Teater

Temps mort

Suzanne Osten sätter upp en av Lars Noréns sista pjäser, där dramatikerns alltid lika knivskarpa blick låter människorna dissekera varandra och hungra efter gemenskap. Med Ann Petrén, Anna Takanen, Andreas Kundler, Cilla Thorell, Simon Norrthon, Per Sandberg och Thora Möller Jensen. Med en prolog av Erik Uddenberg baserad på Unga Klaras uppsättning "Besvärliga människor".

Biljetter

Om föreställningen

Temps mort är en av de pjäser Lars Norén lämnade efter sig som nu får sitt uruppförande. Sex personer vandrar in i ett rum fullt av ljus, stillsamt, undrande. Sedan kommer en sjunde, en ung flicka. De betraktar varandra, berättar, tystnar och fläker ut sig. Till sist kommer elden.  Helvetets gap eller begärets lustar? Allting är högst oklart, och ytterst sannolikt.

Dramatikern Erik Uddenberg har skrivit prologen Sju besvärliga människor söker Lars Norén. Den är baserad på Nils Gredebys pjäs Besvärliga människor som sattes upp av Suzanne Osten på Unga Klara 1999. Karaktärerna improviserades fram utifrån verklighetens besvärliga människor. Vad var det som skavde och störde och gjorde dem så besvärliga? Och hur ska personligheter som ångvälten, pratkvarnen, exhibitionisten, glädjedödaren och barnbibliotekarien Måna kunna ta sig an Lars Noréns Temps mort?

Om ensemblen

I ensemblen ingår fyra skådespelare som medverkade i Besvärliga människor 1999 på Unga Klara, nämligen Ann Petrén, Anna Takanen, Andreas Kundler och Cilla Thorell. Dessutom medverkar Simon Norrthon, Per Sandberg och Thora Möller Jensen.

150 kr. för dig under 26 år!

För dig under 26 år kostar en biljett 150 kr. (ordinarie pris är 385 kr.). Priset gäller alla dagar i veckan. Du bokar genom att välja Ung under 26 år i köpflödet.

Medverkande

Textad föreställning

Kulturhuset Stadsteatern har ett textningssystem som möjliggör att hörselskadade och döva kan ta del av våra föreställningar. Skådespelarnas repliker presenteras på en display som du får du låna av värdarna innan du går in i salongen. Du behöver inte ange vid bokning att du önskar display.

Temps mort textas onsdag 18 januari kl. 19:00.

Mat & dryck

Servering i Klarafoajén 

Under kvällarna är serveringen öppen i den trevliga Klarafoajén. Foajén öppnar en timme innan föreställningarna. 

Teatermiddag

Flera av Kulturhusets restauranger erbjuder specialkomponerade teatermiddagar i samband med föreställning. 

Restaurang ARTES – meny och bordsbokning
Restaurang Teaterbaren – bordsbokning

Suzanne Osten

Suzanne Osten är en levande legend och pionjär inom svensk teater. Hon är känd för att ta barnen på allvar och göra lekfulla, nyskapande uppsättningar för barn i alla åldrar, framförallt på Unga Klara, där hon var konstnärlig ledare fram till 2014. 1995-2009 var hon professor i regi vid Dramatiska Institutet. 2021 belönades hon med en Hedersguldbagge för sina insatser inom svensk film. 

Suzanne Osten har tidigare satt upp två pjäser av Lars Norén, En fruktansvärd lycka (1981) på Klarascenen på Stockholms stadsteater och Underjordens leende (1982) på Unga Klara.

Lars Norén

Lars Norén (1944-2021) är svensk samtids mest internationellt spelade dramatiker. Blandningen av tungsint relationsdriven dramatik och en svart humor har i folkmun skapat begrepp som "Norén-jul".  Han var en mästare på att skriva dialog och hade en förmåga att göra sina karaktärer verkliga och ytterst mänskliga. Titeln Temps Mort är franska och betyder paus eller timeout.

Lars Norén debuterade som poet och fick sitt stora genombrott som dramatiker i början av 1980-talet med Natten är dagens mor och Kaos är granne med Gud. Han gjorde ett stort antal uppsättningar för radio, tv och på scener som Dramaten, Comédie Française i Paris och Det norske teatret i Oslo. Han var konstnärlig ledare för Riksdrama på Riksteatern 1999-2007 och för Folkteatern i Göteborg 2009–2012.