Teater
/
Parkteatern

Stolt Scenkonst

Stolt scenkonst fyller tre sommarkvällar i Galärparken med liveakter, humor och konserter med mera för att fira, främja och fördjupa scenkonst med HBTQIA-perspektiv.

Fribiljetter, max 4 per bokning

Festivalen arrangeras i samarbete med Scensverige.

Här kan du läsa mer om Scensveriges verksamhet

Information om de olika programpunkter uppdateras löpande.

Onsdag 4 augusti

Onsdag 4 augusti

Kl. 18:00-19:50 Galärparken

 • utdrag ur Orlando – Scenkonst Sörmland
 • Queer as Opera - Karolina Blixt, Isabella De Mendonca & Erik Österberg
 • Musikalafton - Lindy Larsson m.fl.
Utdrag ur Orlando

Utdrag ur föreställningen Orlando.

Skådespelare i 1700-tals kläder

Pjäsen är en fantasifull historia om kärleken och livet som leker med tids och könsperspektivet. Språket flödar lätt och länkar samman historierna som berättas genom 500 år. Föreställningen spelas i Teaterladan vid Nynäs slott 6-29 augusti. 

För mer information och biljetter www.scenkonstsormland.se

AV Virginia Woolf
SKÅDESPELARE Léonie Vincent, Ingela Schale Berghagen, Måns Clausen, Mats Jäderlund, Anders Jacob
DRAMATISERING AV Sarah Ruhl (förlag Nordiska Förlaget)
ÖVERSÄTTNING Sara Stridsberg (förlag Colombine Förlag)
DRAMATURG Mia Winge
REGI Maria Weisby
MUSIKER Åsa Karlberg
MUSIK LJUDDESIGN, ARRANGEMANG Jukka Rintamäkki
MUSIKARRANGEMANG, FRAMTAGANDE AV MUSIK Åsa Karlberg 
SCENOGRAFI, KOSTYM, LJUS Sven Dahlberg
KOREOGRAFI Johanna Lindh
MASK Linda Goncalves
SÖMNAD Johanna Lovén, Birgitta Lovén, Östgötateaterns kostymateljé
TILLVERKNING SCENOGRAFI Östgötateaterns verkstäder
TEKNIKER Elin Bengtsson
REKVISITA, TURNÉLEDARE Anna Hammar
PRODUCENTER Yvonne Granath, Rebecka Melin
FOTO Gustav Ågerstrand

Queer as Opera

Erik Österberg

Erik Österberg läste kandidat- och masterprogrammet i kammarmusik på Musikhögskolan i Stockholm 2003-2007 för Stefan Bojsten och Staffan Scheja. Efter utbildningen jobbade han som frilansmusiker samt som kapellmästare i kören Stockholm Sjunger och framträdde tillsammans med en mängd artister såsom Louise Hoffsten, Andreas Lundstedt, Sheryl Clamp, Annika Herlitz, Molly Pettersson Hammar med flera. Nuförtiden arbetar han som IT-konsult och privatinvesterare.

Isabella De Mendonça

Porträttbild på Isabella De Mendonça

Utbildad vid kammarmusikprogrammet på Mälardalens högskola samt vid Stockholm Operastudio (f.d. Operastudio 67). Sångstudier för Katarina Dalayman. Har bl.a. arbetat på Västmanlandsmusiken och framträtt på Dala-Floda operafestival och sjungit roller som Dorabella i Così fan tutte, Vitellia i La clemenza di Tito och Mercédès i Carmen.

Foto: Sara Pohl

Karolina Blixt

Porträttbild på Karolina Blixt

Karolina Blixt mezzosopran är verksam frilansande operasångerska och har gjort sig ett namn för att vara en artist med stor scenisk och musikalisk bredd. Hon har sedan sin examen från Operahögskolan i Stockholm 2007 verkat på scener och konserthus runt om i Sverige och utomlands och jobbat i mängder av olika produktioner. Karolina har även turnerat med egna konsertföreställningar och projekt, däribland med Riksteatern och den egna föreställningen Opera! Für Alle!

Det senaste engagemanget var i den nyskrivna cirkusoperan Circus Days and Nights av Philipe Glass tillsammans med Cirkus Cirkör på Malmö Opera. Kommande säsong 2021/2022 sjunger Karolina på Kungliga Operan i Stockholm.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Musikalafton med Lindy Larsson m.fl.

Musikalafton med Lindy Larsson med flera

Lindy Larsson i läderkläder och lila peruk

Hans Marklund är vår konferencier och presenterar Lindy Larsson, Daniel Engman, Maja Rung och Sofia Devalls på scen tillsammans med Marika Willstedt och hennes orkester. Det blir en fantastisk blandning av pampiga ballader, rockiga rökare, gamla godingar och förhandstitt på en ny musikal. Plus sånger du kanske hört förr men nu med en LGBTQ-koppling så får de en helt annan innebörd. Cabaret, Björn&Benny, Wicked, La Cage Aux Folles, Brel och lite till. 

