Utställningar

Audiorama c/o Kulturhuset Stadsteatern

Välkommen att uppleva den ljudande konsten med Audiorama c/o Kulturhuset Stadsteatern under hösten 2021! Under året gästar Audiorama huset vid Sergels torg med ett antal särskilt utvalda ljudkonstinstallationer – och en hörspelsfestival!

Under Audioramas hörspelsfestival Dramaton, som hålls på Klarabiografen 2–3 december, uruppförs beställningsverket Ur Tystnaden – ett hörspel baserat på Nelly Sachs verk och liv av Savannah Agger. Dessutom är det Sverigepremiär för två nya verk av Trevor Wishart och Loré Lixenberg. Festvalen presenterar även ett portalverk ur den svenska hörspelshistorien: Erik Beckmans radiodrama Vem-du-är och Vad-vi-kan-tillsammans från 1969. Läs mer om Dramaton.

Från 1 december finns Audiorama på plats utanför Rum för Barn på plan 4, där de presenterar två verk: först ut är Lille Viggs äventyr på julafton, därefter Sagan om Roboten Gertrud. Verken kan upplevas när Kulturhuset är öppet, se våra öppettider här

Lille Viggs äventyr på julafton (2011/2020)

Utanför Rum för Barn, Kulturhuset Sergels torg

1 december 2021–4 januari 2022

Rekommenderas från 6 år

Fri entré

I Viktor Rydbergs klassiska saga får Lille Vigg följa med julvätten på dennes slädfärd över nejden i kvällens bestyr att dela ut julgåvor och välönskningar. Han blir presenterad för bygdens gårdstomtar, men får även träffa trollen och fjällkungen. Äventyret i skogen gör honom medveten om orättvisor såväl som människans kraft till gott och ont.

Text: Viktor Rydberg (1871)

Komposition och ljuddesign: Sebastian Lakatos

Berättarröst: Gunnel Lindblom (1931–2021)

Sagan om Roboten Gertrud (2017)

Utanför Rum för barn, Kulturhuset Sergels torg

5 januari–1 februari 2022

För barn 1-3 år

Fri entré

I ljudsagan Sagan om Roboten Gertrud bygger Gertrud och surikaten Alice ett ljudbibliotek och reser sedan ut i rymden för att hitta och spela in ljud att fylla biblioteket med.

Text och komposition: Marcus Wrangö

Berättarröst: Kristina Adolphson

Illustrationer: Astrid Wrangö

Tidigare i år har Audiorama även presenterat den ambulerande ljudinstallationen Ljudbänken på Taket på Kulturhuset Stadsteatern, med tre nyskrivna verk av Erik Peters, Hanna Hartman och Thommy Wahlström, samt en ljudkonstinstallation på plan 4, med 100 verk ur SRc-arkivet.

År 2021 markerar Audioramas tioårsjubileum. Läs gärna mer om Audiorama och deras verksamhet på audiorama.se.