Utställningar

Celsing

"Jag bygger för en ny människa som måste komma."
Peter Celsing

Peter Celsing (1920-1973) anses vara en av de stora svenska arkitekterna och är internationellt känd för sina verk. Kulturhuset på Sergels torg i Stockholm är en av hans mest uppmärksammade byggnader. Det har stått förebild för bland andra Centre Pompidou i Paris.

Celsing – visionären, allkonstnären och arkitekten är en utställningsbox om Peter Celsing. Den finns på våning 1 i Kulturhuset och är öppen när huset är öppet.  Se våra öppettider här.

På 1950-talet planerade man för ett nytt modernt city. En stor förändring av Stockholms stadskärna var på gång. Delar av den gamla bebyggelsen på Norrmalm revs och tunnelbanan byggdes ut. Flera politiker tyckte att ett kulturhus, ett hus för folket skulle byggas i city. Detta kulturhus skulle bland annat innehålla teater, konstutställningar och bibliotek. 1965 utlyses en idétävling om ett kulturhus och arkitekten Peter Celsing och hans kontor vann. 

Peter Celsing föddes i Stockholm och studerade vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) och Kungliga konsthögskolan. Han utnämndes till professor i arkitektur vid KTH 1960. 2020 skulle Peter Celsing fyllt 100 år. Därför uppmärksammas hans verk med en utställningsbox.

Se filmen Peter Celsing och Kulturhuset (otextad) på Youtube.

Boxen är producerad av Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Frida Rosenberg, forskare på Arkitekturhögskolan, KTH. Tack till Celsingarkivet.