Teater

Så hanterar du vuxna

Vuxna bombarderas ständigt med råd och tips på hur de ska hantera de komplicerade barnen. I Maja Salomonssons föreställning Så hanterar du vuxna vänds perspektivet – hur ska barnen hantera de vuxna, som knappt kan hantera sig själva? Elva olika författare har med avstamp i temat skrivit texter som ligger till grund för pjäsen. Urpremiär den 10 mars 2023.

Biljetter

Vad gör du med vuxna som inte vill vakna? Vad gör du med vuxna som plötsligt skriker “Hör du du!” med arg röst och börjar jaga dig? Vad gör du om en vuxen pratar nära och luktar jättemycket prickig korv i munnen? Vad gör du med vuxna som inte lyssnar när du säger ”det är inte bra för dig att sitta med mobilen så länge”? Vad gör du med vuxna som inte kan uttala ditt namn rätt? Vad gör du om vuxna skriker att du ska sluta skrika? Vad gör du när vuxna dansar och sjunger och vickar på rumpan och pratar högt och är pinsamma? Vad gör du med vuxna som blir alldeles tysta och andas ovanligt högt genom näsan? Vad gör du när vuxna håller en laddad pistol mot ditt huvud? Hur ska du hantera vuxna?

Ofta är det barn som ska hanteras av vuxna. Det är barnen som ska formas, tillrättavisas och tas omhand. Vår samtid är översvämmad av teorier om hur vuxna ska bemästra barnen. I föreställningen Så hanterar du vuxna vänds perspektivet – hur ska de vuxna hanteras av barnen? De vuxna som kan vara känsliga, oförutsägbara, våldsamma, hemlighetsfulla, lyckliga, stora, små, deprimerade, kära och allt däremellan? Hur i hela friden ska barnen hantera dem?

Elva författare har fått tolka temat Så hanterar du vuxna och deras texter ligger till grund för föreställningen. Författarna är Dorian Andersson, Sara GordanBalsam KaramEssy KlingbergIda LindeJonathan LehtonenAlireza NaghaviSara NazariChristina OuzounidisNiklas Rådström och Benjamin Zahari.

I anslutning till föreställningen kommer ett ljudverk finnas i Lyssningsloungen. Där kan du lyssna på barn från närområdet prata om hur de hanterar vuxna i sin närhet. Det är helt kostnadsfritt och öppet innan och efter föreställningstillfället.

Medverkande

För lärare

Vill ni veta mer eller boka?

Hör av er via mail till: soraya.bay@kulturhusetstadsteatern.se för att få mer information om föreställningen. Biljettpris per skolgrupp är 50kr/elev, medföljande pedagoger har fri entré.

Inför ditt besök

Kom i tid, helst 30 min innan, så att man hinner räkna alla barn, gå på toaletten och tvätta händerna.

Behöver ni äta matsäck efteråt så anmäl det i tid, ingen mat och dryck i salongen.

Alla går upp tillsammans vid föreställningens start.

Våra publikvärdar kommer ta hand om eleverna i foajén och under föreställningen, och våra skådespelare är proffs. Det är helt okej att ha reaktioner på det som händer, så länge det inte stör föreställningen.

Om man inte vill vara kvar inne av olika anledningar så följer en publikvärd med en ut och man får vänta nere i foajén.

Ni kan även läsa vår teaterordlista inför besöket och titta närmre på vad som finns på en teater och vem som gör vad.

Lärarmaterial

Till varje teaterföreställning kommer ett inspirationsmaterial för lärare så att du tillsammans med din klass kan jobba vidare med upplevelsen och prata om tema och form med eleverna. Lärarmaterialet publiceras här vid premiär.

Samtala om scenkonst

Samtalet om en scenkonstupplevelse kan stranda i ”det var bra” eller ”det var dåligt”. Syftet med att tolka föreställningen och fortsätta samtalet är att ge en djupare förståelse för hur vi själva upplevde föreställningen och varför. Vi kan också få syn på hur olika våra upplevelser kan vara, och vi kan gemensamt komma fram till många olika tolkningar som öppnar vår syn. Målet med att prata om scenkonst är inte nödvändigtvis att förstå pjäsen, utan att förstå oss själva och världen. Du som lärare behöver inte vara expert på scenkonst eller ha förstått pjäsen för att undersöka föreställningen tillsammans med dina elever – du är en åskådare precis som de.

I en scenkonstföreställning är allt du ser resultatet av medvetna val. Det finns en anledning till att scenen ser ut som den gör, till att kläderna och musiken är som de är. Tillsammans skapar de teaterupplevelsen. Därför är det relevant att undersöka de val som gjorts, och prata om vad de väckte i oss.

När man samtalar om scenkonst kan man vara behjälpt av några enkla principer:

  • Vänta med värderingar – tolka hellre än tycka
  • Allt kan tolkas – inget finns av en slump
  • Utgå från dig själv – din upplevelse är det viktiga, inte regissörens eller manusförfattarens avsikt.

Frida Darj
Författare av lärarmaterial