Utställningar

Gör det själv

Utställningen "Gör det själv" presenterar åtta banbrytande svenska konstnärer som gått sina egna vägar och utmanat konstens normer, både medvetet och omedvetet.

Öppettider

Medverkande i utställningen

Charlotte Johannesson

KjARTtan Slettemark

Linnéa Sjöberg

Moki Cherry

Ragnar Persson

Renate Bauer

Sture Johannesson 

Toxoplasma

Om utställningen

Gör det själv är en hyllning till alla modiga människor som vågar kasta traditionella regler över bord och utforska alternativa vägar. Gemensamt för de medverkande konstnärerna är att själva handlingen att skapa konst är lika viktig som verken i sig. För flera av dem vävs livet och konsten samman tills gränsen suddas ut helt. Ett centralt tema i utställningen är friheten att gå sin egen väg och att upptäcka nya möjligheter att skapa själv.

Information in English.

Recensionscitat 

"Utställningen på Kulturhuset framstår som … något som försöker ingjuta inspiration och återväcka något så omodernt som passion – till och med uppmana till civil olydnad medelst konst. Och, ja, just det, på riktigt vilja hitta tillbaka till de ursprungliga anledningarna till varför kultur över huvud taget engagerar, varför den är genuint viktig och alltid politisk. Till skälen för kulturens förmåga att förändra och bokstavligen rädda liv." Svenska Dagbladet

"Genom en form av kollageteknik utmanar Johannesson affisch-ytan med bilder och text, allvar och humor och färger som går trippens ärende. Det skapar en indragande estetik och politisk spännvidd." Aftonbladet

"Sture Johannessons psykedeliska affischer är härliga barn av sin tid men idag kan man också notera hur grafiskt stringenta de är. Mästerverk allihop." Omkonst

"Ragnar Perssons teckningar, affischer, omslag, böcker, fanzines och t-shirts. Punkigt kul i en amerikansk underground-tradition." Omkonst

Charlotte Johannesson (född 1943)

Charlotte Johannesson är textilkonstnär och en pionjär inom datorbaserad konst. Hennes konst gick hand i hand med den sociala och kulturella oppositionella andan under hennes tid – 1960-talets motkultur, feminism, punk, intellektuell sympati med 1970-talets ideologiska kamp. Som konstnär är hon självlärd, utbildad på en textilhantverksskola i Malmö i början av 1960-talet, en traditionell hantverkspräglad utbildning. 1966-1969 drev hon med sin make Sture Johannesson Galleri Cannabis i Malmö. Galleriet fungerade som ateljé, utställningsplats och knutpunkt för konstnärer och publikationer från den europeiska radikala vänstern.

Charlotte Johannesson har representerat Sverige på Venedigbiennalen. Hennes verk finns i samlingar på bland annat Moderna Museet, Centre Pompidou i Paris och Museum Ludwig i Tyskland.

KjARTtan Slettemark (1932-2008)

KjARTtan Slettemark är en av Nordens mest välkända, älskade och utskällda konstnärer. Under ett halvt sekel var han en aktiv drivande kraft inom den skandinaviska konstscenen och en pionjär inom både performance och konstaktivism. Så som den speciella stavningen av hans förnamn indikerar, var konsten en del av honom själv. För Slettemark var konsten viktigare än något annat och under hela sitt liv kämpade han för konstens och konstnärens rätt till yttrandefrihet. Slettemarks konstnärliga resa spänner över film, video, performance, skulptur, målning, grafik och plast. 

2014 visades en stor retrospektiv utställning på Kulturhuset. Den var sammanställd av Nasjonalmuseett i Oslo och gjordes i samarbete med Kulturhuset. Kjartan Slettemark finns representerad vid Göteborgs konstmuseum, Norrköpings konstmuseum, Moderna Museet och Nationalmuseum.

Linnéa Sjöberg (född 1983)

Linnéa Sjöbergs konstnärskap kännetecknas av utforskandet av olika identiteter. Hon levde en tid i rollen som affärskvinna, en tid som tatueraren Linnéa Ölberg som reste runt och amatörtatuerade sig själv och andra och retade upp etablerade tatuerare. Hon arbetar med performances utsträckta över flera år, med stora personliga uppoffringar. Hon redovisar sina roller med hjälp av fysiska ting. Detta kan vara vakuumförpackade kläder, kollage av flyttkartonger och invecklade vävar och textilier. Sjöberg går längre än att sudda ut gränsen mellan liv och konst – hon väver samman dem tills gränsen försvinner helt.

