Image
Serieskaparen Mikael Ross i sin ateljé.

Gäster

Gäster på Stockholms Internationella Seriefestival 2024 [SIS24].

Sofia Almqvist [SWE]

Information kommer.

Robert Aman [SWE]

Framsidan på ett seriealbum där en skäggig man sträcker ut en lång grön tunga.
Illustration: Robert Aman

Robert Aman är forskare och biträdande professor vid Linköpings universitet. Han skriver regelbundet om tecknade serier för Corren, Norrköpings Tidningar, The Comics Journal och Bild & Bubbla. Robert har givit ut fyra böcker och belönades av Svenska Serieakademin med Adamsondiplomet för sin senaste bok, kritikerrosade När Fantomen blev svensk. Nu är Robert aktuell med den länge emotsedda boken Serier för vuxna – Epix och den svenska serierevolutionen, en historisk översikt över den karismatiske förläggaren Horst Schröders livsverk – förlaget Epix.

Centrala [POL]

Centrala är ett bokförlag, ursprungligen baserat i Polen, som specialiserat sig på tecknade serier sedan 2007. Förlaget har givit ut stora namn som Chester Brown, Tom Gauld och Lucie Lomová (som också kommer att vara närvarande i helgen med sin bok Savages). Centrala är utöver Polen nu även baserat i Tyskland och Storbritannien och ger ut serier i Tjeckien. På Stockholms Internationella Seriefestival representeras förlaget av Michal Slomka.

Presenteras i samarbete med Polska institutet i Stockholm och Tjeckiska centret.

Maria Cerri [ITA]

Mara Cerri är en ständigt verksam italiensk författare och illustratör vars berättelser är fyllda med poesi. Hennes bearbetningar av författaren Elena Ferrantes verk Min fantastiska vännina och Stranden om natten har båda två publicerats på engelska. Mara Cerris illustrationer har setts i Washington Post, Columbia University Magazine, Galison, Guideposts och många italienska publikationer. Cerri har även skapat animationerna till Giacomo Durzis dokumentär Ferrante fever.

Presenteras i samarbete med Istituto Italiano di Cultura.

Charlie Christensen [SWE]

Porträttfoto på serietecknaren Charlie Christensen.
Charlie Christensen, foto: Rossana Soca Puy

Charlie Christensen är född i Stockholm 1958. 1979 debuterade han i tidningen Svenska Serier och publicerade därefter spridda verk i olika alternativa magasin. 1983 började han teckna den samtidskommenterade serien Arne Anka. 1995 sattes Arne upp som pjäs på Stadsteatern med Robert Gustafsson i huvudrollen, och genom åren har 13 album med den satiriska ankan har kommit ut. 

En illustration där en varg, en anka och en krokodil dricker öl på en pub.
Illustration: Charlie Christensen

Vid sidan av Arne Anka har Charlie Christensen gjort en serieversion av Röde Orm och illustrerat barnböcker som fotbollsböckerna om Kasper. Han har även medverkat i filmprojekt, senast i filmen Världen värsta människa av Joakim Trier 2021, där han stod för de tecknade inslagen i filmen. För sitt serietecknande har han fått Urhunden tre gånger, 91-an stipendiet 1993, föreningen Svenska Tecknares Knut V. Petterson-stipendium 2015 samt EWK:s stipendium 2017.

Coconino Press [ITA]

Coconino Press är ett välrenommerat italienskt serieförlag grundat år 2000. Genom åren har de publicerat många av de största italienska serieskaparna som Gipi, Davide Reviati, Manuele Fior, Lorenzo Mattotti och Leila Marzocchi. Förlaget står även som utgivare av många italienska översättningar av serier från hela världen av Daniel Clowes, Simon Hanselmann, David B. och många fler. Coconino Press har tilldelats Micheluzzi-priset för kateogrin bästa förläggare under tre år i rad (2001–2003) och även fått andra Micheluzzi-priser för sina publikationer sedan 2004. Förlaget representeras på årets seriefestival av förlagets redaktionschef Giovanni Ferrara och journalisten Oscar Glioti.

Presenteras i samarbete med Istituto Italiano di Cultura.

