Utställningar

Fria fotografers filial 2022

Svartvitt och färg, dokumentärt och iscensatt, suddigt och skarpt. Den 25 augusti öppnar för sjätte gången utställningen Fria fotografers filial på Kulturhuset Stadsteatern. På plats ställer nära 80 fotografer ut sina bilder på en yta om en gånger en och en halv meter vardera. Här är varje fotograf sin egen curator!

Öppettider

Du kan köpa biljett i entrén till galleriet eller förboka här på vår webb.

Fria fotografers filial fyller hela Galleri 3 på Kulturhuset Stadsteatern i en utställning som förenar människor som delar en stor passion för fotografi. I maj pågick ansökningsperioden och de första att skicka in sina bidrag är de som nu representeras i utställningen. Nära 80 fotografer från hela Sverige, med olika bakgrund och i alla åldrar, står bakom kamerorna i årets utställning.

Bland årets bidrag finns bland andra Anneli Kunosson som använt sig av den experimentella tekniken Polaroid Transfer, som går ut på att man separerar polaroidfotografiet och överför den super-tunna emulsionen från fotografiet till ett annat material. Ett annat bidrag är Moa Sundströms foto Bus stop for next generation, som porträtterar en busstation på Svalbard. Moa skriver: "En svindlande tanke, för ca  65 miljoner år sedan vandrade Dinosaurier här. Nu år 2022 är det här som skolbarnen väntar på bussen, i skydd av busskuren på pålar. Snön smälter åter och det blir vår. Vad väntar denna generation?"

Inspirationen till Fria fotografers filial, som i år arrangeras för sjätte gången, kommer från Gauss Fotografiskt Galleri. På 1980-talet visades där några av dagens mest kända fotografer, då okända och oetablerade, med fokus på starka fotografiska berättelser, oberoende vem som stod bakom kameran.

Foto: Kollektivt verk av Magnus Sieurin, Evelina Rase, Stephanie Lamothe och Jenny Nyborg.