FAQ – Rum för minnen

Frågor och svar om projektet "Rum för minnen".

Vad är Rum för minnen?

Rum för minnen är en plats som handlar om minnen, historia, traditioner och döden. Det är en plats för dig som vill stanna upp en stund och ta en vilsam paus mitt i hjärtat av den pulserande storstaden. I Rum för minnen presenteras också en utställning som skapats i samarbete med projektet BURB – Barn- och ungas rätt till begravningsplatsen. Projektet ska tillsammans med barn och ungdomar ge möjlighet till ökad kunskap om – och inflytande över – en del av livet som även berör dem.

Vem har skapat Rum för minnen?

Rum för minnen är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, föreningen LARM - Living Art Reflecting Mankind och projektet BURB – Barn- och ungas rätt till begravningsplatsen som möjliggörs tack vare stöd från Allmänna Arvsfonden. Konstnären Fanny Senocq har utformat rummet.

Varför öppnar Rum för minnen?

Kulturhuset Stadsteatern vill öppna upp ett rum mitt i hjärtat av den pulserande storstaden där besökarna kan stanna upp en stund och ta en vilsam paus. Ett rofyllt rum för reflektion som också fungerar som en plats där Kulturhuset Stadsteatern kan vara i direkt dialog med besökarna, genom minnesceremonierna. Och för besökarna att vara i dialog med varandra, genom delandet av minnen.

Vem kan vara med och dela minnen?

Detta är ett rum för alla, men den första minnesceremonin 1 november 2023 riktar sig specifikt till barn och ungdomar under 26 år och deras minnen. Kommande minnesceremonier kommer att rikta sig till andra grupper.

Hur kan jag delta?

Du bokar en kostnadsfri biljett till en minnesceremoni här på hemsidan. Vid tillfället för minnesceremonin, ta med dig ditt objekt och kom till Rum för minnen som ligger på entréplanet på Kulturhuset Stadsteatern, mitt emot restaurangen Nooshi.

Vad händer med mitt inlämnade minne?

Ditt objekt placeras i ett av skåpen i Rum för minnen. Där kommer det att stå tillsammans med andra minnen som finns i andra skåp. 

Vilka objekt kan lämnas in som minnen?

Maxstorlek på objekt (minne): 19 cm djupt – 30 cm högt – 25 cm brett.

Objektet får inte vara stötande eller diskriminerande. Kulturhuset Stadsteatern förbehåller sig rätten att neka minnen som lämnas in. Objektet ska inte kunna identifiera en person. Objektet ställs ut anonymt.

Får jag tillbaka mitt objekt/minne?

Ja. Efter utställningsperioden får du tillbaka ditt objekt. 

Vad händer sen?

Under 2024 kommer Kulturhuset Stadsteatern arbeta vidare med fördjupade samtal och workshops kring ämnen som har sin utgångspunkt i projektet BURB – Barn- och ungas rätt till begravningsplatsen.