Teater

Skuggan över stenbänken

Ett fantasydrama av Maria Gripe med digitala effekter i gränslandet mellan fantasi och verklighet. 14-åriga Berta lär känna familjens nya husa Carolin som är karismatisk, självsäker och väldigt hemlighetsfull. Vem är hon egentligen? Regi av Sara Cronberg med bland andra Malin Karlsson, Ann-Sofie Rase och Bahador Foladi. För dramatiseringen står Gustav Tegby. Urpremiär 10 november på Klarascenen.

Biljetter

Om pjäsen

Året är 1911 i en liten svensk stad. Här bor 14-åriga Berta tillsammans med sina föräldrar och syskon, en välbärgad familj som har både hushållerska och husa. En dag flyttar husan Carolin in som inte är lik någon de träffat förut. Hon är självsäker, udda och påverkar hela familjen. Samtidigt är hon tystlåten om sin egen bakgrund och familj. Hon har ett stort intresse för fotografier och kan spendera timmar i familjens fotoalbum. När underliga saker börjar hända i huset och familjen får anonyma telefonsamtal så blir Berta allt mer frågande. Vem är hon egentligen? Regissör Sara Cronberg skapar tillsammans med scenograf Helle Damgård och scenkonstkompaniet Bombina Bombast en magisk föreställning med digitala effekter som involverar scenografi, ljud och ljus. För dramatiseringen står Gustav Tegby. 

Om Maria Gripe

Maria Gripe är en av Sveriges mest älskade barnboksförfattare. Hon skrev ett 30-tal böcker, däribland Hugo & Josefin, Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia. Böckerna har gjort succé över hela världen och översatts till över tjugo språk. Skuggan över stenbänken kom ut 1982 och är första delen i Skuggserien som innefattar totalt fyra böcker.

Om Sara Cronberg och Bombina Bombast

Regissör Sara Cronberg har varit verksam sedan 1998 på Malmö Stadsteater, Uppsala stadsteater, Kulturhuset Stadsteatern samt flera teatrar i Danmark. Hon har i flera projekt samarbetat med scenkonstkompaniet Bombina Bombast som skapat över 30 originalverk för scen och film karaktäriserade av mötet mellan scenkonst och innovativa teknologier. För deras gemensamma föreställning Ögonvittnen tilldelades de Thaliapriset 2019.

Medverkande

Gustav Tegby

Gustav Tegby

Gustav Tegby, född 1980 i Umeå, bor i Stockholm och arbetar som dramaturg och manusförfattare. Han har skrivit ett tjugotal pjäser som spelats på bland annat Riksteatern, Malmö stadsteater och Uppsala stadsteater. Bland titlarna märks Gengångare & Zombies, som även satts upp två gånger i USA, samt Alla älskar Bernie Madoff och Fulet, som båda filmats för SVT. Han var också en av författarna till radioserierna Marvinter och De dödas röster. Gustav Tegbys bokdebut Beröringen hyllades av kritikerna och nominerades till Norrlands litteraturpris.

Mat & dryck

Servering i Klarafoajén 

Under kvällarna är serveringen öppen i den trevliga Klarafoajén. 

Teatermiddag

Flera av Kulturhusets restauranger erbjuder specialkomponerade teatermiddagar i samband med föreställning. 

Restaurang ARTES – meny och bordsbokning
Restaurang Teaterbaren – bordsbokning

För skolor

Vill du boka biljetter åt din skolklass?

Skolpris: 100 kr. per biljett.

För bokning, kontakta Kundtjänst.