Teater

Undkom ensam/Tänk om om bara

Välkommen till en kväll med två korta pjäser av Caryl Churchill, en av världens mest hyllade dramatiker. Pjäserna är intensiva, politiska och samtidigt vardagsnära, kompletterat av ett helt nytt körverk.

Med Chatarina Larsson, Monica Stenbeck, Eva Millberg, Eva Ahlberg, Lars Lind, Natalie Minnevik och Anders Johannisson. I regi av Ole Anders Tandberg.

Biljetter

Undkom ensam

Tre åldrande väninnors böljande samtal om livets vardagligheter. Efter fru Jarrets entré i trädgården blir diskussionerna mer intensiva. Kvinnornas allra mest privata smärtpunkter bubblar upp till ytan och konfronteras med groteska vittnesmål om makthavarnas exploatering av planeten vi bor på.

Efter att ha gjort succé på The Royal Court Theatre i London och off Broadway i New York är Undkom ensam redan en av vår tids stora pjäser. 2017 utnämndes den till bästa pjäs av Writers' Guild Awards.

Tänk om om bara

En ensam änklings reflektioner på livets upplopp. Över det liv som inte kan levas om igen. Om den framtid som andra livsval hade gett oss. Om framtiden vi inte fick uppleva.

Tänk om om bara hade urpremiär så sent som september 2021 på the Royal Court Theatre i London.

Caryl Churchill (född 1938) är en prisbelönad brittisk dramatiker som skrivit för både teater film och tv. Hon anses som en av  nutidens främsta dramatiker som är feministisk, politisk och nyskapande i sitt sätt att skriva dramatik. Hennes verk är nyskapande och väcker frågor om makt, individen kontra kollektivet och förmågan att påverka framtiden.

Några av hennes mest välkända pjäser är Cloud nine, Far Away och A number.  Top girls som handlar om ett antal historiska kvinnor i en manlig kontext sattes upp på Klarascenen 2012. 2002 belönades hon med "The Obie Lifetime Achievement Award" och 2010 valdes hon in i The American Theatre Hall of Fame.

Ole Anders Tandberg har regisserat teater och opera runt om i Europa, han satte senast upp Leif (2019) på Kulturhuset Stadsteatern. Med sig i teamet har han återkommande samarbetspartnern kostymdesigner Maria Geber. För scenografin står Sven Haraldsson som på Kulturhuset Stadsteatern stått för scenografi och kostym i uppåt nittio produktioner bland annat hyllade From Sammy with love (2012). Kompositören Joel Sahlin (From Sammy with love, Pippi Långstrump, Roberts Broberg- och dalbana) skriver ny musik, ett körverk som framförs av Röster ur Romkören, som består av skolkamrater som gick på Adolf Fredriks musikklasser och musikgymnasium på 1970-talet.

Press

"… dramatisk fullträff" Aftonbladet

"Skådespelarna briljerar …" SvD

"… fyra fantastiska skådespelerskor i sin bästa ålder briljerar." SvD

"… Lind vilken gudabenådad skådespelare han är" Expressen

"… en skrattspegel mot en vrickad värld." Expressen

Medverkande

Textad föreställning

Kulturhuset Stadsteatern har ett textningssystem som möjliggör att hörselskadade och döva kan ta del av våra föreställningar. Skådespelarnas repliker presenteras på en display som du får du låna av värdarna innan du går in i salongen. Du behöver inte ange vid bokning att du önskar display.

Undkom ensam/Tänk om om bara textas lördag 22 oktober kl. 13:00.

Mat & dryck

Pausservering

Teaterbaren ligger nära Stora scenen och erbjuder dryck och lättare mat i pausen. Du kan även föreställa till pausen. Beställningar tas emot från en timme innan föreställningen börjar. 

Teatermiddag

Flera av Kulturhusets restauranger erbjuder specialkomponerade teatermiddagar i samband med föreställning. 

Restaurang ARTES – meny och bordsbokning
Restaurang Teaterbaren – bordsbokning