Utställningar

Personal Films – Gunvor Nelson och Sara Broos

I utställningen Personal Films samarbetar filmkonstnärerna Gunvor Nelson och Sara Broos för första gången. Ta del av ett unikt möte mellan två generationers filmkonst och se världspremiären för deras gemensamma film View From a Window i Galleri 3 på Kulturhuset Stadsteatern. Stanna upp i tillvaron och betrakta vardagens små händelser och se personliga möten genom Nelsons och Broos kameralins.

Öppettider

Biljetter & visningar

Vi rekommenderar att du förbokar din biljett till utställningen här på vår hemsida. Biljetten gäller hela dagen. Du kan även köpa biljett i entrén till Galleri 3 på plan 3. Fri entré för dig under 20 år. 

Vi erbjuder guidade visningar på lördagar kl. 15:00. Dessa visningar är cirka 30 minuter långa och du förbokar biljett till visningen här på vår hemsida, begränsat antal platser.  

Om utställningen

Gunvor Nelson är en av pionjärerna inom experimentell film. Redan i mitten av 1960-talet började hon använda film som ett konstnärligt uttrycksmedel. Sara Broos, som kortfilmsdebuterade 2003, tillhör en senare generations svenska filmkonstnärer. I utställningen möts konstnärerna som båda kännetecknas av en djup närhet till människorna och miljöerna som de filmar. Genom kamerans lins påminner de oss betraktare om hur vi drömmer, har begär, känner sorg – men samtidigt lever våra liv på så många plan.

Recensionscitat

"Fascinerande filmkonst med nyfikna närstudier på Kulturhuset" DN

"Kulturhusets initiativ är utan tvekan sevärt och viktigt" DN

"Konstnärernas försök att hitta sin plats i världen fascinerande" DN

"Nelsons och Broos gemensamma verk är vemodigt vackert" SvD

"Sänk blickens fart och se det som verkligen pågår" SvD

Banbrytande filmkonst

Gunvor Nelson verkade i USA och en av filmerna som visas i utställningen är hennes feministiska banbrytande debutfilm Schmeerguntz från 1966. Filmen är en kraftig attack mot det amerikanska hemmafruidealet som rådde på 1960-talet. Det rådande kvinnoidealet och den dolda kampen mellan könen ställs på sin spets genom filmens maniska bildupprepningar. Nelsons filmer My Name is Oona och Time Being är abstrakta dagboksskildringar av dotter och mor: ett litet barn och en mors död.

Personliga möten via filmen

Sara Broos utgår också från det hon har en nära relation till och berörs av i sina filmer. Om det så är hennes egen gudfar i filmen För dig naken eller sin hund i filmen A Dog's Life. Filmen Homeland handlar om en kvinna på flykt från Syrien. I kvinnans utsatthet blir musiken en följeslagare på okänd mark som framkallar både smärtsamma och vackra minnen av barndomen och livet i Damaskus.

Om Gunvor Nelson och Sara Broos

Gunvor Nelson (f. 1931) är pionjär inom konstfilm och hennes personliga verk har format vägen för amerikanskt avantgarde, det nyskapande och innovativa. Nelsons filmer återfinns i flera samlingar som MoMA i New York, SFMoMA i San Francisco och Moderna Museet i Stockholm. Sara Broos (f. 1977) filmer har visats på biografer och TV i både Sverige och utomlands samt tävlat på filmfestivaler som Tribeca Film Festival i New York, IDFA i Amsterdam, Karlovy Vary i Tjeckien. Broos har även gjort videokonst som visats på museer och gallerier.

Gästcurator: Angie Åström
Utställningen är producerad av Kulturhuset Stadsteatern.

Väskor & skåp

Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta med sig större väskor eller resväskor in i utställningarna i våra gallerier. Kulturhuset Stadsteatern har inga förvaringsskåp för bagage eller större väskor utan hänvisar till förvaringsskåpen på Centralstationen.

Fotografera & filma

Du får fotografera för privat bruk i Galleri 3 med till exempel din mobil, men inte med systemkamera eller blixt och stativ. Tänk på att ta hänsyn till andra besökare.

Mat & dryck

I Kulturhuset hittar du en varierad meny bland husets sex matställen – från café till asiatiskt, vego och tapas. Njut av panoramautsikt från takterrassen, ett glas i en sorlande bar, middag i anslutning till föreställningen, en spontan fika eller lunchdejt!

Läs mer om husets restauranger och caféer här.