Teater

Like Lovers Do (Medusas memoarer)

En skoningslös uppgörelse med patriarkatet där ingen är utan skuld. Medusas öde är ramen för en våldsam och angelägen historia i högt tempo. Pjäsen är skriven av stjärnskottet Sivan Ben Yishai, i regi av Helle Rossing med bland andra Isabelle Kyed och Daniel Nyström. Skandinavienpremiär 12 april 2024 på Kulturhuset Stadsteatern.

Biljetter

En våldsam, angelägen historia berättad i högt tempo

I Like Lovers Do medverkar fem skådespelare som ger röst åt historiens kvinnor. Tillsammans ger de röst åt offer för övergrepp och trakasserier, för det du aldrig sa till någon, det du intalade dig var okej och det du tänkte var ditt fel, men också åt dem som vill ut och långt bort. De ger röst åt det patriarkat som är internaliserat i oss alla. Därför kan vi inte krossa patriarkatet utan att förstöra för oss själva. Vi är Thelma och Louise precis vid stupet, men vi vill inte gå under. Ska vi kasta oss ut?

Medusamyten

Myten om Medusa är en av föreställningens utgångspunkter. Medusa från den grekiska mytologin som våldtas av guden Poseidon och straffas för det. Hon förvandlas till ett monster med ormar i håret och en blick som förstenar. Men straffet blir också hennes vapen. Tills hon krossas. 

Detta är Medusas memoarer, en fördjupning av de problem #metoo satte fingret på, där mängder av vittnesmål flöt samman till en enda berättelse om en förhärskande sexistisk struktur. Medusa blir talesperson för den arga, utsatta kvinnans tretusen år gamla minnen av skuldbeläggande, förödmjukelse, internalisering, upprätthållande av en destruktiv självbild, självskadebeteende och glömska. Detta är memoarerna om en kropp som minns allt – även det den försöker glömma.

Like Lovers Do hade urpremiär 2021 på Münchner Kammerspiele, blev uttagen till Berliner Festspieles Theatertreffen 2022 och nominerades 2022 till det österrikiska teaterpriset Nestroy. 

Föreställningen innehåller beskrivningar av sexualiserat våld och övergrepp.

Medverkande

Om upphovspersonerna

Helle Rossing (regi), Siri Areyuna Wilhelmsson (scenografi och kostym) och Sofie Gynning (ljus) står bakom ett antal drastiska, politiska och feministiska uppsättningar. Like Lovers Do är deras första gemensamma uppsättning på Kulturhuset Stadsteatern.

Den israeliska dramatikern Sivan Ben Yishai (1978) är husdramatiker vid Maxim Gorki-teatern i Berlin, tidigare vid Nationaltheater Mannheim. Hon är flerfaldigt prisbelönad: 2013 tilldelades hon Assitejs pris för bästa föreställning, bästa dramatiker och bästa regissör, 2022 fick hon Mülheimer Dramatikerpris och 2022 belönades hon med kritikerpriset "Årets dramatiker" av Theater heute. 

Inför besöket

Kom i god tid innan föreställningen börjar, gärna minst en halvtimme, då hinner du hänga av dig i garderoben, hitta din plats och kanske äta och dricka något. 

Ryggsäckar, väskor och påsar större än 30 x 20 cm. (ca. ett A4-ark) samt större ytterkläder får inte tas med in i salongen.  

Garderoben på Entréplan är öppen i samband med föreställning. 

Mat & dryck

Pausservering

I Klarafoajén erbjuds pausservering i samband med föreställningar på Lilla scenen. Om du förbeställer har du förtur till de trevliga små borden i foajén. 

Teatermiddag

Flera av Kulturhusets restauranger erbjuder specialkomponerade teatermiddagar i samband med föreställning. 

Restaurang ARTES – meny och bordsbokning
Restaurang Teaterbaren – bordsbokning

För skolor

Vill du boka biljetter åt din skolklass?

Skolpris: 100 kr. per biljett.

För bokning, kontakta Kundtjänst.