Per Demervall [SWE]

Per Demervall är en av landets mest erfarna serieskapare och illustratörer. Han debuterade 1979 i Tidningen Vi med barnserien Ulltryfflarna, men fick sitt genombrott 1986 då han gjorde en serieadaption av August Strindbergs Röda rummet, utgiven i flera upplagor sedan dess. Andra serieverk inkluderar den historiska komiska äventyrsserien Rosenhanes äventyr, som utspelar sig i 1700-talets Stockholm, och science fiction-serien Döda rummet, som han gjorde tillsammans med Ola Skogäng 2012. Sedan 2015 jobbar Per tillsammans med Patric Nyström med barnserien om vikingaflickan Siri, Siris äventyr, utgiven av Stevali förlag. Demervall tilldelade Adamsonstatyetten 2018.

Ulla Donner [FIN]

Finlandssvenska Ulla Donner debuterade med Spleenish (2017) och är en av de främsta serietecknarna i Finland. Med sin andra bok Skiten vann hon serie-Finlandiapriset 2020 och hon har nominerats även till årets pris för sin hyllade ekologiska och grafiskt mästerliga skogs-roadtrip Den naturliga komedin (2023), utgiven i Sverige av Galago.

Åsa Ekström [SWE]

Serieskaparen Åsa Ekström.
Åsa Ekström

Åsa Ekström, född 1983, är en svensk serietecknare och illustratör, utbildad vid serieskolan i Malmö. Hon var en av de första med att teckna svensk manga och slog på 00-talet igenom med Tokyo by Night, Stall Norrsken, och Sayonara September. Hon har också illustrerat ungdomsböcker, bland annat bokserien Drakriddare skriven av Jo Salmson. Sedan 2011 är Åsa bosatt i Tokyo, där hon har fullt upp med att utforska Japans mångfasetterade kultur och berätta om den i mangaform. Hittills har det resulterat i sju japanska böcker som sålts i över 270 000 exemplar. Tre delar har kommit på svenska under titeln Mitt liv i Japan.

Dennis Eriksson [SWE]

Dennis Eriksson är en svensk illustratör och serietecknare från Luleå, född 1973, med en unik grafisk stil som pendlar mellan det naivistiska och det avancerade. Hans vardagsrotade thrillerserie Yngve Öman har kommit ut på Nilledition (Yngve Öman: En noirländsk spänningsserie) och Sanatorium förlag (Yngve Öman: Killen på länsbussen). Utöver sitt serieskapande så Dennis arbetar även med animation, samarbetar med Noble Rot Magazine, tecknar porträtt och verkar som konstnär runt om i världen.  

Feefal [SWE]

Den svensk-japanska illustratören Linnea Kikuchi, mer känd som Feefal, har med sina surrealistiska figurer förtrollat över en miljon fans på Instagram. 2022 kom hennes första konstbok, The art of Feefal, med mängder av både klassiska och tidigare aldrig publicerade teckningar med antropomorfiska figurer, djur i drömska miljöer och magisk-mystiska kvinnofigurer. "Spooky-cute" är hennes signum.

Rickard Fornstedt [SWE]

Information kommer.

Aisha Franz [GER]

En illustration av en kvinna i lila klänning som sitter i en fåtölj och röker en cigarett.
Illustration: Aisha Franz

Tyska konstnären och författaren Aisha Franz föddes i Fürth som dotter till colombiansk-chilenska invandrare, och studerade illustration vid School of Art and Design i Kassel mellan 2004 och 2010. Hon gjorde sig känd som en egen röst i Tyskland med väldigt udda, grafiska, drömlika men samtidigt narrativa serier, först släppta via indieförlaget Rotopol press (som också närvarar på årets seriefestival) och egna My Own Press. Efter det har Reprodukt lanserat hennes serieromaner Alien och Brigitte under der Perlenhort och hon plockades snart upp av kanadensisk-amerikanska Drawn & Quarterly som publicerade hennes Alien (under titeln Earthling), Shit is real och senaste Work-Life-Balance. Aisha Franz’ serier har rönt stor uppmärksamhet och hon har under kort tid blivit en stor favorit på den internationella indiemarknaden. I Sverige har vi sett Aisha Franz medverka i tidskriften Det grymma svärdet, och under våren publicerar Lystring förlag Work-Life-Balance på svenska. Franz bor och arbetar i Berlin, där hon ingår i seriekollektivet The Treasure Fleet.

