Teater

Röde Orm

Ett gäng bibliotekarier ses efter stängning på Stadsbiblioteket i Stockholm för att spela upp vikingaberättelsen Röde Orm. Kvällen urartar snart till ett barbariskt sjöslag med svärdstrider och romanser bland bokhyllorna. En episk komedi med bland andra Magnus Uggla, Angelika Prick, Isabelle Kyed och Shebly Niavarani. Pjäsen har premiär på Stora scenen den 14 april 2023.

Biljetter

Om föreställningen 

Berättelsen om vikingen Röde Orm har trollbundit flera generationer sedan den kom ut 1941. En humoristisk äventyrsberättelse om skåningen Orm Tostessons äventyr till sjöss, av författaren Frans G. Bengtsson. Efter stängning samlas åtta bibliotekarier i rotundan på Stadsbiblioteket i Stockholm för att "lajva" boken från pärm till pärm. Mask och kostym skapar deltagarna själva av föremål som de hittar i biblioteket, som är under renovering. En hoptejpad sopsäck får fungera som mantel och en städmopp förvandlas till en yvig hårman.

När kvällen övergår till natt förlorar bibliotekarierna sig själva i berättelsen och förvandlas till svärdsvingande, sjövilda vikingar. Berättelsens relationer och konflikter är snart på blodigt allvar. Röde Orm är en humoristisk pjäs full av äventyr, brutala strider och brustna hjärtan som pendlar mellan dåtid och nutid. Vi följer Röde Orm på hans resa över Medelhavet, hans strider som livvakt åt härskaren Almansur och hur han förälskar sig i Kung Harald Blåtands dotter Ylva.

Om ensemblen 

Alexander Mørk-Eidem satte upp Röde Orm på Dramaten 2020 för en mycket begränsad publik på grund av restriktioner. Nu tar han pjäsen till Kulturhuset Stadsteatern med uppdaterat manus samt delvis ny ensemble, scenografi och kostym. Alexander Mørk-Eidem har regisserat ett flertal pjäser på Kulturhuset Stadsteatern, däribland Alltid vara viMorbror JanneCyrano de Bergerac och Djungelboken. På scen ser vi Angelika Prick som Röde Orm tillsammans med Gerhard Hoberstorfer, Isabelle Kyed, Magnus Uggla, Shebly Niavarani, Jan Mybrand, Carlos Romero Cruz och Emma Österlöf. 

150 kr. för dig under 26 år!

För dig under 26 år kostar en biljett 150 kr. (ordinarie pris är 485 kr.). Priset gäller alla dagar i veckan. Du bokar genom att välja Ung under 26 år i köpflödet.

Medverkande

Textade föreställningar

Kulturhuset Stadsteatern har ett textningssystem som möjliggör att hörselskadade och döva kan ta del av våra föreställningar. Skådespelarnas repliker presenteras på en display som du får du låna av värdarna innan du går in i salongen. Du behöver inte ange vid bokning att du önskar display.

Röde Orm textas: 

Lördag 20 maj kl. 13:00

Torsdag 25 maj kl. 19:00

Mat & dryck

Pausservering

Teaterbaren ligger nära Stora scenen och erbjuder dryck och lättare mat i pausen. Du kan även föreställa till pausen. Beställningar tas emot från en timme innan föreställningen börjar. 

Teatermiddag

Flera av Kulturhusets restauranger erbjuder specialkomponerade teatermiddagar i samband med föreställning. 

Restaurang ARTES – meny och bordsbokning
Restaurang Teaterbaren – bordsbokning