Utställningar

SMÁPRENT – poetiska trycksaker från Island

På Island finns en lång tradition av samarbete mellan författare, bildkonstnärer och formgivare – ofta förenade i en och samma person. Just nu händer mycket, inte minst genom att bokutgivningen närmar sig performance, eller på isländska gjörningar.

Öppettider

Utställningen invigs av Islands ambassadör Hannes Heimisson 6 oktober kl. 18:00.

Bokförlaget Tunglið (Månen) publicerar till exempel böcker av framstående författare i en upplaga om 69 exemplar, som bara kan köpas vid en ceremoni under fullmåne. Återstoden eldas upp samma kväll.

Utställningen SMÁPRENT (småtryck) presenterar några av höjdpunkterna i denna konstnärliga smältdegel, men ger också exempel på tidigare vilda projekt. Bland annat finns material från den legendariska Medúsa-gruppen och några egenutgivna böcker från äldre tid som blivit klassiska.

Stort utrymme ägnas Óskar Árni Óskarssons skrivmaskinsdikter och andra konstverk som utgår från bokstäver lika mycket som från visuell form, t.ex. Ásta Fanney Sigurðardóttir och Sigurður Atli Sigurðsson.

Utställningen ger också en bild av nutida isländsk bokdesign, och gästas den x oktober av en av landets främsta formgivare, Ragnar Helgi Ólafsson, tillika författare och en av personerna bakom förlaget Månen. Han berättar om sitt arbete och läser upp ur diktsamlingen Lösblad, som översatts till svenska just för denna utställning.

Viktig är också berättelsen om förlaget Meðgönguljóð, som började med utgivning av unga poeter i 24-sidiga häften, noggrant formgivna och redaktörade. Detta har inneburit en snabbstart för många nya författarskap – och förlaget Partus har vuxit upp till ett riktigt förlag med vacker utgivning.

Jón Kalman Stefánsson medverkar med berättelsen om när han gav ut sin första bok på eget förlag och trodde att han skulle besegra världen. Och besökarna får se (men inte prova) världens enda diktsamling som går att läsa i badkaret. Samt mycket annat.

Utställningen är gjord av John Swedenmark, översättare från isländska och riddare av isländska Falkorden, i samarbete med lokal sakkunskap på Island. Den invigs av Islands ambassadör Hannes Heimisson den 6 oktober.

I samarbete med Islands ambassad i Stockholm.