Teater

Kretsen – om Hilma af Klint

Under en seans får konstnären Hilma af Klint uppdraget att måla för framtiden. I kretsen av sina närmaste växer kreativiteten och lusten men även konflikterna. Med bland andra skådespelaren Sofia Ledarp i rollen som Hilma och Frida Hallgren och Tova Magnusson som hennes älskade och bästa vän. I regi av Anna Ståhl, manus av Emy Stahl. Urpremiär 9 december på Klarascenen, Kulturhuset Stadsteatern.

Biljetter

Om pjäsen

Pjäsen utspelar sig under åren 1906-1908 i konstnären Hilma af Klints liv då hon målar några av sina mest kända verk: De tio största*.  Hon var en pionjär inom abstrakt måleri, starkt inspirerad av spiritism och mysticism och menade att hennes "stora uppdrag" – de andligt besjälade målningarna, inte var för allas ögon. Ju mer uppfylld hon blir av skapandet desto sämre blir relationen till omgivningen. Anna Cassel, hennes kärlek och livskamrat, känner sig förbigången när fokus flyttas till en ny musa och inspiration, kvinnorättskämpen Gusten. Till slut står Hilma inför valet – konsten eller livet.

Hilma af Klint

Pjäsen utspelar sig under åren då Hilma af Klint (1862-1944) var som allra mest produktiv och målade 111 av totalt 193 målningar i hennes mest centrala verk Målningarna till templet. 1880 påbörjade hon sina studier vid nuvarande Konstfack och 1882-1887 utbildade hon sig på Konstakademien. Det konventionella måleriet gav henne en inkomst men det hon kallade för "sitt stora uppdrag" höll hon för sig själv eftersom hon ansåg att världen ännu inte var redo för det hon ville förmedla.

Hilma af Klint var oerhört produktiv och lämnade efter sig 1300 målningar, 26.000 ark med teckningar och 124 skissböcker.

2013 uppmärksammades hennes konstnärskap i en retrospektiv på Moderna Museet som blev den mest uppmärksammade utställningen i museets historia. Efter det har hennes konst visats över hela världen, inspirerat klädkollektioner och det har gjorts flera filmer om hennes liv.

*Läs mer om De tio största.

Om upphovspersonerna 

Emy Stahl examinerades från Stockholms Konstnärliga högskola 2019. Hon har sin bas på Kulturhuset Spira/Smålands Musik & Teater i Jönköping där hon är biträdande konstnärlig ledare för Freja Musikteater. 

Anna Ståhl har skrivit, regisserat, koreograferat och medverkat i Hedy geniet och skönheten (2022), regisserat och koreograferat Lisa Nilssons soloföreställning Kvinnan som är jag (2020) samt Elvira Madigan (2019) och medverkat i bland annat Chicago (2014), De tre musketörerna (2009) samt koreograferat och medverkat i den prisbelönta Scalarevyn på Scalateatern (2020-2022).

Medverkande

Mat & dryck

Servering i Klarafoajén 

Under kvällarna är serveringen öppen i den trevliga Klarafoajén. 

Teatermiddag

Flera av Kulturhusets restauranger erbjuder specialkomponerade teatermiddagar i samband med föreställning. 

Restaurang ARTES – meny och bordsbokning
Restaurang Teaterbaren – bordsbokning

För skolor

Vill du boka biljetter åt din skolklass?

Skolpris: 100 kr. per biljett.

För bokning, kontakta Kundtjänst.