Teater

Like Lovers Do (Medusas memoarer)

En skoningslös uppgörelse med patriarkatet där ingen är utan skuld. Medusas öde är ramen för en våldsam och angelägen historia i högt tempo. Pjäsen är skriven av stjärnskottet Sivan Ben Yishai, i regi av Helle Rossing med bland andra Isabelle Kyed och Daniel Nyström.

Biljetter

En våldsam, angelägen historia berättad i högt tempo

I Like Lovers Do medverkar fem skådespelare som ger röst åt offer för övergrepp och trakasserier genom historien. Tillsammans benämner de det du aldrig sa till någon, det du intalade dig var okej och det du tänkte var ditt fel. De ger röst åt det patriarkat som är internaliserat i oss alla. Därför kan vi inte krossa patriarkatet utan att förstöra för oss själva. Vi är Thelma och Louise precis vid stupet, men vi vill inte gå under. Ska vi kasta oss ut?

Recensionscitat 

"visar att en annan värld är möjlig" DN

"... en fasansfull uppgörelse – som är en fröjd att ta del av ..." DN

"Helle Rossings uppsättning är välspelad och estetiskt tilltalande i allt det groteska …" SvD

"... det är verkligen på tiden att svensk publik får bekanta sig med denna intelligenta dramatiker" Aftonbladet 

"Kontrasten mellan det spexiga framförandet och innehållet förstärker det groteska i deras berättelser. Berättelser vars sanningshalt vi alla är smärtsamt medvetna om."´ DN

"Siri Areyuna Wilhelmssons scenografi ger associationer till feministisk döskallegrotta där fem bästa vänner pratar om kärlek, våld, relationer, övergrepp." Aftonbladet 

"Men hoppet då? Det återfinns inte minst i själva språket. Ben Yishais text är en fasansfull fröjd att ta del av. DN

"Det är en giftig sång som tillägnas alla män som påverkat deras liv. Som älskat, skammat, hotat, dömt, skadat, kontrollerat och knullat dem. Like lovers do." Aftonbladet 

"... ljuset går upp i salongen och kalaset är ett faktum. En annan värld är möjlig." DN

"Ett lyckohjul, där regianvisningar emellanåt snurras fram för att texten ska levereras i olika tonarter – som robot, med rap, på dialekt, med mera – bidrar till en genialisk dynamik som lättar upp denna våldsamma textmassa." Aftonbladet 

"Det är ett uppkäftigt och medvetet reclaimande av myten om 'kvinnomonstret' Medusa i en djärv och medveten, fysisk gestaltning. Ett postpatriarkalt brandtal i en rökig, postdramatisk form. En hämndaria efter metoo, i feministisk framåtblickande dialog med historien. Snyggt korsklippt på en antik triumfvagn i gott sällskap med Virginia Woolf, Thelma & Louise – och John Wayne Bobbits kapade penis." Aftonbladet 

Medusamyten

Myten om Medusa är en av föreställningens utgångspunkter. Medusa från den grekiska mytologin som våldtas av guden Poseidon och straffas för det. Hon förvandlas till ett monster med ormar i håret och en blick som förstenar. Men straffet blir också hennes vapen. Tills hon krossas. 

Detta är Medusas memoarer, en fördjupning av de problem #metoo satte fingret på, där mängder av vittnesmål flöt samman till en enda berättelse om en förhärskande sexistisk struktur. Medusa blir talesperson för den arga, utsatta kvinnans tretusen år gamla minnen av skuldbeläggande, förödmjukelse, internalisering, upprätthållande av en destruktiv självbild, självskadebeteende och glömska. Detta är memoarerna om en kropp som minns allt – även det den försöker glömma.

Like Lovers Do hade urpremiär 2021 på Münchner Kammerspiele, blev uttagen till Berliner Festspieles Theatertreffen 2022 och nominerades 2022 till det österrikiska teaterpriset Nestroy. 

Föreställningen innehåller grova beskrivningar av sexualiserat våld och övergrepp.

Samtal med dramatikern Sivan Ben Yishai 

Söndag 28 april direkt efter föreställningen, cirka kl. 16:40, på Lilla scenen. 
Fri entré med föreställningsbiljett. I samarbete med Goethe-institutet.

Måndag 29 april samtalar Sivan Ben Yishai med dramaturgen Magnus Lindman på Goethe-institutet. Läs mer om samtalet på Goethe-institutet.

Tre grekiska monster

Författaren och dramatikern Tone Schunnesson tar med dig i en humoristisk betraktelse av tre kvinnliga monster från den grekiska mytologin. 

Läs betraktelsen.

Citat ur pjäsen 

"Till den som sa att jag var nymfoman.
Till den som sa att jag har ett onaniproblem."

Läs fler citat.

Tre snabba frågor till regissören Helle Rossing

Läs frågorna och svaren.

Helle Rossings fantastiska guide till pjäsen

Läs regissörens presentation inför repetitionerna. 

Medverkande

Om upphovspersonerna

Helle Rossing (regi), Siri Areyuna Wilhelmsson (scenografi och kostym) och Sofie Gynning (ljus) står bakom ett antal drastiska, politiska och feministiska uppsättningar. Like Lovers Do är deras första gemensamma uppsättning på Kulturhuset Stadsteatern.

Sivan Ben Yishai (1978) är flerfaldigt prisbelönad och ofta spelad. För Wounds Are Forever (självporträtt som den nationella poeten) belönades hon 2022 med Mülheimer Dramatikpreis. Hon är nominerad till årets Mülheimer Dramatikpreis med Nora or How to Digest the Master's House. Like Lovers Do (Memoirs of Medusa) var inbjuden att spela på Theatertreffen i Berlin 2022 och 2023 tilldelades hon Berliner Theaterpreis. Sivan Ben Yishai är en av sin generations mest framgångsrika dramatiker. Hon skriver på engelska och översätts ofta till tyska av författaren Maren Kames.

Inför besöket

Kom i god tid innan föreställningen börjar, gärna minst en halvtimme, då hinner du hänga av dig i garderoben, hitta din plats och kanske äta och dricka något. 

Ryggsäckar, väskor och påsar större än 30 x 20 cm. (ca. ett A4-ark) samt större ytterkläder får inte tas med in i salongen.  

Garderoben på Entréplan är öppen i samband med föreställning. 

Mat & dryck

Pausservering

I Klarafoajén erbjuds pausservering i samband med föreställningar på Lilla scenen. Om du förbeställer har du förtur till de trevliga små borden i foajén. 

Teatermiddag

Flera av Kulturhusets restauranger erbjuder specialkomponerade teatermiddagar i samband med föreställning. 

Restaurang ARTES – meny och bordsbokning
Restaurang Teaterbaren – bordsbokning

För skolor

Vill du boka biljetter åt din skolklass?

Skolpris: 100 kr. per biljett.

För bokning, kontakta Kundtjänst.