Image
Brunkebergs minne, ett konstverk i Kulturhuset av Ebba Bohlin.

Brunkebergs minne

Den 18 september 2020 invigdes ett permanent konstverk i besökscentret på Kulturhuset Stadsteatern. Brunkebergs minne av konstnären Ebba Bohlin.

"Det är lätt att uppfatta Sergels torg som att ingenting funnits där innan. Kontakten med historien saknas, kanske var det också en tanke med Norrmalmsregleringen – att skapa ett år 0 och en ny värld utifrån nya idéer. Jag ville därför skapa ett verk som knyter an till historien. En plats som har sin historia fysiskt närvarande ger en annan känsla av förankring.

Att ha fått arbeta mitt i stadens hjärta och i ett hus som har betytt så mycket för så många med mig har känts helt fantastiskt. Att både vara på platsen här, nu och framåt, men också famna alla tider som passerat."

– Ebba Bohlin

Brunkebergs minne består av två delar, en skulptur och en berättelse om Brunkebergs historia på emaljtavlor. Verket har en permanent placering på entréplan i Kulturhuset Stadsteatern, och invigdes den 18 september 2020.
 
Ebba Bohlin (född 1976) är skulptör och installationskonstnär utbildad på Konstfack och Konsthögskolan. Hennes konstnärskap utforskar relationen mellan yttre och inre världar och präglas av en stark tro på materiens transformativa kraft. De senaste åren har hon skapat en rad offentliga verk och tillfälliga, platsspecifika installationer. Konkret transcendens 2012 (den blå bron över Bälstaån), Vindros 2018, Norra Kajen i Sundsvall och Fyrplats Horns Udde (visas just nu i utställningen Fältarbeten på Kalmar Konstmuseum) är några av hennes senaste verk. 2015 visades Ebba Bohlins platsspecifika installation Wandelstern på Kulturhuset Stadsteatern.

Bild
Samtal med Ebba Bohlin

Remote video URL