Utställningar

Dramaton hörspelsfestival

För att lyfta hörspelet som en egen konstform startade Audiorama festivalen Dramaton i Stockholm 2018. Under årets festival, som hålls på Klarabiografen på Kulturhuset Stadsteatern 2–3 december uruppförs beställningsverket "Ur Tystnaden" – ett hörspel om Nelly Sachs verk och liv av Savannah Agger.

Biljetter

Det blir även Sverigepremiär för två nya verk av Trevor Wishart och Lore Lixenberg, och festivalen presenterar även ett portalverk ur den svenska hörspelshistorien: Erik Beckmans radiodrama Vem-du-är och Vad-vi-kan-tillsammans från 1969.

Välkommen till Dramaton hörspelsfestival!

Program

Torsdag 2 december 2021 kl. 19:00

Vem-du-är och vad-vi-kan-tillsammans (1969)

Fri entré med förbokad biljett.

• Radiodrama av Erik Beckman

• Durata: 53’

• Medverkande: Lena Granhagen, Lars Göran Carlsson, Kent Andersson, June Carlsson, Peter Granberg, Claude Stephenson och Erik Beckman

• Språk: Svenska

Erik Beckman (1935–1995) är främst känd som poet och prosaförfattare. Vid sidan om en del kritik skrev han även en stor mängd dramatik, i första hand för radion. Vem-du-är och Vad-vi-kan-tillsammans blev hans debut som radiodramatiker i oktober 1969, och baserades i stor utsträckning på det första kapitlet i hans "blandtextbok" Kyss er! som kommit ut på Bonniers tidigare samma år och som året därpå skulle belönas med BLM-priset.

Verket presenteras i samarbete med Sveriges Radio Drama.

Källor: Teddy Hultberg, Erik Beckman i etern: Hörspel och dramatik 1963–95, Gidlunds förlag, 2014; "Dramatikerdebut", Röster Radio/TV, den 21 oktober 1969.

Torsdag 2 december 2021 kl. 20:30

The garden of earthly delights (2019)

• Hörspel av Trevor Wishart

• Durata: 62’

• Svensk premiär

• Språk: Engelska

Trevor Wishart är en brittisk tonsättare och ljudkonstnär vars omfattande verkkatalog med högtalarbaserad musik, utforskandet av den mänskliga rösten (inte minst med den egna rösten som utgångsläge för improvisation), utvecklandet av programvaror och implementeringar för ljud, en imponerande mängd akademiska texter och böcker samt musikaliska installationer och performanceverk, utgör ett arbete av betydande vikt för vår tids musikliv. Han föddes 1946 i Leeds och är i dag verksam i York.

Här presenterar vi hans nyskrivna verk The garden of earthly delights – med undertiteln a comic opera – för första gången för svensk publik.

Fredag 3 december 2021 kl .18:30 

Ur tystnaden (2021)

• Hörspel av Savannah Agger

• Uruppförande

• Durata: 70’

• Språk: Svenska

Välkomna till urpremiären av Ur tystnaden – ett nyskrivet hörspel baserat på poeten Nelly Sachs liv och verk av tonsättaren Savannah Agger. Vi hör skådespelarna Helena Brodin, Elin Klinga, Sara Glaser och Helmon Solomon spegla olika åldrar och skeenden i Nellys liv och texter.

Savannah Agger är en svensk, elektroakustisk kompositör baserad i Berlin. Ur tystnaden är hennes andra beställningsverk för Audiorama.

Beställningsverk för Audiorama, producerat med stöd från Föreningen Svenska Tonsättare, Musikverket och Konstnärsnämnden.

Fredag 3 december 2021 kl. 20:00 

The voice party opera bot farm (2021)

• Hörspel av Loré Lixenberg

• Durata: 53’

• Svensk premiär

• Språk: Engelska

"If you are fed up with all the blah blah blah, support me for some la la la."

The voice party opera bot farm är en opera, och Twitter är dess scen. Det är The Voice Partys kampanjavdelning. Programmerad att fungera som kören i det antika grekiska dramat, som kommenterar, levererar skämt och ger råd. En ständig ström av operatiskt innehåll, som motpol till alla politiska lögner.

Loré Lixenberg är en brittisk mezzosopran och performer, verksam inom samtida och experimentell musik. Fram till nyligen drev hon tillsammans med Frédéric Acquaviva La Plaque Tournante, en experimentell konst- och musikscen i Berlin.

Audiorama är en av få scener i Sverige som beställer och producerar nya hörspel av dramatiker och tonsättare, och de är ensamma om att genomgående arbeta med spatialitet – tredimensionellt ljud – som en självklar del av det konstnärliga uttrycket. Läs mer på audiorama.se.