Utställningar

Publikt av Salad Hilowle

Kulturhuset och Öppna Kanalen möts i konstnären och filmregissören Salad Hilowles nya utställning "Publikt". Utställningen, som visas i Galleri 3, tar avstamp i mötesplatsen vid Sergels torg genom arkitekturen, det konstnärliga utbudet och historiken i huset.

Öppettider

I samtal och rundvandringar med Peter Celsings kompanjon, arkitekten Per Ahrbom, har Salad Hilowle låtit det ursprungliga syftet med Kulturhuset vägleda utställningen. Publikt ger också en bild av Salad Hilowles uppmärksammade utforskande av afrosvenskar i kultur- och konsthistorien. Den här gången med inspiration av Öppna Kanalen och den offentliga bilden av afrosvenskar från 1990-talet fram till idag.

I utställningen undersöker Salad Hilowle begreppet publikt utifrån dess olika betydelser, vad som är öppet för alla och vad som upplevs som revir. I sin research om Peter Celsings prisade glashus, som öppnade upp för nya kulturbegrepp och möjligheter 1974, har Hilowle lärt känna arkitekturen, läsesalongen, konsten, teatern och arkiven. Något som också upplevs i utställningen. Skulpturen "jakttornet" blir till exempel betydande i frågan om vad som är tillgängligt och för vem samtidigt som en videoinstallation ger en inblick i den offentliga porträtteringen av afrosvenskar i Sverige.

Att utställningen visas i två akter är en hommage till teatern i huset.

Akt 1 öppnade 19 november. Akt 2 öppnar 2 december kl. 19:00. 

Akt 1

Den 19 november öppnade akt 1 som bjuder in besökare till läsesalong, läktare, videoverk, skulpturer och artefakter. Här möts de olika infallsvinklarna i konstnärens frågeställningar kring vad som är publikt och vad som är revir. Genomgående för utställningen är att den kan vara aktiv för besökaren, något att delta och umgås i, och en betraktelse för någon annan.

Akt 2 öppnar 2 december 

Akt 2 som öppnar 2 december ger tillgång till hela utställningen och kompletteras med en mycket stillsammare bild av Hilowles tolkning av publikt. Här låter han inspirationen från nationalromantikens måleri möta samtiden. Vad som döljer sig bakom akt 2 avslöjas 2 december kl. 19:00.

Läs mer om öppningen av Akt 2.

Salad Hilowle har en masterexamen i fri konst från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hans senaste utställning Vanus Labor visades i februari 2021 på Konstakademien. Tidigare utställningar inkluderar Home where the Heart is Part II på Österängens Konsthall (2020) samt Brev till Sverige (2017) som visats på SVT och på Tierps Konsthall. Salad Hilowle står bakom flera "soffvisningar" på Moderna Museet och har uppmärksammats för hur han speglar samtiden med historiska referenser och återkommande teman kring, plats, minnen och identitet. Salad Hilowle är född 1986 i Mogadishu, Somalia och uppvuxen i Gävle.

Visningar

Guidade visningar 

8 december kl. 17:00–17:30

16 december kl. 17:00–17:30

29 december kl. 15:00–15:30

5 januari kl. 15:00–15:30

12 januari kl. 17:00–17:30

Drop-in (ingen förbokning av platser) och visningen ingår i biljettpriset. 

Skolvisningar

Vill du boka en skolvisning, eller gruppvisning annan tid, mejla: estella.burga@kulturhusetstadsteatern.se.

Kombinationsbiljett

Du kan köpa en kombinationsbiljett (Ordinarie 2 utställningar) som gäller till utställningarna Publikt av Salad Hilowle och Roy Andersson: Om detta att vara människa.