Linnéa Sjöberg är verksam i Sverige och internationellt. Hon har bland annat haft utställningar i Stockholm, Berlin och New York.

Moki Cherry (1943–2009) 

Moki Cherry var en mångsidig konstnär och designer som arbetade inom vävning, modedesign, målning, musik, collage, träarbete och keramik. Hon använde material som hade en funktion och teman relaterade till natur och spiritualitet. Moki Cherry såg sitt liv och arbete som en del av en estetisk utopisk vision av "hem som scen, scen som hem". Hennes konstverk upplevdes i hemmet, i musik- och teaterframträdanden samt på konstgallerier.

Intresset för hennes konstnärskap ökar fortfarande och hon har presenterats i Sverige, Europa och USA.

Ragnar Persson (född 1980)

Ragnar Perssons konst tar sig uttryck i tidningar, klädmönster och scenografi. Utöver sina utställningar har Ragnar Persson självpublicerat fanzines och böcker. Som ung ritade han ofta av omslagen till olika punk- och hårdrocksalbum, men det var under sitt andra år på Konstfack, som han fann teckningen. Ritningen kändes befriande enkel och direkt och bar inte på för många konstnärliga pretentioner.

Hans arbete finns representerat i flera privata och offentliga samlingar, bl.a. i Moderna Museets och Statens konstråds samlingar.

Renate Bauer (född 1952)

Många stockholmare har sett Renate Bauers A4-papper prydda med teorier om samhällets förfall som satts upp i stadsmiljön sedan 80-talet. De är tätt skrivna och har sin alldeles egna estetik. Oavsett vilken tolkningslinje som väljs för Renates verk, vävs en fängslande berättelse genom hennes texter - en berättelse som uppstod på tidigt 80-tal som ett försök att förklara hennes målningar. Renate Bauers handskrivna anteckningar utforskar den djupa kopplingen mellan yttrandefrihet och konst. 

I motsats till den typiska banan för gatukonstnärer som börjar på trottoaren och går vidare till finare salonger, tog Renate Bauer en omvänd väg. Efter att redan ha ställt ut på gallerier, påbörjade hon uppdraget att täcka staden med sina handskrivna brev. Renate Bauers verk finns bland annat i Moderna Museets samling och har visats på diverse gallerier.

Sture Johannesson (1935-2018)

Efter att ha studerat grafik och fotografi på 60-talet kastade sig Sture Johannesson in i skapandet av psykedeliska affischer som upprörde både myndigheter och vänsterkretsar. Hans förespråkande för droger som en kritik mot statlig kontroll orsakade kontroverser, vilket resulterade i censur och inställda utställningar. Johannesson ville genom sina affischer, happeningar och experiment med nya medier visa att sättet som myndigheter programmerar samhället på är mer hallucinatoriskt än någon drog någonsin kunde vara. 

1966–1969 drev han med sin fru Charlotte Johannesson Galleri Cannabis i Malmö. Galleriet fungerade som ateljé, utställningsplats och knutpunkt för konstnärer och publikationer från den europeiska radikala vänstern. Sture Johannessons affischer och målningar finns representerade på Moderna Museet, Malmö Konsthall och Hallands kulturhistoriska museum.

Toxoplasma – Akay (född 1969) och Olabo (född 1981)

Toxoplasma består av konstnärerna Akay och Olabo som båda har en bakgrund inom graffiti. De gör ofta interaktiva verk och samarbetar med andra och de delar en avslappnad attityd gentemot de gränser som sätts av samhället. Tillsammans har de skapat olika installationer och projekt på offentliga platser. Tomma lagerlokaler och länge bortglömda, grådaskiga kontorsbyggnader dyker oväntat upp fyllda med både samlade och skapade objekt. I deras skapande har spontanitet och kreativ lek absolut prioritet. 

Toxoplasma har skapat och visat verk både i det offentliga rummet och på flertalet konstinstitutioner som bland annat Bonniers konsthall, Wallstreet Stockholm, och Gallery Steinsland Berliner i Stockholm.

Gästcurator Jeanette Steinsland 

Jeanette Steinsland är utbildad vid Central Saint Martins i London. Hon har under de senaste 20 åren curerat och arrangerat utställningar på konsthallar och institutioner både i och utanför Sverige, samt arbetat som konstredaktör. Jeanette Steinsland är grundare och verksamhetschef på Gallery Steinsland Berliner på Södermalm i Stockholm. 2019-2022 var hon ordförande för Centrum för fotografi och utöver sin roll som curator har hon haft uppdrag som föreläsare.