Teater
/
Soppteatern

På jakt efter bibliotekstjuven

2004 sprängs en lägenhet i centrala Stockholm. Lägenheten tillhörde en tidigare bibliotekarie på Kungliga Biblioteket som ertappats med att ha stulit och sålt böcker för miljonbelopp. Svarta rubriker följer när nyheten kablas ut.

Biljetter

Men vad var det som fick en erkänd akademiker att begå brott och vad drev honom till slut över kanten? Verklighet och fiktion blandas när skådespelaren Fredrik Meyer ger sig ut på jakt efter människan bakom rubrikerna och tar oss med i en berättelse om att falla. 

Pjäsen är inspirerad av Jesper Huors radiodokumentär Bibliotekarien - boktjuven som sprängdes, samt andra artiklar och citat om bokstölderna och människorna som påverkats av händelserna.

"Som skådespelare försöker vi alltid förstå och försvara våra rollfigurer. Jag ville utforska resan mellan skådespelare och roll, mellan inlevelse och besatthet. När man släpper taget om det rationella och faller. Bibliotekstjuven tar avstamp från verkligheten men leder in till något djupare om att vara människa." Filip Alexanderson, manusförfattare och regissör.

 

”en vacker pärla, värd en stor publik.”  SvD

”...i Meyers gestaltning, och i hans pianospel, anas också reminiscenser av det som var upphov till hela livsresan –  längtan efter kunskaperna, historien, konsterna, alltet.”  DN

”ett ödesdrama av shakespeareska proportioner.”  SvD

 

Filip Alexanderson har tidigare arbetat som skådespelare på Dramaten och gett ut ett antal romaner som översatts och blivit TV-serie. Han har också skrivit och regisserat den uppmärksammade experimentföreställningen Kafkas Arkiv på Reaktorhallen R1.

Jonas Karlsson, skådespelare och författare har alltid tecknat och målat. För första gången ställer han nu sin penna till förfogande för scenen och har skapat den bildvärld som berättelsen lutar sig emot. 

Medverkande och Produktion

Vilken soppa serveras?

30 september - Rotselleri- & misosoppa 

8 oktober - Rostad krämig majssoppa

Våra soppor är vegetariska, laktos- och glutenfria. Är du allergisk eller har frågor om soppan, kontakta köket i förväg för alternativ:

E-post: soppan@gladaankan.se 

Biljettsläpp på Soppteatern

Vi släpper biljetter månadsvis, första onsdagen i månaden för kommande månads program. Många av våra egna föreställningar och gästspel återkommer under säsongen så håll utkik efter dina favoriter!

onsdag 7 september kl. 11 släpper vi oktober-biljetterna
onsdag 5 oktober kl.11 släpper vi november-biljetterna
onsdag 2 november kl. 11 släpper vi december & januari-biljetterna

Undantag och extra biljettsläpp kan förekomma så håll dig uppdaterad här på vår webbsida, i våra sociala medier (Facebook och Instagram) samt prenumerera på Kulturhuset Stadsteaterns nyhetsbrev för att inte missa något.