Utställningar

Fotoboksfestival

Den 28-29 oktober anordnas Fotoboksfestivalen på Kulturhuset i Stockholm. Här bjuds det på fotoboksmarknad. Ett späckat program med föreläsningar och samtal med formgivare, förläggare, tryckare, bibliotekarier och fotografer. Kom och bläddra i de senaste fotoböckerna eller låna en bok från vårt Kulturbibliotek. Två dagar där fotoboken är i fokus.

Fredag 28 oktober

Text i fotoboken

När: Fredag 28 oktober kl. 16:00.
Var: Foajé 3, plan 3.
Medverkande: Anna Strand och Helga Härenstam. Moderator: Linda Bergman. 

Anna Strand arbetar med en kombination av fotografi, text och funnet material, i sina utställningar och böcker. Strand är därutöver lektor i fotografi, med programansvar för masterprogrammet i fotografi vid HDK-Valand, Göteborgs Universitet.

Helga Härenstam är fotograf/konstnär och har sedan examen från HDK-Valand ställt ut på institutioner i såväl Sverige som utomlands. Hon arbetar med historieberättande, ofta med bilder i kombination med text och har publicerat ett tiotal fotoböcker.

Linda Bergman är konstnär och skribent samt medgrundare av och chefredaktör för VERK tidskrift. Bergman driver också bokförlaget Boris Press.

Formgivning och fotoboksutgivning ur olika perspektiv

När: Fredag 28 oktober kl. 17:00.
Var: Foajé 3, plan 3. 
Medverkande: Sandra Praun och Jens Olof Lasthein. Moderator: Matilda Plöjel.

Sandra Praun är grafisk formgivare och utbildad på Berghs och Konstfack (MFA). Hennes inriktning är bokdesign inom konst och fotografi. I över tjugo år har hon tagit sig an uppdrag från konstinstitutioner och förlag, såsom Moderna Museet, Hasselbladstiftelsen, Bonniers konsthall, Art and Theory Publishing och Hatje Cantz, och har gjort böcker för bland andra Tuija Lindström, Dawid, Julia Peirone, Hyun-Jin Kwak och Helene Schmitz. Sedan 2020 driver hon förlaget Praun & Guermouche tillsammans med konstnär Oscar Guermouche.

Jens Olof Lasthein har arbetat som frilansfotograf i 30 år, dels med egna projekt, dels för olika tidskrifter. Han har haft drygt 50 separatutställningar runt om i världen och gett ut fem fotoböcker. Ett genomgående tema i böckerna är gränser, inre och yttre, och frågan vad de betyder för människor.

Matilda Plöjel är bokformgivare och grundare för Sailor Press. Sailor Press vill utforska fältet mellan konst och grafisk formgivning. I nära samarbete med konstnärerna tar de fram publikationer som undersöker konstnärens arbete såväl som boken som medium.

Reflektioner kring fotobokens samtid och framtid som företeelse

Från kursen The Photographic Artists Book på Kungl. Konsthögskolan 2014-2022. 

När: Fredag 28 oktober kl. 18:00.
Var: Foajé 3, plan 3. 
Medverkande: Björn Larsson och Carl Johan Erikson. Moderator: Anna Henriksson.

Björn Larsson verkar som konstnär och är baserad i Stockholm. Hans arbeten och tematik behandlar nation och nationalitet sett genom berättelser om natur och landskap. Han är verksam som lektor och prorektor vid Kungliga Konsthögskolan

Carl Johan Erikson är konstnär, främst verksam inom fotografi, men arbetar även med artists' books och video. Han är utbildad vid Högskolan för fotografi vid Göteborgs universitet (nuvarande HDK-Valand) och är bland annat representerad på Moderna Museet i Stockholm, Malmö konstmuseum och Jönköpings länsmuseum. Han är verksam som lektor på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm.

Anna Henriksson är bildkonstnär och skribent. Utbildad vid Umeå konsthögskola, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation och Kungl. Konsthögskolan (The Photographic Artist´s Book – Capture and Disseminate 2015-2016). Hon skriver regelbundet för Fotografisk tidskrift och gör Grafikens Hus Podcast.

Mingel och bar i Foajé 3, plan 3, kl. 16:00-19:00. 

Lördag 29 oktober 

Fotoboken och dess potential i det fotografiska arbetet – förutsättningar och metoder förr och nu.

När: Lördag 29 oktober kl. 14:00-15:00. 
Var: I utställningen Mary Ellen Mark: The Lives of Women, Galleri 3, plan 3.
Medverkande: Hannah Modigh, Johan Ehrenberg. Moderator: Simon Mlangeni-Berg.

Läs om utställningen Mary Ellen Mark: The Lives of Women. 

Hannah Modigh är fotograf/konstnär slog igenom med serien Hillbilly heroin, honey , (Journal 2010) för vilken hon erhöll Svenska Fotobokspriset. För sina fyra efterföljande utställningar och böcker har hon prisats med bland annat TT:s stora Fotopris och Lars Tunbjörk-priset.

Johan Ehrenberg är formgivare, publicist, debattör, föreläsare, företagare och författare. Han är grundare och ägare av ETC bolagen som bland annat ger ut dagstidningen Dagens ETC och magasinet ETC som startade 1976. Idag bygger ETC företagen även hyreshus och stora solcellsparker, allt för att leva som man säger, dvs prioritera klimatfrågan. ETC förlag gav i början av 1980 talet ut flera klassiska fotoböcker och har fortsatt, på senare år genom det ETC ägda förlaget Leopard.

Simon Mlangeni-Berg är fotograf, fotoboksförfattare och pedagog. Han var med och grundade Blackbook Publications som ger ut fotografiska artists books av skandinaviska fotografer. Utöver sitt arbete som fotograf är han ansvarig för fotoutbildningarna vid Fotoskolan i Gamleby.

Programpunkten är ett samarbete mellan CFF, Centrum För Fotografi, Fotoförfattarna/Svenska Fotografers Förbund och Kulturhuset Stadsteatern.

Träffa en curator: Maria Patomella

När: Lördag 29 oktober kl. 12:00-13:00. 
Var: Foajé 3, plan 3. 
Drop in: 15 min. per person. 

Maria Patomella är curator och utställningsansvarig på Kulturhuset Stadsteatern. Hon har curerat och producerat fotoutställningar under tolv år och även varit portfolio reviewer på Lens Culture, Paris och Houston Fotofest .

Träffa en tryckare: TMG, Ingela Hallgren

När: Lördag 29 oktober kl. 13:00-14:00.  
Var: Foajé 3, plan 3. 
Drop in: 15 min. per person.

Taberg Media Group har lång erfarenhet och expertis inom boktryck, från första proof och bildhantering till tryckintag och bokbinderi. De erbjuder olika bindningsmetoder och bildrepro. Ta chansen att ställa dina frågor till Ingela Hallgren!

Träffa en fotoförfattare: Hendrik Zeitler

När: Lördag 29 oktober kl. 15:00-16:00.
Var: Foajé 3, plan 3. 
Drop in: 15 min. per person.

Hendrik Zeitler, verksam i Göteborg och undervisar i fotografi vid HDK-Valand. Han är styrelsemedlem i Fotoförfattarna och är bland annat en av initiativtagarna bakom Fotobok Gbg.

Festivalen är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Fotoförfattarna/Svenska Fotografers Förbund.

Foto ovan: Hendrik Zeitler.