Utställningar

Biblioteken i Kulturhuset 50 år

Läs, låna och upplev sedan 1971! Kom och fira "Biblioteken i Kulturhuset 50 år" med en retrospektiv utställning och flera programkvällar. Vi firar dessutom Serietekets 25-års jubileum!

Öppettider

Redan 1874 öppnade en första version av Läsesalongen i Stockholm, då som lokal där endast kvinnor kunde läsa tidningar och bilda sig. Även biblioteket på Stockholmsterassen, som tillkom 1966, kan anses som en föregångare till Läsesalongen.

Dock var det 1971 då den Läsesalongen som vi minns öppnade portarna i Kulturhuset på bottenvåningen, ett bibliotek som skulle leva kvar i flera olika skepnader, platser och namn.

Utställningen Biblioteken i Kulturhuset 50 år består av minnen, artefakter, fotografier och en tidslinje. Den bjuder in besökaren till en tidsresa genom Stockholms och Kulturhusets historia. Med avstamp i Stockholms och Kulturhusets arkiv vill retrospektiven berätta om Läsesalongens utformning och förändring sedan invigningen 1971.

Utställningen har skapats av Rosalie Strömbäck (Kulturbiblioteket) och Ingalill Rydberg (Referensbiblioteket).