Teater

Lehmantrilogin

Tre bröder, en familj och ett företagande som förändrade världen. Lehman Brothers är namnet på det finansinstitut som 2008 blev symbolen för den största finansiella krisen i USA:s historia sen 1930-talet. En pjäs om västerlandets kapitalistiska system skildrad genom berättelsen om en familj som immigrerar till Nordamerika. Med Emil Almén, Robin Keller och Anders Johannisson, regi Carolina Frände.

Biljetter

På det här evenemanget krävs från 1 december 2021 vaccinationsbevis av dig som besökare. Läs mer här om vad som gäller.

En kall septembermorgon 1844 stiger en ung man från Bayern i land i New Yorks hamn. Passkontrollanten uppfattar inte hans judiska namn, så nu är han Henry Lehman.

Tillsammans med sina två bröder börjar han handla med bomull i den amerikanska södern och bygger en förmögenhet. De flyttar verksamheten till New York och är bland de första att se  möjligheterna i samtidens stora uppfinningar. Järnvägar, flygplan och olja expanderar företaget i ett skeende som  följer den moderna kapitalismens historia.

163 år senare kollapsar deras skapelse, Lehman Brothers är bankrutt och orsakar den största finanskrisen i modern historia.

Termen "too big to fail" är en teori inom finansvärlden och syftar på tanken att en bank eller finansinstitut är så stort, komplext och sammankopplat med andra företag att staten aldrig skulle låta det gå i konkurs. Det skulle kunna äventyra andra företag, låntagare och sparare. Ändå hände det med Lehman Brothers.

Lehmantriologin är baserad på en bok av den italienska författaren Stefano Massini, som även skrev pjäsen som hade urpremiär i Paris 2013 och sedan spelats runt om i Europa och i New Yorks West End. I sin pjäs följer han västerlandets kapitalistiska system genom berättelsen om en judisk familj som immigrerar till USA. Pjäsen följer familjen Lehman fram till 1980-talet.

Carolina Frände är regissör, tidigare konstnärlig chef vid Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen samt forskare vid Institutet för framtidsstudier och doktorand i företagsekonomi vid Stockholms universitet.

Medverkande

Mat & dryck

Pausservering

I Klarafoajén erbjuds pausservering i samband med föreställningar på Lilla scenen. Om du förbeställer har du förtur till de trevliga små borden i foajén. Öppnar en timme innan föreställning.

Teatermiddag

Flera av Kulturhusets restauranger erbjuder specialkomponerade teatermiddagar i samband med föreställning. 

Restaurang ARTES – meny och bordsbokning
Restaurang Teaterbaren – bordsbokning