Torsdag 5 augusti

Torsdag 5 augusti

Kl. 18:00-19:50 Galärparken

 • Fjärilsvingar – Isak Nordström
 • Stand up Yours – Moa Svan & Pernilla Hammargren
 • Baba Karam – Konstgruppen Ful
Fjärilsvingar

Fjärilsvingar

Ett ansikte i ett blått ljus

"Du skakar i hela kroppen. Du hör dina egna hjärtslag och du hyperventilerar. Men du har bestämt dig för att det är idag det måste hända. Du har lovat dig själv att inte fega ur den här gången också.”

Fjärilsvingar är en gripande föreställning om att komma ut som transperson och i den processen tackla både sina egna och andras fördomar.

Den ger en inblick i smärtan och rädslan som upplevs av många som inte anpassar sig efter samhällets normer. Men det är inte bara en skildring av att bryta mot normer, utan också av något djupt allmänmänskligt som går att relatera till vem du än är och vad du än har upplevt i ditt liv.

Fjärilsvingar är inte en berättelse om sorg och misär, utan en berättelse om hopp. Om att äntligen få veckla ut sina vingar och flyga mot friheten.

Av och med: Isak Nordström

INFO: 

Tid: ca 50min 

Producent: Josefin Beischer 

Foto/layout: Karin Andersson, Klara Viriden

Stand up Yours

Stand up Yours - humorklubben för queers och kvinns!

Glittrande skämt, hjärta & smärta, trams & kamp- en timmes ståuppföreställning med Stand Up Yours! Humorklubben Stand Up Yours (SUY) startades 2014 for att skapa en onormig humorscen de själva saknat for kvinnoidentifierade- och HBTQI+ komiker. Sedan dess har de fornyat stauppscenen, presenterat landets bästa komiker, nya stjärnor och rookies for utsalda hus pa scener som Sodra Teatern, Fotografiska och Ö2.

Therese Sandin

Har uppträtt på landets alla stora klubbar, setts på SVT:s Släng dig i brunnen och är även en av Stand Up Yours klubbdirektörer. Driver sedan 2020 bokningsagenturen Keep It Queer för att promota queera artister.

Pernilla Hammargren

Började med standup 2006 och har sedan dess uppträtt på klubbar och Pridefestialer i hela landet. Har levererat egna soloshower som Dykes on Sparkbikes & Homo Aloneo, samt arbetat med att driva klubbar och scener som bryter normen i humorvärlden. Grundade prisbelönta Stand Up Yours 2014.

Moa Svan

Moa Svan är komiker och författare till boken ’Det riktiga landslaget’(2015) som berörde en feministisk ingång till att älska fotboll. Gjorde standupföreställning om medeltiden på Historiska museet (2020) som spelades in för UR Play. Aktuell nu med en ny säsong av podden Svan Sessions där hon diskuterar historia och litteratur med olika gäster.

Olivia Skoglund

Olivia Skoglund är satirtecknare och har gjort roliga bilder till tidningarna Galago och Bang. Nu debuterar hon på standupscenen, mycket trans och trams utlovas!

Idgie Heather Ljunggren

Queer bibliotekarie, dandy, gaymer och komiker som ofta kan ses på Stockholms klubbar.

Skye Ericsson

Flygvärdinna och dragqueen som började med standup! 2020 kom Skye till final i Lund Comedy Festivals rookietävling Grand Comedy Slam.

Baba Karam

Baba Karam med konstgruppen Ful

Tre personer i ett rum med neonbelysning

Konstgruppen Fuls scenkonstverk är en deltagande dansföreställning som utgår ifrån den populära iranska dansformen baba karam.

Tre performers och en DJ bjuder upp gästerna (publiken) till dans och queera dansminnen, i ett rum inspirerat av separatistiska fester där alla får möjligheten att dansa för och med varandra.

Verket är också en hyllning till de två tongivande och välkända amerikanskiranska koreograferna Jamileh och Mohammad Khordadian som inspirerat miljontals runt om i världen att dansa baba karam. De har med sina viktiga arbeten förskjutit gränserna för vad dans kan göra och betyda för människor.

Baba Karam – genom Jamileh och Khordadian är också ett verk som ställer frågor kring intimitet, mobilitet och vårt behov av att skapa rum för gemenskap som överbryggar fysisk distans. Detta till följd av den rådande pandemin men också som en självklar verklighet för människor levandes i diaspora, på flykt och i en tid av klimatförändringar.

Regi och manus: Nasim Aghili
Koreografi: Rani Nair tillsammans med ensemblen
Ljud och intervjuer: Malin Holgersson
Medverkande: Parwin Hoseinia, Rani Nair, Jafar the Superstar, Rasuul (George Chamoun)
Jafar the Superstars monolog: Edwin Safari
Scenografi: Björn Karlsson
Kostym: Björn Karlsson och Nasim Aghili tillsammans med ensemblen
Regiassistent: Alejandra Goic
Mask: Susanne Åberg
Video: Nemo Stocklassa Hinders
Ljud video: Agnieszka Lewalski
Ljus video: Jonatan Winbo
Grafisk form: Hanne Lindberg
Producent: Johanna Gustafsson

För mer info om Konstgruppen Ful, besök:
Fulkonst.se
Facebook
Instagram
Youtube

Baba Karam – genom Jamileh och Khordadian produceras av Ful i samarbete med MDT – Stockholm och Rani Nair Production med finansiellt stöd av EU-nätverket Be SpectACTive, Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Stockholms stads kulturförvaltning, region Skåne, Lunds kommun och Stenkrossen Maxi-stöd.

