Teater

Våren vaknar

Våren vaknar är en teaterföreställning om det brutala i att gå från ungdom till vuxen. Där upptäckten av kåtheten och sexualiteten är helt underbar och fruktansvärt skrämmande. Där kraven från vuxenvärlden är överväldigande och omöjliga att leva upp till. Hur navigerar man mellan hur man borde vara och hur man faktiskt är?

Biljetter

I en storslagen 1800-talsfantasi får vi följa en grupp ungdomar mitt i det utbrott som förändrar allt. Då det inte längre finns en väg tillbaka till den trygga barndomen som en gång var. I centrum av berättelsen står Wendla och Melchior. Wendla vill fatta hur livet känns på riktigt, hon gör allt för att streta emot vuxenvärldens försök att kontrollera och stänga in henne. Melchior däremot vet hur allt borde kännas, men är livrädd för det han faktiskt känner. I deras strävan att fatta sig själva och navigera världens gränser gör de våld både på sig själva och varandra. I denna tragedi handlar allt om att försöka överleva processen att bli till, och att vara, människa.

Våren vaknar skrevs 1891 av den tyske dramatikern och författaren Frank Wedekind. Aldrig tidigare hade ungdomars sexualitet gestaltats på ett liknande sätt, pjäsen ansågs mycket kontroversiell och förbjöds. Föreställningen hade urpremiär först 1906 och hundra år senare, 2006, hade den världspremiär som musikal under namnet Spring Awakening på Eugene O'Neill Theatre, Broadway, och gjorde enorm succé. 

Medverkande

För lärare

Lärarmaterial

Till föreställningen finns en lärarhandledning som innehåller diskussionsfrågor, övningar och värdefull information kring föreställningen som ni kan arbeta med både inför och efter ert besök. Lärarmaterialet finns tillgängligt från och med september.

Skapande skola

Om ni vill fördjupa er ytterligare kring föreställningen har vi en bokningsbar workshop som går under Skapande skola. I samband med dagföreställningarna är det möjligt att boka workshopen. Där från eleverna fördjupa sig i föreställningens tematik genom diskussion och övningar.

Vill ni veta mer eller boka?

Kontakta Carolina Oscarsson via mejl carolina.oscarsson@kulturhusetstadsteatern.se. Biljettpris för skolan är 50 kr/elev.

Skolworkshop med RFSU

Om ni vill fördjupa er ytterligare kring föreställningen har vi en bokningsbar workshop som går under Skapande skola. I samband med dagföreställningarna är det mjöligt att boka workshopen.

Tillsammans med RFSU:s erfarna skolinformatörer knyter klassen an till scener från pjäsen och diskuterar några av pjäsens teman: Samtycke och kommunikation om sex och relationer. Lust, njutning och onani. 

Passet är 60 minuter långt och avslutas med information om vart eleverna kan vända sig för mer stöd eller vård, samt med utdelning av kondomer för den som vill ha.

 

Pris: 140 kr/elev

 

Kontakta Carolina Oscarsson om ni har frågor eller vill boka workshopen. 

Covid-19

Kulturhuset Stadsteatern följer noggrant händelseutvecklingen av coronaviruset och agerar enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och Stockholms stads direktiv.

För att du ska känna dig trygg under ditt besök har vi anpassat våra salonger och släpper max 50 biljetter per föreställning fram till och med 29 september. När restriktionerna sedan hävs öppnar vi upp salongerna igen! 

Var noga med att följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Tillsammans hjälps vi åt för att minska smittspridningen. Ta hand om varandra!