Presenteras i samarbete med Goethe-Institut Schweden.

Maria Fröhlich [SWE]

Information kommer.

Bert Gradin [SWE]

Serieskaparen Ber Gradin.
Bert Gradin

Bert Gradin föddes 1962 på landsbygden utanför Sundsvall och hamnade i Stockholm i början av 80-talet där han jobbade som diversearbetare fram tills en artistkarriär tog fart. Gradin tecknade en del serier, bland annat figuren Zläm som förekom i tidningarna Svenska Serier, Elixir och Dagens Nyheter, på slutet tillsammans med Esbjörn Jorsäter. Men Gradin lämnade serietecknandet bakom sig för att istället gå över till scenkonsten. I mitten av 1980-talet var han med och startade den prisbelönta Gycklargruppen som jobbade i en blandform av cirkus och teater. Han har därefter uppträtt på scener i tre världsdelar med föreställningar för alla åldrar. Idag är Bert Gradin idag skötare inom psykiatrin, spelar teater och gör återigen serier. I år debuterar han som bokförfattare med sin tecknade självbiografi Här ska plaskas på Epix förlagdär han berättar om sitt gycklarliv. På seriefestivalen deltar han med en enmansföreställning med samma titel.

Iris Hautaniemi [SWE]

Serieskaparen Iris Hautaniemi.
Iris Hautaniemi

Iris Hautaniemi (född 1998) är serietecknare, konstnär och illustratör verksam i Stockholm. Hon har studerat grafisk design och illustration på Konstfack. Förra årets debutserieroman Ensam ung kvinna söker blev hyllad och omskriven och enligt uppgift är en ny bok under produktion i detta nu. Iris Hautaniemi har tecknat årets officiella affischbild till seriefestivalen, vilken genialt och kongenialt representerar festivalens spets och bredd och den brokiga mixen av såväl gäster som besökare.  

Kalle Johansson [SWE]

Information kommer.

Karl Johnsson [SWE]

Information kommer.

Henrik Jonsson [SWE]

Information kommer.

Matilda Josephson [SWE] 

Serieskaparen Matilda Josephson.
Matilda Josephson, foto: Anna Drvnik

Matilda Josephson (född 1997 i Stockholm) är serietecknare som återkommande publicerats i tidningen Galago. Hon är utbildad på Serieskolan i Malmö och har jobbat på diverse matbutiker genom åren, något som hon har använt som stoff till sin debutserieroman Mjölk och människor, en rolig och vass men kärleksfull serieskildring av alla de vanliga och udda människor som rör sig i en mataffär. Mjölk och människor har hyllats och rosats både av kultursidor, morgon-tv och sociala medier under våren.

Knut Robert Knutsen [NOR]

Knut Robert Knutsen är norsk serieskribent och serieförfattare som bland annat skriver på norska seriesajten serienett.no men som även medförfattat det nyligen norskproducerade Fantomen-äventyret Masks of the Phantom tillsammans med Arild Waerness och tecknat av Mike Collins. På årets seriefestival i Stockholm kommer han att prata om den norska seriescenen och om den norska produktionen av Fantomet.

Janek Koza [POL]

En illustration med svart penna på rutigt papper av en person.
Illustration: Janek Koza

Janek Koza är en polsk illustratör, målare, serietecknare, animatör och filmskapare. Koza är född i Wroclaw, där han studerat vid Konsthögskolans måleriavdelning. Han har publicerat ett flertal serieromaner, skapat mer än hundra animationer och animerade videoklipp och ännu fler politiska serier. I sitt arbete utgår han ofta från livets tragikomiska sida med förenklade teckningar, inspirerade av den polska vardagens liv. På årets seriefestival medverkar han i samtal om sina serier, men även med ett filmpaket med ett urval av sina bästa animationer.

Presenteras i samarbete med Polska institutet i Stockholm.

KutiKuti [FIN]

Helsingforsbaserade seriekollektivet KutiKuti har gästat oss många gånger förut, men är alltid lika välkomna. Mest kända är de kanske för Finlands främsta alternativserietidning Kuti, där även många svenska serieskapare publicerats. Representanter för KutiKuti detta år är Hannele Richert, Warda Ahmed, Terhi Ekebom, Frida Hinders och Mikko Väyrynen.

