Teater

Kulla-Gulla

Berättelsen om Kulla-Gulla är berättelsen om ett Sverige för inte så länge sedan … Kulla-Gullas äventyr och hennes osvikliga godhet har fängslat generationer av bokläsare. 2020 firade Kulla-Gulla 75 år och nu ska vi få möta hjältinnan på scenen för första gången.

Biljetter

Vintern är för de fattiga ofta en kamp på liv och död. Gulla kommer från barnhemmet till Kullatorpet för att arbeta. Trots att arbetet är hårt trivs hon med sina många sysslor på gården och att se till husbondens barn.

Gulla växer upp på Kullatorpet i de djupa magiska skogarna. Hon är stark Gulla, verkar ha ett ljus inuti som ger henne en outsinlig kraft. När det avslöjas att hon är barnbarn till den rike patronen vägrar hon lämna fattigdomen för ett liv i lyx.

Patronen, som inte ger upp på sitt barnbarn, vill ge henne det liv hon en gång var född att leva. Men ju äldre Gulla blir, desto tydligare ser hon orättvisorna i vitögat. Hon ser de rika kvinnornas rena klänningar, männens leenden på bal, karamellerna som på nåder delas ut till de fattiga barnen – hon ser samhällets strukturer och vänta bara – hon kommer vilja göra något åt det.

Bilder
Recensionscitat

"Episk version av Kulla-Gulla på Kulturhuset Stadsteatern." DN

"I Maria Sids regi tillåts berättelsen anta de episka proportioner den förtjänar ... Här bjuds på ett visuellt patos som bara kan mäta sig med Kulla-Gullas rättvise-dito." DN

"Kulturhuset Stadsteaterns teaterchef, regissören Maria Sid, bjuder generöst på stor ensemble och effektfulla tablåer." SvD

"Som den rättrådiga Kulla-Gulla sträcker Maja Rung i sin intensiva rolltolkning ut en hand till vår tid." SvD

"Maria Sid har genom Åsa Lindholms dramatisering verkligen lyckats lyfta fram och renodla budskapet. Hon och den underbara ensemblen har skapat en helt magisk föreställning – en ”Kristina från Duvemåla” för barn i slukaråldern, men också för deras föräldrar." Expressen

"Zofi Lagermans otroligt vackra scenografi är ett stycke poesi i sig." Expressen

"För mig som älskade Kulla-Gulla böckerna och själv har en bakgrund som liknar den som skildras i dem blir det en stark och gripande upplevelse och en påminnelse om min egen klassresa." Eskilstuna-Kuriren

Medverkande

Textade föreställningar

Kulturhuset Stadsteatern har ett textningssystem som möjliggör att hörselskadade och döva kan ta del av våra föreställningar. Skådespelarnas repliker presenteras på en display som du får du låna av värdarna innan du går in i salongen. Du behöver inte ange vid bokning att du önskar display.

Kulla-Gulla textas söndag 24 april kl. 12:00.

Film från repetitionerna

Remote video URL
Mat & dryck

Pausservering

Teaterbaren ligger nära Stora scenen och erbjuder dryck och lättare mat i pausen. Du kan även föreställa till pausen. Beställningar tas emot från en timme innan föreställningen börjar. 

Teatermiddag

Flera av Kulturhusets restauranger erbjuder specialkomponerade teatermiddagar i samband med föreställning. 

Restaurang ARTES – meny och bordsbokning
Restaurang Teaterbaren – bordsbokning