Fredag 6 augusti

Fredag 6 augusti

Kl. 18:00-19:50 Galärparken

 • Yolanda Bohm och Timimie Märak – spoken word, poesi
 • Rebecca Evanne och Per Störby Jutbring – Stepp och elektroniks
 • Moto Boy
Yolanda Bohm och Timimie Märak

Yolanda Bohm och Timimie Märak

Spoken Word, poesi

Yolanda Bohm

Porträttbild på Yolanda Aurora Bohm Ramirez

Yolanda Aurora Bohm Ramirez är explosioner och mirakelkurer, törstens hägringar och fägring stor, lvl20 Bard och det som du inte visste att du behövde. Det vill säga: Jesuskomplex och ADHD samt det vissa kallar talang, andra envishet. Hon ger komik, tragik och poetik, hon sparkar uppåt och slickar neråt, hon sjunger fram bevingade oväsen och när revolutionsromantiken inom. Så: säkerhetsbältet av, defibrillator på, näven i luften. Redo? Redo.

Timimie Märak

Mer information kommer snart.

Rebecca Evanne och Per Störby Jutbring

Rebecca Evanne och Per Störby Jutbring

Stepp och electronica

Mer information kommer snart.

Moto Boy

Moto Boy

Porträttbild på Moto Boy

MOTO BOY (OSKAR HUMLEBO) har kallats den omisskänliga romantikern med den “makalösa rösten” (SONIC). När MOTO BOY dök upp på den Svenska musikscenen 2006 med sin sakrala sång och självklara utstrålning lämnade han få oberörda. Hans första skivor “Moto Boy” (2008) och “Lost in the call” (2010) togs emot väl av musikrecensenterna och beskrevs som “en hel gosskör i fjäderboa” (SVD) och “ett stort Svenskt album” (DI Weekend). Hans tredje skiva “Keep your darkness secret” (2014) spelades in i Funkhaus i Berlin med österrikiska producenten Niko Stoessl (SlikNik) och tog ett steg i en mer elektronisk, mörkare riktning.

2017 släpptes skivan “NEW MUSIC” med ett sound i en radikalt ny riktning. Tillsammans igen med Berlin-baserade producenten Niko Stoessl (SlikNik) skapade MOTO BOY en spöklik mix av skandinavisk melankoli och Berlins klubbscen och innehöll samarbeten med artister som Nina Persson (The Cardigans, A Camp), Berlin-baserade duon GRAU, svenska polarelectronika-artisten PIKKO och trummisen Christian Eigner (Depeche Mode, Dave Gahan).

2019 var MOTO BOY aktuell igen med nytt material, den här gången på sitt modersmål svenska. Första singeln “Min stora kärlek” släpptes den 22a februari och gick direkt in på Spotify’s “indie highlights” spellista.

Under åren har MOTO BOY också turnerat internationellt, öppnat åt artister som Whitney Houston och Smashing Pumpkins, komponerat musik till olika uppsättningar och själv medverkat i bland mycket annat “Lubiewo – Kärleksön” på Göteborgs Stadsteater, Wermland Opera’s uppsättning av Monteverdi’s “L’Orfeo” och den hyllade föreställningen “The feeling of going” på Malmö Opera.

Man har också kunnat se MOTO BOY som livegitarrist med band som The Cardigans och The Ark på turné i hela världen.

Tillsammans hjälps vi åt...

Vi...

spelar ute och för en begränsad publik
underlättar för dig att hålla avstånd
anpassar oss till rådande restriktioner

Du...

bokar först och kommer sen
stannar hemma vid symptom
kommer i tid, men inte för tidigt

Här kan du läsa frågor och svar om sommarens Parkteater

Så funkar det i Galärparken

 • Vi öppnar grindarna 30 min innan utsatt starttid. Är du på plats innan dess rekommenderar vi en promenad i närområdet så att vi undviker trängsel. Tänk även på att hålla avstånd i kön.
 • Här hittar du vägbeskrivning till vår spelplats i Galärparken.
 • Vår entré finns vid tegelmuren bakom Spritmuseum. Kommer du längs vattnet följ staketet och skyltningen mot muren.
 • Du sitter på bänk eller klaffstol. Max 4 personer per bänk
 • Tips att ta med picknick som du kan äta vid din sittplats, det finns inte möjlighet att köpa något att äta eller dricka innanför våra grindar.
 • Har du en fribiljett du inte kan använda, ge den till en vän eller mejla oss för avbokning: parkteatern@kulturhusetstadsteatern.se