Utställningar

JR – Déplacé·e·s

"Déplacé·e·s" är en serie konstverk och installationer om de miljontals barn som är på flykt runt om i världen på grund av förföljelse, krig, klimatkatastrofer och kränkningar av mänskliga rättigheter. Bakom utställningen står den franska konstnären JR, som i över 20 år skapat konst i det offentliga rummet, ständigt utifrån frågan: kan konst förändra världen?

Öppettider

Information in English.

2 för 1 på utställningar i sommar

När du köper biljetter till JR – Déplacé·e·s eller Gör det själv får du automatiskt inträde till båda utställningarna. Är du under 20 år har du alltid fri entré. Erbjudandet gäller till och med den 11 augusti.

Guidade visningar

På söndagar kl. 14:00 erbjuder vi en kort introduktion till utställningen. Introduktionen ingår i biljettpriset.

Om utställningen 

JR:s konst kombinerar fotografi, offentlig konst och socialt engagemang i storskaliga verk. Utställningen är JR:s första soloutställning i Norden.

Déplacé·e·s är serie konstverk och installationer om de miljontals barn som är på flykt runt om i världen. För varje bild reste JR och hans team till platser där familjer sökte skydd på grund av bl.a. krig och klimatkatastrofer: Ukraina, Rwanda, Mauretanien, Colombia och Grekland. Med hjälp av lokalsamhället på respektive plats rullade de ut en bild av ett flyktingbarn på en 45 meter lång banderoll. 

I utställningen Déplacé·e·s, som visades första gången på Gallerie d'Italia i Turin våren 2023, visas bilderna av alla dessa flyktingbarn samlade på en och samma plats. Valeriia, Thierry, Kevine, Andiara, Angel, Jamal, Ajara, Moise och Mozhda är namnen och ansiktena på de barn som förkroppsligar de här tvångsförflyttningarna. Genom att förstora deras porträtt på enorma banderoller ger JR tillbaka värdighet och synlighet till människor som berövats dem. När utställningen visas på Kulturhuset Stadsteatern har flera tillägg gjorts, till exempel en fördjupande film som beskriver de många projekt som JR arbetat med i bland annat Israel och Palestina.

Vill synliggöra flyktinglägren

Även flyktinglägren spelar en stor roll i utställningen. Besökarna ska kunna fördjupa sig i flyktinglägren som plats med hjälp av en omslutande videoprojicering, ett s.k. immersive room. Där kan de möta flyktingarna öga mot öga och brottas med krisen som de står inför. Utställningen vill också inspirera till handling och ställer samtidigt frågan som JR:s konst så ofta kretsar kring: kan konst förändra världen?

Recensionscitat

"I hans enorma verk tar flyktingbarnen plats" Aftonbladet

"konstnärlig gestaltning som gör ett starkare intryck än nyhetsrapporteringen" Dagens Nyheter

"Det mest intressanta med utställningen är alla möten, filmerna från det som kan kallas performance, kanske flash mob, kanske manifestation" Aftonbladet

"konstnärlig aktivism, med fötterna på marken och blicken på makten" Dagens Nyheter

"JR:s konst beklämmande aktuell" Dagens Nyheter

Med gatan som canvas – program På Sergels torg och i Vällingby

Under öppningsveckan i maj kom JR:s projekt Inside Out till Sergels torg. Sedan projektet lanserades 2011 har över 500 000 personer från 152 länder deltagit i projektet som går ut på att deltagarna tar storskaliga svartvita porträtt som sedan klistras upp i det offentliga rummet. Nu är det stockholmarnas tur på en av stadens mest besökta platser! Inside Out-bilen var på Sergels torg och bjöd in människor att ta sina porträtt och se sig själva speglas i en mosaik av samhället. Programmet på Sergels torg genomförs av På Sergels torg som är ett platssamverkansprojekt mellan Stockholm stad, lokala fastighetsägare, näringsliv och civilsamhälle. Den 24 maj reste Inside Out-bilen vidare till Kulturhuset Stadsteatern Vällingby och bjöd in alla västerorts invånare att vara med.

Porträttfoto på konstnären JR med solglasögon och svart hatt.
JR, foto: Gregoire Machavoine

Om JR

JR ställer obehindrat ut sina verk på gator runt om i världen och uppmärksammas av människor som inte är typiska museibesökare. Från förorterna i Paris till slumområdena i Brasilien och gatorna i Istanbul, klistrar JR upp enorma porträtt av okända människor. År 2011, efter att ha tagit emot TED Prize, skapade JR det globala deltagande-konstprojektet Inside Out, som hjälper samhällen att göra sin röst hörd genom att visa storskaliga svartvita porträtt på offentliga platser. Tack vare sin anonymitet lämnar JR utrymme för en mötesplats mellan motivet/protagonisten och den förbipasserande/tolkaren. Det är vad JR:s arbete handlar om: att väcka frågor.

Utställningen är en del av Kulturhusets 50-årsjubileum.

Utställningen presenteras med stöd av Institut français de Suède.

Väskor

Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta med sig större väskor eller resväskor in i utställningarna i våra gallerier. Kulturhuset Stadsteatern har inga förvaringsskåp för bagage eller större väskor utan hänvisar till förvaringsskåpen på Centralstationen.

Fotografering

Du får fotografera för privat bruk i Galleri 5 med till exempel din mobil, men inte med systemkamera eller blixt och stativ. Tänk på att ta hänsyn till andra besökare.

Mat & dryck

I Kulturhuset hittar du en varierad meny bland husets matställen – från café till asiatiskt, vego och tapas. Njut av panoramautsikt från takterrassen, ett glas i en sorlande bar, middag i anslutning till föreställningen, en spontan fika eller lunchdejt!

Läs mer om husets restauranger och caféer här. 

För skolor

Välkommen att boka ett kostnadsfritt besök i utställningen för din klass, från lågstadium till gymnasiet. I utställningen får eleverna möta en serie konstverk och installationer om de miljontals barn som är på flykt runt om i världen på grund av förföljelse, krig, klimatkatastrofer och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Läs mer och boka här.