ni stött på?
Diskutera. Hur/när förstår huvudpersonen vad hen behöver göra och hur påverkas hen?
Diskutera. Förändras personerna under filmens gång? På vilket sätt?
Diskutera. Vems värdegrund presenteras och är den förhärskande? Vad bygger dessa värderingar på (exempelvis: etnicitet, kön, religion, social tillhörighet, filosofiska teorier, politiska åsikter eller andra ideologier)?
Diskutera. Vem eller vilka tycker eleverna skulle behöva se filmen och varför.
Med inspiration från Filminstitutets Alla filmers filmhandledning.
Bilder på Skärisbiografen





Skärisbiografen
Europas enda biograf för barn och unga, men alla åldrar är mer än välkomna!