FAQ – Fröet

Här kan du läsa FAQ om hur du deltar i konstprojektet "Fröet" och se svar på vanliga frågor.

Vad är Fröet?

Fröet är ett konstprojekt som sätter fantasin i centrum. Att delta i projektet innebär att du får låna ett fantasifrö med tillhörande instruktioner som kan användas i skolan, hemma, på jobbet, själv eller tillsammans med andra. Du som deltar använder din fantasi för att gå igenom frågorna på ditt sätt.

Varför gör Kulturhuset Stadsteatern detta?

Projektet och utställningen undersöker vår samtid och vår mänskliga egenskap: fantasin. Kan man skapa nya visioner genom att sätta fantasin i fokus? Under 2023 bjuder vi in stockholmarna till en konstnärlig process, men även till att utbyta idéer med varandra. I december 2023 öppnar en utställning i Galleri 5 som bjuder in till en fantasivärld och lyfter bland annat delar ur Fröet-processen.

Vem kan delta?

Alla som vill. Du kan delta själv eller tillsammans med andra. Projektet kan genomföras av en individ men även av en skolklass, en organisation, ett kontor eller ett kompisgäng. Du kan genomföra projektet under en kurs, på en fikapaus, i en studiecirkel, en dejt eller på en fredagskväll med familjen. Fröet är anpassat till alla åldrar och inga svar är fel. Mejla froet@kulturhusetstadsteatern.se för att vara med.

När kan jag delta?

Våren 2023.  Men vänta inte med att delta! Varje frö kommer att återanvändas, så lämna tillbaka ditt frö så snart du är klar.

Kan jag använda detta på min skola?

JA! Projektet innehåller pedagogiskt material anpassat till undervisning och kan användas direkt i skolan.

Kan jag använda detta på mitt äldreboende?

JA! Projektet kan användas av alla slags organisationer inkl. äldreboenden.

Vad behöver jag för att delta?

Du beställer en kostnadsfri låda som innehåller ett fantasifrö, spillmaterial från Kulturhuset Stadsteaterns verkstäder och ett antal frågor att svara på. Du kommer att behöva papper och penna men du kan även addera annat material själv om så önskas. Vill du svara på frågorna med skisser, modeller eller på annat sätt så går det fint.

Hur mycket tid tar det?

Det är upp till dig. Du kan gå genom materialet på en timme eller under en månad. Vi tar gärna emot dina svar inom en månad, så att fler personer får chansen att få hem Fröet (vi återanvänder fröna).

Var lämnar jag fröet och mina svar?

Fantasifröet kommer att återanvändas när du är klar med det, så därför är det viktigt att du lämnar tillbaka det. Du lämnar tillbaka lådan till Kulturhuset Stadsteatern i biljettkassan/butiken på Kulturhuset Stadsteatern, på entréplanet (Sergels torg).

Här kan du se aktuella öppettider.

Vad händer med mina idéer?

Dina idéer kan komma att bli en del av ett större projekt, en inspiration till en utställning som öppnar i december 2023 på Kulturhuset Stadsteatern. Genom att delta i detta projekt godkänner du att dina idéer samlas in och kan eventuellt användas som idéförslag och som bearbetat material i konstprojektet av Kulturhuset Stadsteatern. Att delta i projektet Fröet ger dig en stund att fantisera, att tänka om. I ett samhälle som fokuserar mycket på resultat och produktivitet ger Fröet plats för fantasi och att dela idéer med varandra.

Vad händer sen?

En utställning öppnar i december 2023 – en fantasivärld skapas på Kulturhuset Stadsteatern.

Jag vill inte rita, kan jag svara på ett annat sätt på frågorna?

I lådan finns ett antal frågor att svara på. Du kan svara med hjälp av ord, skisser, ritningar, kollage. Vill du hellre svara med ljudinspelning, musik, eller på ett annat sätt, så går det bra. Hitta det uttryckssättet du tycker är bäst.

Villkor för deltagande

Genom att delta i projektet godkänner du att vi tar del av dina idéer och att Kulturhuset Stadsteatern kan komma att använda dina idéer (från insänt material exempelvis skiss) i konstprojektet samt eventuellt bearbeta dessa. Idéerna kan komma att användas i marknadsföring, publikation och utställning. Kulturhuset Stadsteatern svarar för att tillse att upphovsrätten respekteras och att upphovsperson anges för skyddat material och om materialet (verket) används i utställning.