Utställningar

Frida Kahlo – Her Photos

Den världsberömda mexikanska konstnären Frida Kahlo levde ett turbulent och händelserikt liv. Nu visas delar av hennes privata fotosamling upp i utställningen Frida Kahlo – Her Photos på Kulturhuset Stadsteatern. Ta del av 241 fotografier som representerar olika episoder ur hennes spektakulära liv, format av en spårvagnsolycka, kärleksrelationer, konst och politik. Utställningen öppnar den 4 maj!

Öppettider

Vi rekommenderar att du förbokar din biljett till utställningen här på vår hemsida. Biljetten gäller hela dagen. Du kan även köpa biljett i entrén till Galleri 3 på plan 3. Och du vet väl att du som är under 20 år alltid har fri entré till våra utställningar?

Biljetterna till vernissagen släpps 13 april kl.10:00. Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du förtur, skriv upp dig på vårt nyhetsbrev här.

Om utställningen

Fotografi spelade en viktig roll i Frida Kahlos liv. Både hennes pappa och farfar var fotografer och hon själv var passionerat intresserad av konstformen. Under sitt liv samlade hon på bland annat fotografier av familj och vänner, porträtt av henne själv och även fotografier som hon bearbetat genom att t.ex. måla på dem eller lämna läppstiftsavtryck på dem. Samlingen speglar konstnärens smärtfyllda och turbulenta privatliv.

Trots att fotografi var viktigt för Frida Kahlo förblev större delen av samlingen dold för allmänheten under flera årtionden. När hon dog 1954 donerade maken Diego Rivera hennes bostad, känd som "La Casa Azul", det blå huset, till mexikanerna för att skapa ett museum över Frida Kahlos liv och verk. Det blev starten till det som i dag är Frida Kahlo Museum, ett av världens mest populära museer.

Samlingen gömdes i badrummet

Även om Diego donerade många av Frida Kahlos verk och föremål till museet bad han om att en del skulle skyddas från nyfikna ögon. Detta privata arkiv, med mer än sextusen fotografier, några teckningar, brev, läkemedel och klädesplagg, förblev inlåst under fem långa årtionden. För att skydda dyrgriparna valdes ett av badrummen i La Casa Azul, vilket därmed kom att få en nästan mytisk aura.

Först 2003 öppnades det gömda arkivet och ett urval av de återfunna fotografierna omvandlades till den här utställningen som är kurerad av Pablo Ortiz Monasterio, en etablerad mexikansk fotograf och historiker. Utställningen Frida Kahlo – Her Photos visar 241 opublicerade fotografier som representerar olika perioder ur hennes liv, men också olika personer som hon tyckte om. Utställningen visades för första gången i Mexiko City 2009. Därefter har den lockat nästan en miljon besökare i 20 städer världen över. Nu har turen äntligen kommit till Stockholm och Kulturhuset Stadsteatern!

Utställningens sex teman

Utställningen är indelad i sex teman som gemensamt bildar ett porträtt av konstnärens händelserika liv: Ursprunget (Los Orígenes), Det blå huset (La Casa Azul), Politiken (La Política), Revolutionerna och Diego, (Las Revoluciones y Diego), Den trasiga kroppen (El Cuerpo Roto), Kärlekarna (Los Amores) och Fotografi (La Fotografía).

Fotografierna har ett starkt historiskt och konstnärligt värde – några av dem togs av kända fotografer, vänner till Frida Kahlo, till exempel Man Ray, Martin Munkácsi, Edward Weston, Brassaï, Tina Modotti, Pierre Verger och Lola och Manuel Álvarez Bravo.

Om Frida Kahlo

Frida Kahlo (Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderón) föddes den 6 juli 1907 i Mexico City i ett hus som hennes föräldrar ägt sedan 1904, idag känt som La Casa Azul (Det blå huset). Hon var en mexikansk konstnär som framför allt blev känd för sina självporträtt i starka färger. Frida Kahlo visade tidigt intresse för konst, men det var först sedan hon 1925 råkat ut för en trafikolycka och blivit sängliggande som hon började måla. 1929 gifte sig Frida Kahlo med muralmålaren Diego Rivera och de bosatte sig i La Casa Azul. Periodvis bodde paret även i Detroit, New York och San Francisco, USA. Frida Kahlos liv var till stor del format av trafikolyckan, kärleksrelationer, konst och politik. Frida Kahlo dog i sitt barndomshem den 13 juli 1954. La Casa Azul är idag Frida Kahlo Museum.

Två logotyper med texterna Museo Frida Kahlo och Museo Anahuacalli.