Jean & Julie
Vad vill du utforska i föreställningen?
Precis som i Strindbergs pjäs undersöker vi maktspelet mellan könen, men i vår version befinner sig Jean och Julie i en postmodern värld där sociala koder och regler är i ständig förändring.
Bilden av kvinno- och mansrollerna har ju ändrats markant sedan Fröken Julie skrevs. Man talar ibland om kvinnors enmancipering och mäns femininisering som en effekt av den kvinnliga frigörelsen i det politiska och offentligt sociala livet, men även i de intima relationerna.
Hur ska en man vara i till exempel en dating-situation? Ska han vara mjuk och inkännande, eller ska man vara hård och beslutsam? Det finns en slags längtan efter tydliga regler – även om det inte nödvändigtvis är bra, så är det någonting som kan vara skönt att förhålla sig till.
Längtar karaktärerna efter könsnormer?
Ja, eller kanske inte normerna i sig, men reglerna. Den franska sociologen och psykologen Emile Durkheim har varit en viktig referens under repetitionsarbetet, eftersom han beskriver ett socialt tillstånd där normer och sociala regler luckras upp, han kallar det för anomi.
Durkheim menar att när vi förlorar vår förankring till den sociala världen som vi lever i, så kan ett tillstånd uppstå där vi inte längre vet hur vi ska förhålla oss till oss själva och vår omvärld – vilket i värsta fall kan få tragiska konsekvenser. När vi inte förstår regelverket – hur vi ska vara och vår plats i världen – så kan vi förlora greppet om oss själva. Det här är någonting som vi utforskar i föreställningen.