Utställningar

Pastelae – Internet Feelings

I utställningen "Pastelae - Internet Feelings" utforskar konstnärsduon Pastelae vad det innebär att vara människa online. Med Piteå som utgångspunkt – men internet och hela världen som arbetsfält – undersöker de teman som kropp, identitet och teknikromantik via sin audiovisuella 3D-konst i ett populärkulturellt, fluffigt och pastellfärgat universum. Välkommen in!

Öppettider

Förboka gärna din biljett här på vår hemsida. Du kan även köpa biljett i entrén till galleriet. Torsdagar kl. 17:00-19:30 är det fri entré, ingen biljett behövs då och kan ej bokas via hemsidan.

Guidade visningar

Vi erbjuder guidade visningar onsdagar kl. 12:30 och söndagar kl. 14:00 (med reservation för förändrade öppettider vid helgdagar). Dessa visningar är cirka 30 minuter långa och ingår i biljettpriset.

Pastelaes universum

I Pastelaes universum samsas nostalgiska drömmar om det tidiga internet med nyskapande musikvideor där AI (artificiell intelligens) varit med och skrivit låttexterna och ett platsspecifikt verk som undersöker vad meditation är. Vem har inte slagits av tanken på en digital detox – men i utställningen ges besökaren chansen att hitta ro och balans inuti det digitala rummet snarare än utanför. I en annan del av utställningen utforskar Pastelae mode och identitet. Tänk om alla kunde skapa sina egna avatarer och testa både nya kroppar och nya kläder? Var börjar och slutar vår identitet och hur vi kan existera samtidigt både i den digitala världen och den fysiska?

Sex olika teman

Pastelae har ett nyfiket tillvägagångssätt och i utställningen lotsas besökaren mellan sex rum med olika teman: kropp, mode, 3D som hantverk och arbetsprocess, teknikromantik, meditation och framtid. I det sistnämnda rummet tas en nyckelfråga upp: Är ny teknologi befriande eller förslavande? Internet sågs från början som en utopisk plats som skulle göra våra samhällen mer demokratiska, men vi har alla sett att det finns avigsidor också, med fake news, polarisering och övervakning. Pastelaes vision framåt är dock positiv när de fortsätter att leta nya sätt att arbeta och skapa konst i den digitala världen.

Om Pastelae

Duon Pastelae består av de två självlärda 3D-konstnärerna Josefin Jonsson och Emil Eklund som bor och jobbar tillsammans i Piteå, men deras nätverk och kunder finns över hela världen. Paret träffades på konstskolan Sunderbyn i Luleå där de gick en traditionellt hantverksbaserad utbildning. 2014 startade Josefin "Pastelae" som ett roligt instagram-projekt där hon på egen hand experimenterade med 3D-animering. Med tiden växte projektet till att bli en heltidssysselsättning för både Josefin och Emil med över tvåtusen 3D-konstverk inspirerade av olika memes och teman som bimbofication och digital drag.

Idag följs Pastelae av artister som Lil Nas X, Miley Cyrus, Grimes, Skrillex och de varvar egna projekt med att skapa musikvideos och animationer på uppdrag av artister som Brooke Candy & Pussy Riot, Melanie Martinez, och King Princess.

Utställningen på Kulturhuset Stadsteatern är Pastelaes första fysiska soloutställning utanför internet.