Teater
/
Fri scen

Shere Hite Plays the Piano

"Shere Hite Plays the Piano" är en performance om makt, minne och musik. I föreställningen leker pianisten Eriko Makimura allvarsamt med sexologen Shere Hites banbrytande forskning om kvinnlig sexualitet. Medverkande: pianisten och performanceartisten Eriko Makimura. Kostym: konstnären och modisten Frida Barfod. Musik hämtas från 1600- till 1980-tal. Text och regi: Li Franzén.

Biljetter

Föreställningen är på engelska. 

Performanceföreställningen Shere Hite Plays the Piano handlar om makt, minne och musik. Shere Hite var en ikonisk feminist som skrev banbrytande rapporter om kvinnlig sexualitet, om kärlek och om intimitet. Hennes rapporter har sålts och spridits i 20 miljoner exemplar. Vad sa rapporterna om sex och våra relationer? Vem har makten om ekonomin, i hemmet och i sovrummet? Pianisten och performanceartisten Eriko Makimura och regissören Li Franzén undersöker temat makt utifrån Shere Hites forskningsresultat.

Shere Hite led av Alzheimer/Parkinsons sjukdom. Föreställningens andra tema, minnet är filosofiskt: är vi våra minnen? Om vi förlorar vårt minne – vilka är vi då?

När Shere Hite var liten drömde hon om att bli kompositör och spelade piano. Musik i föreställningen är därför framträdande del.

Performanceartisten och pianisten Eriko Makimura har tidigare arbetat i en form med monologer varvat med musik. Hon var exempelvis öppningsakt på Sort/Hvid i Köpenhamn, som är en internationell scen för performance-föreställningar. Hon är också aktuell med dokumentären Att vara Eriko på K-special/SVT Play.

Se dokumentären om pianisten och performanceartisten Eriko Makimura. 

Under repetitionerna har Eriko Makimura och Li Franzén använt och inspirerats av olika scenformer såsom slapstick, kabaré och stand-up. Föreställningen är fritt skapad utifrån ett Shere Hite universum där lust, förlust och piano dominerar scenen Kilen på Kulturhuset Stadsteater 7-9 oktober 2022.

Föreställningen har förverkligats med stöd av Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Ottarfonden. 

Produktion: Kulturföreningen Lempi.

Samtal och visning av filmer om Shere Hite, sex och vem som har makten i sovrummet

Feministen och sexologen Shere Hites rapporter spreds i 20 miljoner exemplar. Vad sa dom? Hur är de relevanta i dag? Medverkande: Annina Rabe (kulturjournalist), Malena Ivarsson (sexolog), Anna K Wallander (skådespelare) och Li Franzén (regissör till Shere Hite Plays the Piano). I filmerna medverkar Maia Hansson Berqvist, Maria Salah, Monica Stenbeck och Anna K Wallander.

Lördag 8 oktober kl. 15:00

Läs mer och boka biljetter.

Medverkande

Presskontakt

Li Franzén
Tel: 073-7230729
E-post: franzen.li@gmail.com

Mat & dryck

Teatermiddag

Flera av Kulturhusets restauranger erbjuder specialkomponerade teatermiddagar i samband med föreställning. 

Restaurang ARTES – meny och bordsbokning
Restaurang Teaterbaren – bordsbokning