Utställningar

Italienska illustratörer

Serieteket och Italienska Kulturinstitutet i Stockholm presenterar utställningen "Italienska illustratörer", eller som den ursprungligen heter, "Eccellenze italiane: La nuova generazione degli illustratori per ragazzi", en internationell showcase om italienska bilderböcker för barn och. Utställningen är öppen fram till 30 november.

Öppettider

Utställningen består av teckningar av unga italienska illustratörer (mellan 23 och 35 år gamla) som har utmärkt sig för deras verks höga kvalitet, originella innehåll och deras förmåga att sätta texterna och bilderna i dialog på ett personligt och unikt sätt. De tjugo konstnärerna, som var och en bidrar en illustration till utställningen, är några av branschens mest lovande stjärnskott. Det finns illustrationer som tolkar klassiker, från sagor till Dante, andra är resultatet av illustratörens fantasi och nya och överraskande blick.

Utställningen är resultatet av ett samarbete mellan Bologna Children’s Book Fair, regionen Emilia-Romagna, Italienska Utrikesdepartementet, Italienska Kulturinstitutet och Lericistiftelsen och den är kurerad av Giannino Stoppani Cooperativa Culturale/Accademia Drosselmeier.

Bologna Children’s Book Fair är internationellt ledande i mässor för böcker för unga läsare. Dess främsta område är illustration: sedan 1967 organiserar de Bologna Illustrators Exhibition som presenteras på mässan och sedan åker runt till olika utställare världen över under två år. Dessutom organiserar de flertalet andra initiativ dedikerade till illustration världen över och de samarbetar med internationella partners för att skapa event för utställningarnas olika teman.

Cooperativa Giannino Stoppani/Accademia Drosselmeier jobbar med utgivning av litteratur för barn och ungdom sedan 35 år tillbaka och de sprider böcker och läsning via samtal, konferenser, workshops, presentationer, konstutställningar och bibliotekssamtal som de anordnar. Under åren har de samarbetat med flertalet italienska och internationella författare och konstnärer och med privata och statliga företag i Italien (t.ex. i Ravenna, Biella, Arezzo, Rom, Turin, Neapel) och på internationell nivå med företag och mässor i bland annat Paris, München, Moskva, San Francisco, San Paolo, Buenos Aires, Shangai och Taipei.

Cecilia Ferri (1992, Forlimpopoli) tog examen i Illustration och Serietecknande på Accademia di Belle Arti i Bologna där hon också tog en masterexamen i Illustration för bokutgivning. Under åren har hon medverkat i olika utställningar, bland annat Macmillan Prize i London, Silent Book Contest under Children’s Book Fair 2015 och Pagine d’Arte i Bologna. 2016 vann hon gravyrpriset "Giorgio Morandi": arbetet som hon tävlade med visades på Pinacoteca di Bologna. 2017 visades hennes illustrationer på Mostra degli Illustratori under Children’s Book Fair där hon vann Ars in Fabula grant award. Hon har deltagit i en master i Macerata under vilken hon jobbade på boken Ora o mai più.

Joanna Hellgren förlagsdebuterade på den franska seriemarknaden med sina serieromaner Mon frère nocturne och Frances, och först något år senare började hennes serier publiceras på svenska. Efter det har hon främst arbetat som barnboksillustratör (nyutgåvan av Katarina Taikons Katitzi-böcker, Tove Pierrous Småkrypsboll, Åsa Linds Mormors sjal och mycket mer). Hon är även styrelsemedlem i branschorganisationen Svenska Tecknare.