Tematik HT23-VT24
Tema: Shakespeare på vita duken – Tidlösa och färgsprakande filmiska tragedier
Välkomna att fira det filmiska arv som Shakespeare lämnat efter sig på 400-årsjubileumsåret. Under hela läsåret kommer Skärisbiografen att utforska filmkonstens fria tolkningar, influenser och svar på Shakespeares bidrag till konsthistorien.
Läsårets filmprogram för skolklasser lyfter fram två moderna klassiker som dansar runt Shakespeares pjäser hämndlystna Hamlet, Lejonkungen (1994 av Rob Minkoff och Robert Allers) och romantiska Romeo och Julia, Romeo + Juliet (1997 av Baz Luhrmann). Filmprogrammet blir en ingång till både Shakespeares klassiker och moderna filmklassiker som de nya generationerna får chans att uppleva på vita duken.
Lejonkungen bjuder in eleverna på en episk coming-of-age där den unga lejonprinsen Simba genomgår tragedi och förlust. Genom Simbas resa utforskas komplexa teman så som makt, ansvar och individens plats i världen. Filmen kombinerar enastående animation med gripande musikaliska kompositioner och berör djupt genom de universella budskapen som gör filmen ständigt aktuell.
I Romeo + Juliet möter eleverna två unga älskande, fångade i en förbjuden kärlek som utmanar rivaliteten mellan deras familjer. Genom ett möte mellan klassiskt drama och modern regi dyker filmen ner i en färgsprakande berättelse om passion, kärlek och ödesdigra konsekvenser. Filmen förmedlar på ett oförglömligt filmspråk Shakespeares tidlösa teman om kärlekens intensitet och destruktivitet. Med sin innovativa visuella stil och djärva tolkning skapar filmen en sensorisk fest och en emotionell berg-och-dalbana.
Diskussionsfrågor anpassade till filmerna finns för att föra samtalet vidare i biosalongen eller i klassrummet.
Tema: I mitten sitter kärnan
Inspirerat av teaterföreställningen ”I mitten sitter kärnan” som spelas i Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen under höstterminen kommer ett ackompanjerande filmprogram där maktrelationer mellan barn och vuxna utforskas. Tre noga utvalda filmer som på olika sätt skildrar maktrelationer mellan barn och vuxna visas för olika årskurser den här hösten.
Stumfilmklassikern Chaplins Pojke (1921 av Charlie Chaplin) är en sann biopärla och visas med livs levande livepianist i biografrummet. Filmen, tillsammans med pianisten Alexander Zethson, tar oss med på en emotionell och melodisk resa in i filmens magiska värld. Charlie Chaplin möter en liten pojke som blivit övergiven av sin mor och i samklang med temat kretsar filmen kring hur vuxna har den enkelriktade makten att påverka och kontrollera ett barns liv genom sina handlingar.
Italienska nyrealismen var rörelse i filmhistorien under 40-50 talet där ikoniska Cykeltjuven (1948, Vittorio De Sica) berättar historien om en far och son som kämpar för sin överlevnad i ett samhälle präglat av sociala och ekonomiska ojämlikheter. Här skildras på ett kraftfullt sätt den ofta obalanserade maktrelationen mellan barn och vuxna, där barnet tvingas ta vuxnas ansvar och ta itu med de utmaningar som livet kastar på dem.
I den fransk-kanadensiska filmatiserade versionen av barnlitteratursklassikern Den lille prinsen (2015, Marc Osbourne) möter vi en ung pojke som förs in i en magisk värld av fantasifulla berättelser och symboliska möten. Genom pojkens interaktioner med olika karaktärer utforskar filmen på ett gripande sätt hur barn kan bryta sig loss från samhällets förväntningar och finna sin egen väg. Här skildras maktförhållandet mellan barnets obegränsade fantasi och de vuxnas begränsade syn på världen.
Diskussionsfrågor anpassade till filmerna finns för att föra samtalet vidare i biosalongen eller i klassrummet.
Önska film
Vill ni se en film som inte finns i vår katalog? Boka en film efter egna önskemål och få hela biosalongen för er själva. Skicka en förfrågan med vilken film eller vilken typ av film ni vill se med klassen. Ange vilken årskurs det gäller och hur många ni är så skickar vi över ett förslag.
Det kostar ca 3400 kr exkl. moms för filmhyra och hyra av biosalongen.
För att boka kontakta: boka.skarholmen@kulturhusetstadsteatern.se