Manni Kössler & Elisabeth Helms [SWE]

Tre kvinnor i en panel diskuterar.
Foto: Helena Bergendahl

Manni Kössler och Elisabeth Helms är två av Sveriges mest namnkunniga och meriterade översättare av spansk- och engelskspråkig litteratur. Helms har översatt giganter som Carlos Fuentes, Mario Vargas Llosa, Octavio Paz, Antonio Muñoz Molina och Carlos Ruiz Zafón till svenska. Hon fick Svenska akademiens översättarpris 1991. Även Kössler har översatt Paz, Fuentes och Molina, men även namn som César Aira och Juan José Millás till svenska utgåvor. De senaste åren har de fått ge sig i kast med översättning av tecknade serier, en litteraturform som inte alltid har respekterats av parnassen (ibland inte ens serieförläggarna själva). Tillsammans med sin redaktör Ellinor Broman (Palabra förlag) kommer de att prata om sina gemensamma översättningar av serieromanerna Balladen från norr del 1–4 av Alfonso Zapico samt Slumpens spår av Paco Roca och vad som utmärker en god serieöversättning. 

Presenteras med stöd av Översättarcentrum.         

Ida Larmo [NOR]

Serietecknaren Ida Larmo fotograferad framför en sjö.
Ida Larmo, foto: Øivind Arvola

Ida Larmo är frilansande illustratör, serietecknare, barnboksförfattare och grafisk formgivare från Norge. Sitt stora genombrott fick hon med Rigel – Urettens ekko 2022, en historisk serieroman om Norges största skeppsbrott genom tiderna, när brittiskt flyg bombade det nazistiska lastskeppet Rigel med 2 500 krigsfångar ombord. Boken tilldelades Brageprisen samma år. I vår kommer den på svenska med titeln Rigel – Ekot av en katastrof, utgiven av Kaunitz-Olsson. 

Ditte Lindroth [SWE]

Serieskaparen Ditte Lindroth.
Ditte Lindroth

Ditte Lindroth, född 1998, har studerat animation vid Stockholms konstnärliga högskola och många har läst hennes serier Lovesick, Läppglans och Dittes dagbok, som man bland annat har kunnat följa på Instagram. Flickvänsprovet, om Axels och Dittes resa längs Transsibiriska järnvägen, är hennes första serieroman, utgiven av Kartago förlag.       

Lucie Lomová (CZE)

Porträttfoto på serieskaparen Lucie Lomová.
Lucie Lomová 

Lucie Lomová är en tjeckisk serietecknare född i Prag. Hennes publikationer har framförallt publicerats i Tjeckien och i Frankrike, men framgången med hennes serie Anča a Pepík gav henne möjlighet att se hennes verk översatta till olika språk. Hennes Divoši översattes i fjol till engelska under titeln Savages.

Presenteras i samarbete med Tjeckiska centret.

Sofia Lucas [SWE]

Porträttfoto på serieskaparen Sofia Lucas.
Sofia Lucas, foto: Anna Drvnik

Sofia Lucas är serietecknare, illustratör och lärare, född 1989 i Uppsala. Hon är utbildad på serietecknarutbildningen i Skarpnäck och hennes serier har publicerats i bland annat Dagens Nyheter och Galago. Hon undervisar i serieteckning på Folkuniversitetet och är en av grundarna för den hyllade alternativserietidningen MAL magasin. Hennes reklamkritiska debutserieroman Vara gavs ut av Epix 2022. Nu kommer hennes uppföljare Kön av avund från Verbal förlag, en satirisk uppgörelse av kvinnoförtrycket.

Juliette Mancini [FRA/CH]

Porträtt i form av en illustration av en kvinna.
Illustration: Juliette Mancini

Juliette Mancini (född 1989) är fransk författare och illustratör utbildad på EnsAD, Paris och idag baserad i Schweiz. 2018 vann hennes politiska fanzin Bien, monsieur (skapat i samarbete med Elsa Abderhamani) "fauve-priset" för alternativa serier på den internationella seriefestivalen i Angoulême. Hon har publicerat serier hos Atrabile förlag, såsom De la chevalerie (On knighthood) 2016 och Éveils (Awakenings) 2021 som under våren kommer på svenska under titeln Uppvaknanden från Lystring förlag. Hennes berättelser är politiskt engagerade och tar upp sociala frågor. Mancini tecknar för ett flertal olika tidningar, inklusive barnpublikationer, och arbetar även som konstlärare.

