Teater
/
Fri scen

Mördaren du söker

"Mördaren du söker" är en en teaterföreställning av scenkonstkompaniet Lumor. Två skådespelare gör en undersökning av oidipusmyten, berättelsen om kungen som blev spådd att döda sin far och äkta sin mor, fritt efter bland annat Sofokles, Freud, Voltaire, Cocteau och byggahus.se. Medverkande: Sandra Huldt och Rafael Pettersson. Scenografi: Johanna Mårtensson. Regi och bearbetning: Eva Rexed.

Biljetter

Det är pest i staden. Kungaparet Iokaste och Oidipus får i uppdrag att lösa ett ouppklarat mord. De har hemligheter för varann, varsin dom hängande över sig som de gjort allt för att fly från.

Vi studerar hur de lägger ihop, sprattlar, slår ifrån sig, försöker undvika, klamrar sig fast vid halmstrån, misstror varann och sina källor på väg mot den stora kraschen.

De två på scenen är både kör, kungapar, gamla kompisar, älskande och rivaler och föreställningen rör sig mellan olika slags berättande och associationer.

Myten om Oidipus, kungen som blev spådd att döda sin far och äkta sin mor har ältats om och om igen genom årtusendena och fastnat som ett klibbigt tuggummi i Europas kollektiva medvetande.

Den mest kända versionen är Sofokles pjäs Oidipus Tyrannos från 428 f. Kr, men Iokaste dyker upp redan i de äldsta bevarade texterna , och sen har det skrivits en ny version i varje fas av historien och in i det moderna psyket via Freud. Kan den ge nån ledtråd till den gåta vi lever i?  I vår tolkning kretsar den runt teman som makt över sin tillvaro, handlingar och konsekvenser, skuld, verklighetsupplösning och paranoia.

www.lumorteater.se

Medverkande