Utställningar

The Magic Power of the Needle

Sedan urminnes tider har nål och tråd varit grundläggande verktyg i människans liv. Utställningen "The Magic Power of the Needle" samlar tolv konstnärer från hela världen – bland andra Louise Bourgeois, Małgorzata Mirga-Tas och Meriç Algün – som alla utforskar synålens magiska kraft.

Öppettider

Visningar & program
Praktisk information

Väskor

Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta med sig större väskor eller resväskor in i utställningarna i våra gallerier. Kulturhuset Stadsteatern har inga förvaringsskåp för bagage eller större väskor utan hänvisar till förvaringsskåpen på Centralstationen.

Barnvagnar 

Barnvagnar är av utrymningsskäl inte tillåtna inne i våra gallerier. De får gärna tas med runt i huset och på våra restauranger, och det finns en barnvagnsparkering på Entréplan.

Fotografering

Du får fotografera för privat bruk i våra gallerier med till exempel din mobil, men inte med systemkamera eller blixt och stativ. Tänk på att ta hänsyn till andra besökare.

Mat & dryck

I Kulturhuset hittar du en varierad meny bland husets matställen – från café till asiatiskt, vego och tapas. Njut av panoramautsikt från takterrassen, ett glas i en sorlande bar, middag i anslutning till föreställningen, en spontan fika eller lunchdejt! 

Läs mer om husets restauranger och caféer här.

För skolor

Boka skolbesök 

Boka ett kostnadsfritt besök i utställningen The Magic Power of the Needle för din klass (max ca. 30 elever) från mellanstadium till gymnasiet. Sedan urminnes tider har nål och tråd varit grundläggande verktyg i människans liv. Med inspiration från konstnären Louise Bourgeois, som beskrev synålen som ett verktyg för läkning och förlåtelse, bjuds eleverna in i i ett rum där trådar väver samman berättelser och erfarenheter. 

Läs mer om skolbesök och boka biljetter här.

Om utställningen 

Med inspiration från Louise Bourgeois ord om synålen som ett verktyg för läkning och förlåtelse bjuds besökaren in i en såväl bildlig som bokstavlig väv att ta sig fram i.

Tråden löper genom både tid och rum i denna utställning med berättelser från hela världen och konstverk som knyter ihop det förflutna med nuet och det personliga med det politiska. Välkommen in i en värld av vävar och broderi, trådar och magi.

Synålens magiska kraft

Utställningens titel The Magic Power of the Needle är inspirerad av Louise Bourgeois som kallade synålen ett verktyg "för att reparera skadan. Be om förlåtelse. Den är aldrig aggressiv, den är inte en knappnål". Och "den är också ett starkt verktyg som används för att reparera, använd för att omfördela skulden, hatet, övergivenheten, fientligheten, förstörelsen av det egna verket".

Medverkande konstnärer

Louise Bourgeois (1911-2010) var en fransk-amerikansk konstnär och en av de mest inflytelserika textilkonstnärerna i modern tid. Hennes textila verk utforskar teman som minne, moderskap, trauma och begär. 

Małgorzata Mirga-Tas (f. 1978) är en polsk-romsk konstnär och aktivist som med färgsprakande textilier skapar ett livsbejakande bildspråk för romerna, Europas största etniska minoritet. Hon väver bilder av dem som ett ureuropeiskt, flerspråkigt, mångkulturellt och fridsamt folk, i en radikal motsägelse av fördomarna. Verk i utställningen: Romanija Siwen (Romska kvinnor syr) från 2021.

Meriç Algün (f. 1983) är en turkisk-svensk konstnär som arbetar med olika medier, inklusive text, ljud och installationer, för att utforska teman som identitet, språk och gränser. I verket Inom dessa fyra väggar (2025) utforskar och reflekterar hon över rollen som styvmor baserat på egna erfarenheter.

Christina Lammer (f. 1968) är en österrikisk konstnär som kombinerar konstnärliga metoder med medicinsk praktik. Hennes verk Stitches of the Heart (2019)erbjuder en inblick i kirurgins värld, där fokus ligger på rörelse, beröring och den tysta kommunikationen mellan kirurg och patient.

Cian Dayrit (f. 1989) är en filippinsk konstnär som arbetar med måleri, skulptur och installationer. Hans gränsöverskridande praktik utforskar kolonialism och etnografi, arkeologi, historia och mytologi. Dayrit underminerar språket och mekanismerna hos institutioner som staten, museer och militären. Syftet är att förstå och synliggöra det motsägelsefulla som dessa plattformar och format bygger på.

Olof Marsja (f. 1986) är en samisk konstnär vars konstnärskap blandar den ultramoderna digitala samtiden med historia och traditioner som är kopplade till hans samiska arv och Duodji (samiskt hantverk). Hans verk i utställningen heter Nállogoahti (2023).

Paola Torres Núñez del Prado (f.1979) är en peruansk-svensk konstnär vars arbete spänner över flera discipliner som till exempel textilkonst, digital konst, måleri, ljud, text, interaktiv konst, artificiell intelligens och video. I utställningen visas tre elektroniska broderier: CORRUPTED STRUCTURE VIII (The Marca Perú Eco-War), CORRUPTED STRUCTURE VI (Modern Mayan II) och CORRUPTED STRUCTURE VII (Retroceso primitivo), från 2023.

Kamruzzaman Shadhin (f. 1974) är känd i Bangladesh inte bara för sin konst utan även för sina samarbeten med ursprungsbefolkningar i distriktet Thakurgaon i landets norra del. Han arbetar med video, installationer och performance för att undersöka sociala och politiska frågor i Bangladesh. Hans verk i utställningen heter Haven is Elsewhere (2018).

Doris Wiklund (1930-2024) var en väverska och pedagog från Kiruna. Hon utbildade sig på Handarbetets vänner och var under många år verksam som vävlärare i Kiruna. Hon har även gjort ett enormt arbete med att bevara, dokumentera och väcka intresse för det textila arvet genom utgivning av flera böcker.

Fredrika Eleonora von Düben (1738-1808) var en svensk konstnär och brodös. Hon var hedersledamot i Kungliga Akademien för de fria konsterna och är känd för sina broderade landskap i vitt silke, varav ett visas i utställningen.

Haveit är ett konstnärskollektiv från Kosovo, grundat 2011. Gruppen består av två par systrar från Kosovo som arbetar med performance för att belysa sociala och politiska frågor, särskilt kring kvinnors rättigheter och jämställdhet. Deras verk i utställningen heter Day Into Night, Night Into Year (2022-2024).

Bella Rune (f. 1971)bor och arbetar i Stockholm . Hennes konstnärliga praktik utforskar gränslandet mellan materialitet, rum och kroppslighet. Genom skulpturer och installationer använder hon textilens historia, metoder och material för att undersöka hur strukturer – både fysiska och konceptuella – kan förstärkas, förvrängas eller omformas.

Om gästcuratorerna

Utställningen är curerad av Joanna Warsza, stadscurator i Hamburg och konstnären och curatorn Bella Rune, vars konstnärliga praktik utforskar gränslandet mellan materialitet, rum och kroppslighet. Utställningsarkitektur: Bella Rune.

Account Reg form block