Linn Olsson [SWE]

Information kommer.

Stefan Petrini [SWE]

Information kommer.

Davide Reviati [ITA]

En illustration där några personer ror i en båt på en sjö.
Illustration: Davide Reviati 

Davide Reviati är en mycket produktiv italiensk illustratör och serieskapare. Han publicerades på engelska med Spit three times som vunnit flera priser i Italien och som har valts ut för Angoulêmes officiella urval 2018. Davide arbetar också för filmindustrin och skapar storyboards, målar och samarbetar i teaterprojekten. Han har nyligen även publicerats på svenska med Lorden som jag rodde, en illustrerad berättelse baserad på svenske författaren Stig Dagermans novell från 1947.

Presenteras i samarbete med Istituto Italiano di Cultura.                                                  

Mikael Ross [GER]

Serieskaparen Mikael Ross i sin ateljé.
Mikael Ross, foto: Darjush Davar

Mikael Ross (född 1984) är tysk serietecknare och skräddare. Han föddes i München men bor och verkar i Berlin. Ross var den första mottagaren någonsin av stipendiet för serieskapande som utdelas av Berlins kulturförvaltning. Han serieroman Der Umfall handlar om den mentalt funktionshindrade Noel vars värld faller samman efter att hans mamma drabbats av en stroke och han skickas till ett vårdhem i staden Neuerkerode. Den vann Max und Moritz-preis för bästa tyska seriebok 2020. I fjol gavs den ut på svenska av Galago under titeln Fallet och den har även getts ut i bland annat USA, Frankrike, Brasilien, Tjeckien och Sydkorea.

Presenteras i samarbete med Goethe-Institut Schweden.

Rotopol Press [GER]

Information kommer.

Seriefrämjandets nätverksscen [SWE]

Seriefrämjandet är medarrangör till årets upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival. Och liksom de två senaste åren koordinerar de Nätverksscenen i Hörsalen där framför allt fanzinister, organisationer och skolor presenterar sin verksamhet och sitt skapande, men även kan komma med andra typer av framträdanden. Mer information kommer. 

Hanna Strömberg [SWE]

Information kommer.

Andrea Udd [SWE]

En illustration av en kvinna, av Andrea Udd.
Illustration: Andrea Udd

Andrea Udd är uppvuxen på Gotland och verksam i Malmö där debutboken Innamorati eller Narrens dagbok ritats och skrivits fram, både i ateljén och på Kvarnby Serieskola. Hon har publicerat serier i bland andra Galago, NEJD Magasin, Brand och Det grymma svärdet.

Cecilia Vårhed [SWE]

Illustration av en kvinna i skär hatt och stjärnor cirkulerande kring huvudet.
Illustration: Cecilia Vårhed 

Cecilia Vårhed är född 1996 och bor i Årsta i Stockholm. Hon har studerat på Serieskolan i Malmö och på Konstfack. Cecilia Vårhed har återkommande publicerat sina serier i tidningar som Det grymma svärdet, Brand och Galago. Hon har också medverkat i amerikanska Fantagraphics serieantologi NOW. Hennes humoristiska och socialrealistiska debutbok Fattigt skryt gavs ut i fjol och har blivit väl mottagen av både kritiker och publik.

Arild Waerness [NOR]

Arild Waerness var en av grundarna av Raptusfestivalen, Norges mest långlivade serie festival, grundad 1996. Han var festivalgeneral i många år tills han överlämnade den till Øyvind Naterstad. Som rundare av Westwind publishing, bidrog Wareness han också till manuset till TV-adaptionen av den animerade filmen Fjorden Cowboys. Utöver sitt arbete med att främja intresset för serier driver han puben Barista på Øvregaten i Bergen. Mycket av manuset till Fjorden Cowboys skapades här. Nyligen medförfattade Waerness det norskproducerade Fantomen-äventyret Masks of the Phantom tillsammans med Knut Robert Knutsen till teckningar av Mike Collins. På årets seriefestival i Stockholm kommer han att prata om den norska seriescenen och om den norska produktionen av Fantomet.

Wipala [SWE]

Information kommer.

Kristina Öhman [SWE]

Information kommer.