Teater

Tiden är vårt hem

Det är äntligen sommar. Syskon och barndomsvänner sammanstrålar i en omöjlig ringdans. Blir detta deras sista sommar tillsammans? När Eirik Stubø sätter upp Lars Noréns pjäs "Tiden är vårt hem" är det med en namnkunnig ensemble: Rebecka Hemse, Henrik Norlén, Jacob Ericksson, Léonie Vincent, Sofia Ledarp, Magnus Krepper, Natalie Minnevik, Sven Ahlström, Annika Hallin och Johannes Bah Kuhnke.

Biljetter

Luften vibrerar av förväntningar när det är dags för syskon och barndomsvänner att mötas upp i ett somrigt Skåne. Några är bofasta, andra sommargäster, några är gifta och andra skilda. Det var länge sen de sågs. Rötterna ligger djupt i den skånska myllan. Här pulserar också besvikelser från det förflutna. Trots att deras öden är så tätt sammanflätade bär var och en sin särskilda historia. En gång var detta ett hem på jorden, men hur fångar man den tid som flytt? Stark kärlek binder den ena till den andra i en omöjlig ringdans. Blir detta deras sista sommar tillsammans?

Lars Noréns pjäs Tiden är vårt hem handlar om längtan, hemkomst och tiden som går utan återvändo och dialogen balanserar oupphörligen på gränsen mellan tragik och komik. Det är snart 30 år sen pjäsen skrevs, men de mänskliga och politiska frågor som den berättar om tycks evigt aktuella.

Den norske regissören Erik Stubø kommer nu tillbaka till Stadsteatern med iscensättningen av Lars Noréns pjäs från 1992. På Stadsteatern har Stubø tidigare satt upp flera kritikerrosade föreställningar som Stillheten, Onkel Vanja och Körsbärsträdgården.

Lars Norén (1944-2021) är svensk samtids mest internationellt spelade dramatiker. Blandningen av tungsint relationsdriven dramatik och en svart humor har i folkmun skapat begrepp som "Norén-jul". Han debuterade som poet och fick sitt stora genombrott som dramatiker i början av 1980-talet med Natten är dagens mor och Kaos är granne med Gud.

Han gjorde ett stort antal uppsättningar för radio, tv och på scener som Dramaten, Comédie Française i Paris och Det norske teatret i Oslo. Han var konstnärlig ledare för Riksdrama på Riksteatern 1999-2007 och för Folkteatern i Göteborg 2009–2012.

Medverkande